Tabanlıoğlu Mimarlık Kurucu Ortağı Melkan Gürsel Bloomberg HT’de Üst Düzey programında Arzu Maliki’ye konuk oldu.
2023 yılını değerlendiren Gürsel, Türkiye dışında yurtdışında da aktif olduklarını özellikle şu anda Afrika’da birçok proje yaptıklarını belirterek şunları söyledi:
“Odak alanımız sadece Türkiye değil tabii ama biz Türkiye’de proje yapmaktan çok büyük keyif alıyoruz. İnsanın kendi ülkesine yaptığı ve kattığı bir değeri başka hiçbir yerde bunu hissedemiyorsunuz. Hem Ortadoğu’da hem de Afrika’da aktifiz. Avrupa ülkelerinde ve Amerika’da projemiz başladı. İnşaat sektöründe proje üretmek artık eskisinden çok daha zor çünkü maliyetler arttı. Bunların hepsine baktığınız zaman akıllı projeler üretiyor olmak önemli. Biz bir süreden beri Afrika’da aktifiz. Orada doğa çok güzel bunu projelere entegre ediyoruz. Şu anda Kongo’da çok aktifiz, orada bir finans merkezi yapıyoruz, bir arena var aynı zamanda bir expo ve havalimanına başlayacağız önümüzdeki günlerde. Senegal’de bir stat yaptık 50 bin kişilik. Nairobi’de gene bir projeye başlayacağız yakında. O ülkenin gerçeklerini, lokal bütün değerlerini de entegre ederekten onlara mutlu olacakları mekanlar yapmaya çalışıyoruz. Katar’da da QNB’nin binasını yapıyoruz. Türkiye’de Bodrum’da iş yapmayı seviyoruz çünkü Türkiye’nin kıyıları çok kıymetli. Bu kıymetli kıyılara bir şey dikerken çok dikkat etmek gerekiyor. Doğayı en az tahrip edecek şekilde inşaat projeleriyle yürümek gerekiyor.Bodrum Loft’u yaptık ve bin tane kızıl çam diktik” dedi.
“Atatürk Kültür Merkezi’nin Cumhuriyet’in 100. Yılında faaliyet gösteriyor olması bizim için çok büyük bir mutluluk. Bunu yapmak bizim için büyük bir onurdu” diyen Gürsel, “Baksi” bir süreden beri devam ettirdiğimiz bir sosyal sorumluluk projesi. Bu geçtiğimiz günlerde de ilk lansmanını yaptık. Bu projede birçok gönüllü kadın çalışıyor. Bir taraftan Anadolu kadınının kendini geliştirmesi, kendini iyi hissetmesi, yaptığı işlerden gurur duyması ve eğitilmesi bunların hepsi çok önemli. Kadın bizim kültürümüzde de çok önemli. Yani bu bizim Baksi Vakfıyla birlikte Baksi Müzesinin devamı olarak o bölgede yaptığımız bir proje. Fakat buraya başka destekler de gerekiyor, özellikle o bölgeden çıkan iş adamları da o bölgelere gelsinler destek olsunlar. Şimdi Cumhuriyetin 100. Yılı vesilesiyle birçok şirket birçok videolar hazırladı. Fakat bugün bizim ülkemizin ihtiyacı olan birçok konu var, yani bu konularda da aynı performansın gösterilmesi lazım” diye ekledi.
Maliyetlerdeki artışın direk etki etmesiyle yeni projeler ortaya koymanın gittikçe zorlaştığını söyleyen Gürel, “iyi işleri ortaya koymak her geçen gün zorlaşıyor. Fazla lüzumsuz inşaatın da yapılmaması gerekiyor yani daha akıllı işlerin yapılması gerekiyor. Maliyetlerin yüksek olması insanları iki kere düşünmeye sevk ediyor. İlla bir ekonominin lokomotifi inşaat değildir bunun doğru bir noktada tutulması gerekir” dedi.