Anasayfa / Ekonomi / AMB toplantısında ‘şahin söylem’ tartışması

AMB toplantısında ‘şahin söylem’ tartışması

Bloomberg kaynaklarına göre Avrupa Merkez Bankası İcra Kurulu üyesi Isabel Schnabel, bu ayki karar metni açıklamasında gelecekte olası faiz artışlarının sinyalinin verilmesi istedi.

Piyasalardan sorumlu üye olan Schnabel, 16 Mart’ta borçlanma maliyetlerine yapılan yarım puanlık artışın ardından AMB Yönetim Konseyi’nin para politikasının gidişatına ilişkin açık ifadelerden kaçınmasına karşı çıktı.

AMB Başkanı Christin Lagarde ise buna karşılık AMB tahminlerinin zamanı geldiğinde gerçekçi olması durumunda politika yapıcıların faizleri artırmaya devam edebileceklerine dair sözlü bir güvence sundu.

Bunun yerine, Başkan Christine Lagarde yalnızca ECB projeksiyonlarının zamanı geldiğinde gerçekçi olması durumunda politika yapıcıların oranları artırmaya devam edebileceklerine dair sözlü bir güvence sundu. ABD Merkez Bankası Fed de önümüzdeki dönemde sıkılaşmaya devam edeceğine dair taahhütlerini geri aldı.

Bankacılık krizinden beri ilk planlı büyük merkez bankası toplantısı

Schnabel’in duruşuna dair gelen bilgiler, ABD’den İsviçre’ye dek birçok bankayı felç eden mali karmaşanın patlak vermesinden bu yana borçlanma maliyetleri konusunda planlı bir toplantı gerçekleştiren ilk büyük merkez bankasında dönen tartışmalara ışık tutuyor.

Schnabel’in görüşü AMB’nin yatırımcılarla etkileşimlerini izlemekten baş sorumlu kişi tarafından görülmesiyle finansal piyasaların direncine ve Euro Bölgesi bankalarının sağlıklı yapısına dair duyulan güvene işaret ediyor.

Schnabel bu konuda AMB Başekonomisti Philip Lane ile birlikte Yönetim Konseyi toplantılarında bu yöndeki tartışmalara öncülük ederken enflasyon konusunda en şahin AMB yetkililerinden biri olan yöneticinin enflasyon tehdidini nasıl algıladığına dair de fikir sunuyor.

Bu bağlamda Schnabel’in pozisyonu Lagarde’nin geçtiğimiz hafta “fiyat istikrarı ile finansal istikrar arasında bir seçim olmadığı” düşüncesinde ısrar eden bir para politikası yaklaşımını ifade ediyor.

Credit Suisse krizi sonrası AMB Başkanı Lagarde temkinli

AMB Başkanı Lagarde, Credit Suisse’yi çevreleyen krizin gölgesinde kalan Mart kararının ardından sıkılaştırma konusunda yalnızca temkinli bir sinyal verdi.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Parlamentosu milletvekillerine daha sert bir işaret vermenin uygun olmayacağını söyleyen Lagarde 16 Mart’ta gazetecilere verdiği demeçte, “Belirsizlik azaldığında temel senaryomuz sürerse daha kat ettiğimiz çok daha fazla yol olacağını biliyoruz ancak bu büyük bir şerh notu. Faiz artışlarına devam edilmesi gerektiğini belirtebilirdik ancak sahip olduğumuz belirsizlik ortamında bu verilecek doğru politika işareti değildi” dedi.

Şahin politika yapıcılardan sıkılaştırma baskısı artıyor

O dönemden beri şahin politika yapıcılar daha fazla sıkılaştırma ihtiyacını belirtme konusunda giderecek daha cesur hale geldi.

Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot Perşembe günü Amsterdam’da yaptığı açıklamada, “Bu dönem yaşananlar olmasaydı, enflasyon görünümüne yönelik riskler o kadar güçlü bir şekilde yukarı doğru eğildi ki, Mayıs ayında bir adım daha atmamız gerektiğine çok ikna olurdum. Mayıs ayında bir adım daha atmamız gerektiğini düşünüyorum ama bunun boyutunu bilmiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Buna karşılık, güvercin yetkililer temkinli davranma çağrısında bulunmaya devam ettiler.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, Knot’un konuştuğu gün “Ön taahhütte bulunmamalıyız. Son görüşmemizde ileriye dönük rehberlik vermeyeceğimize karar verdiğimiz için memnunum” ifadelerini kullandı.

Deutsche Bank hisseleri Cuma günü son üç yıln en büyük düşüşünü yaşarken iki merkez bankasının açıklamları sonrası karmaşa yeniden başladı. Bankanın hisseleri o zamandan beri yükseldi ancak yetkililer temkinli açıklamalara devam ediyor.

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir