Anasayfa / Ekonomi / Bakan Bolat: BAE Türkiye’ye beş alanda 30 milyar dolarlık yatırım yapabilir

Bakan Bolat: BAE Türkiye’ye beş alanda 30 milyar dolarlık yatırım yapabilir

Pazartesi günü bakanlıkta gazetecilerle bir araya gelen Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan, gelecek hafta başlayacak Körfez turuna ilişkin soruyu yanıtlarken, teknik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

BAE’nin en büyük yatırım holdingi ADQ’nun Türkiye’de temaslarda bulunduğuna değinen Bolat, “Türkiye’de yatırım konusunda 30 milyar dolar gıda, lojistik, ilaç ve hastane işletmeciliği, altyapı yatırımları ve startupların olduğu, teknoloji girişimlerinin olduğu alanlarda tekliflere açığız dediler” ifadelerini kullandı.

Avrupa’dan bazı ülkelerle de ticari ilişkilerde hareketlenmenin başlayacağını anlatan Bolat, Erdoğan’ın ziyaretinden ardından sonbaharda somut adımların atılacağını söyledi.

Katar, Lübnan, Sudan ve Ukrayna ile Serbest Ticaret Anlaşmalarıyla ilgili onay süreçlerinin devam ettiğini belirten Bolat, yeni dönemde Endonezya, Japonya ve Tayland’la da bu konuda çalışmalar yapılacağını kaydetti.

Bakan Bolat, ticaret desteklerine değinirken ayrıca Eximbank’ın sermayesinin 6 milyar 800 milyon TL artırıldığına ve toplam sermayenin 20 milyar 600 milyon TL’ye yükseldiğine işaret etti.

İkinci el oto ithalatı yok

Bakan Bolat’a son günlerde tartışılan ikinci el otomobil ithalatına izin verileceği konusu da soruldu. Otomotiv ithalatının yılın ilk altı ayında yüzde75 arttığını ve altınla birlikte en büyük ithalat kalemi haline geldiğini belirten Bolat, bu nedenle gündemlerinde bir çalışmanın şu an için bulunmadığını söyledi.

Haksız fiyat denetimleriyle ilgili soruyu yanıtlarken de Bolat, bugüne kadar 53 bin işletmede 304 bin ürünün incelendiğine değindi. Bolat, başta zincir marketler, galeri ve otomotiv bayileri olmak üzere işletmelere 198 milyon TL ceza kesildiğini, Rekabet Kurumu tarafından da 6,22 milyar TL idari pari cezası kararı alındığını duyurdu.

“Fahiş fiyattan satanlardan alışveriş yapmayalım”

Fahiş fiyat görülmesi durumunda tüketicinin Bakanlığa ihbar etmesini de talep eden Bakan Bolat, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz bütün ihbarlara baskınlar yapıyoruz. Sosyal medyadan ya da Bakanlığımıza bildirilen tüm ihbarlara denetim mekanizmasını çalıştırıyoruz. Bunun bir yolu da bilinçli tüketim. Öyle satıcı varsa oradan alışveriş yapmamalıyım, kim makul satıyorsa oradan almalıyım. Merkez Bankası fiyat istikrarında gerekli çalışmaları yürütüyor bütün gücüyle, Hazine ve Maliye Bakanlığı para ve maliye politikaları alanında yürütüyor. Merkez Bankamız para ve döviz kurum politikalarında mücadelesini yürütecek. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak düzenleme denetim ve yaptırım uygulama ile caydırıcılık görevini yapacağız. Tüketicimiz de fahiş fiyat uygulaması yapan yerlerden alışveriş yapmayacak, daha uygun yerlerden yapacak. Bu şekilde piyasada rekabeti artıracağız.”

Bazı marketlerin, KDV artışlarını yürürlük süresinden önce uyguladığının belirtilmesi üzerine ise Bolat, “Denetim ekiplerimizin çalışmalarında, KDV farkı KDV olarak mı yansıtılıyor yoksa üstüne çok daha fazla ekleyerek tüketici zararına çaba içine mi giriliyor kontrol ediyor, bu denetimler yapılıyor.” dedi.

Bolat, hal yasasına ilişkin de çalışmaları bulunduğunu da anlatırken “Halleri belediyeler işletiyor. Belediyeler, yeni ve modern haller yapma konusunda finansman sıkıntısı çektiklerini ifade ediyorlar. En önemli şey, tarladaki ürünü fazla zayiat olmadan aracısını azaltarak hale getirip tüketicinin beğenisine sunmak. Sebze ve meyvelerde bir iki günde hızlı çürüme oluyor. Çiftçilerimizin kendi aralarında kooperatif kuramamaktan kaynaklı olarak haldeki komisyoncularla, kabzımallarla çalıştıklarını görüyoruz. Bizim görevimiz üreticilerimizin kooperatifler üzerinden hızlı şekilde ürünlerini hale getirmelerini hızlandırmak. Hal yasasını yenileme konusunda Bakanlığımızın çalışması devam ediyor.” diye konuştu.

İhracatçının finansman kanalları açılıyor

Bolat, Merkez Bankasının politika faizini artırması sonrasında bankaların kredi musluklarını açmaya başladığına işaret ederek “Merkez Bankamızla geçen hafta bir toplantı yaptık. İhracatçıların finansmana erişimindeki sıkıntı ve kaygılarını ilettik. Orada da oldukça pozitif, olumlu bir bakış açısı görmekten memnunuz. İhracatçılarımız kaygı duymasın, finansman kanalları açılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

“Türkiye-AB ilişkilerini hızlandırmayı planlıyoruz”

AB ile ilişkiler ve Gümrük Birliğinin güncellenmesi sürecine ilişkin de bilgi veren Bolat, şunları kaydetti:

“AB’den birçok liderin seçim sonunda Türkiye ile yeniden çalışma konusunda istekli olduğunu gözlemledik. Önümüzdeki süreçte orta vadede Gümrük Birliği’nin güncelleme müzakerelerinin hızla başlatılıp bir sonuca varması talebimiz var. En son AB’nin 10 gün önceki Liderler Zirvesi’nde liderler, AB Komisyonu’na görev verdiler, ‘Türkiye ile AB ilişkilerinde değerlendirme raporu hazırlayın’ diye. Bu da önemli bir gelişme. Yakında o rapor çıkar. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak bu konuda istekliyiz. Önümüzdeki günlerde Bakan Yardımcım Mustafa Tuzcu Bey Brüksel’e gidecek. Ben de AB’nin Genişlemeden Sorumlu Başkan Yardımcısı ile görüşme niyetindeyim. En azından gerginliğin ortadan kalktığı dönemi proaktif yaklaşımla eyleme dönüştürerek Türkiye-AB ilişkilerini hızlandırmayı, güçlendirmeyi planlıyoruz.”

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir