Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin, “Endüstri Bölgeleri Yasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Teklifi”nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında yaptığı açıklamalar dikkat çekti.
Büyükdede, 780 bin kilometrekare alan olduğunu, buna karşın 110 bin hektar organize sanayi bölgesi bulunduğunu belirterek “Atla deve bir şey değil işte” dedi. Türkiye’nin şu anda endüstrisi zayıf olan ülke grubunda yer aldığını belirten Büyükdede, “280 bin hektar sanayi, tümü; gayet komik” diye konuştu.
Fransa’da 922 bin hektar, Almanya’da 1.5 milyon hektar sanayi alanı olduğunu kaydeden Büyükdede, “Almanya dediğimiz bizim yarımızdan az bir ülke. 360 bin kilometrekare yani alanının yüzde 4.5’i sanayide. Orman bile olsa, tarım alanı bile olsa sanayiye çeviriyor, hiç gözünün yaşına bakmıyor” dedi.
Büyükdede daha sonra Türkiye sanayisine dair şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye, gayri safi milli hasılası 8 bin 500 dolar olan bir ülke, fakir ülke veya orta büyüklükte bir ülke. Türkiye 280 bin hektar sanayi alanıyla, 8 bin 500 dolar gayri safi milli hasıla üretiyor.”
Büyükdede, İtalya’nın 650 bin hektarda 31 bin dolar, Fransa’nın 922 bin hektarda 39 bin dolar, Almanya’nın 1.5 milyon hektarda 46 bin dolar gayri safi milli hasılası olduğunu belirterek “Eğri belli, bu eğriyi düzeltmek lazım. Türkiye 8 bin 500 dolarlık fakirlik sınırı içerisinde gidip gelecek, kendisini kurtarması mümkün değil” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin yüzde 30’u yani, 230 bin kilometrekaresinin tarım alanı olduğunu kaydeden Büyükdede, “Bu yüzde 30’un bize getirdiği gayri safi milli hasıla 50 milyar dolar, tümü. ‘Tarım, tarım’ diye bağırıyoruz, çağırıyoruz da sonunda bize getirdiği para 50 milyar dolar; sanayinin getirdiği para şu anda 300 milyar dolar” dedi. Büyükdede, milletvekili, sanayici, bürokratların artık karar vermesi gerektiğini belirterek “Ya böyle vasatlıkla devam edeceğiz kardeşim, birbirimizi yiyeceğiz ya da bu çemberi kıracağız” diye konuştu.
Büyükdede, şu anda Tarım Bakanlığı’nda “bloke olmuş durumda” olduklarını belirterek “Bu da bizim bakanlığımız değil mi? 80-100 milyon metrekare ilave edeceğimiz alanları, üretiminde ‘Burada mera var, burada ot var, burada kök var; bilmem ne yapar’ blok… Neticede biz bu şeyle alan büyütmek imkânına sahip değiliz, felsefemizi değiştirmemiz gerekiyor” dedi. “Keşke biz kamunun elindeki arazileri şu anda sanayiciye bedelsiz dağıtabilmiş olsaydık” diyen Büyükdede, Bulgaristan Filibe’de, Plovdiv’de 20 Avro metrekaresi, altyapısı bitmiş, dağıtım yapıldığını söyledi. “Rakibimiz onlar, AB’nin içinde” diyen Büyükdede, şöyle devam etti: “Kamunun malları orada duracağına, bedelsiz verelim, sanayiye verelim, ne olacak? Tapusunu da verelim, ne yapacak yani?”
CHP Manisa Milletvekili Vehbi Bakırlıoğlu, iktidarın “Almanya, Avrupa bizi kıskanıyor” söylemine dikkat çekerek “Yani Almanya, Fransa bizi kıskanıyor ama bizim rakibimiz Bulgaristan!” dedi. Büyükdede’nin yatırımlara “burada ot var, burada kök var” denilerek bloke konulması konusundaki sözlerini de eleştiren Bakırlıoğlu, “Bakın sizin ‘ot ve çöp’ dediğiniz şeyler bazı insanlar için değeri olabilir. Bu ülkenin vatan topraklarından bahsediyoruz” diyerek tepki gösterdi.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com