İSTANBUL (AA) – EY CEO Görünümü 2024 Araştırması’na katılan sağlık sektörü CEO'larının yüzde 36'sı yapay zekâya özgü risklerin nasıl etkili şekilde yönetileceğine odaklanıyor.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, EY CEO Görünümü 2024 Araştırması’na katılan sağlık sektörü yöneticileri, kurumların yapay zekânın risklerini ve faydalarını dengelemesini sağlayacak yönetim ve beceri setleri oluşturmasının önemini vurguluyor.
Araştırmaya katılan sağlık sektörü CEO’larının yüzde 52'si, yapay zekânın önümüzdeki 10 yıl içinde sağlık hizmetlerinde yaygın olarak kullanılacağını düşünüyor.
Katılımcıların yüzde 40'ından fazlası ise firmalarının stratejisinden sorumlu üst düzey yöneticilerle doğrudan bağlantılı bir yapay zekâ ekibi kurduklarını belirtiyor.
Araştırmaya göre, sağlık sektörü yöneticilerinin, yapay zekâ ile sağlanan içgörülerin hastaları tehlikeye atmayacağına dair bir güven seviyesini korurken aynı zamanda bu teknolojinin sunduğu fırsatlardan yararlanabilmek için dikkat etmeleri gereken önemli konular bulunuyor.
EY araştırması, sağlık kuruluşlarının AI ve GenAI stratejilerini geliştirirken, sağlık yöneticilerinin dikkat etmesi gereken beş temel hususun öne çıktığını ortaya koyuyor.
Buna göre, sağlık sektörü liderlerinin, bütünsel bir vizyon için çabalamaları ve denedikleri pilot uygulamalar istedikleri başarıya ulaşmasa dahi yapay zekâ stratejilerinden tamamen vazgeçmemeleri gerekiyor.
Ayrıca araştırmaya göre, yeni inovasyonların benimsenmesi, özellikle de hasta güvenliği konusunda kaygıları olan sağlık çalışanları için zorlu bir süreç olabiliyor. Bununla birlikte, güçlü liderlik, uygun eğitim ve hasta bakımına klinik açıdan fayda sağlayan kanıtlar bu zorlukların üstesinden gelmeye yardımcı olabilir.
Yapay zekâ küresel olarak gelişmeye devam ettikçe düzenleyiciler, özellikle de teknolojinin tıbbi cihazlara ve klinik iş akışlarına entegre edilmesi söz konusu olduğunda, yeni ortama adapte olmak için çabalıyor.
Algoritmaların ve değişen veri kümelerinin hasta bakımını etkileme risklerine karşı korunmak için sağlık kuruluşlarının performans izleme ve değişiklik yönetimi konusunda dikkatli olması gerekiyor.
Veri altyapısı, yapay zekâya sahip sağlık kuruluşlarının önündeki en önemli engellerden biri olarak ortaya çıkıyor.
Yapay zekâyı şimdi ve gelecekte etkinleştirmek ve daha etkin bir şekilde kullanabilmek için sağlık sistemlerinin gelecekteki ihtiyaçlara göre esnekleşebilecek bir veri altyapısı oluşturması gerekiyor.
– “AI ve GenAI uygulamaları önceliklendirilebilir”
Araştırmaya göre, sağlık kuruluşlarında AI ve GenAI'ı bireysel olarak kullanmaya başlayan ya da çıktılara göre karar veren çalışanlar olabilir.
Çalışanların performansı nasıl izleyeceklerini anlamalarına yardımcı olmak için yapay zekâ konusunda sağlanabilecek eğitimleri detaylı bir şekilde düşünmek büyük önem taşıyor.
Sağlık kuruluşları hem finansal değer hem de hasta deneyimi konusunda yatırımlarının değer denklemi açısından karşılığını alacağından emin olmak istiyor.
Kuruluşların, değer üretmek için klinik olarak uygulanabilir, uygun maliyetli ve en önemlisi de sürdürülebilir olan doğru yapay zekâ türünü uygulamaları gerekiyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Sağlık ve Yaşam Bilimleri Lideri Ufuk Eren, cesur adımların benimsenerek yeni teknolojilerin uygulanmasının, özellikle hasta güvenliğine önem veren sağlık kuruluşları açısından zorlu bir süreç oluşturabileceğini kaydetti.
Eren, “Bu süreçte doğru bir strateji, uygun eğitimler ve güçlü bir liderlik ile hasta bakımına fayda sağlayabilecek AI ve GenAI uygulamaları önceliklendirilebilir. Kuruluşların, AI yoluyla sunulan bilgilerin klinik olarak kabul edilen tedavi protokollerine dayandığını kanıtlayabilmesi, AI ve GenAI sayesinde süreçlerini hızlandırarak verimliliği artırabilmesi ve hasta sonuçlarında hata payını en aza indirilebilmesi için doğru bir stratejiyle kuruluşun kendisine en uygun olan yapay zekâ yöntemlerini belirlenmesi önemlidir.” ifadelerini kullandı.
EY Türkiye Hukuk Bölümü Şirket Ortağı, Sağlık ve Yaşam Bilimleri Sektör Lideri Ahmet Sağlı da sağlık kuruluşlarının, yapay zekâya ve yapay zekânın getirdiği yenilik ve değişime daha mesafeli yaklaşan çalışanlardan oluştuğunu aktardı.
Sağlı, şunları kaydetti:
“Bu teknolojiyi kullanmaya çok daha yakın olan Z kuşağı çalışanlarına kadar tüm çalışanların yapay zekâ uygulamalarına ve stratejilerine hızlı uyum sağlamalarını destekleyici dahili altyapı oluşturmalıdır. Bununla birlikte, sağlık hizmeti sağlayıcılarının, hasta memnuniyetini öne çıkaracak şekilde hizmet vermek ve hizmet kalitesini artırmak için yapay zekâ algoritmaları geliştiren ve işleten paydaşlarla yakın çalışması gerekiyor. Ayrıca, kuruluşların gelecekte yapay zekâ uygulamalarından en etkili sonuçları elde ederek değer sağlayabilmesi için veri altyapısının çok iyi ve etkin bir şekilde oluşturulması kritik önem taşıyor.”