Anasayfa / Ekonomi / Benli: Türkiye Sigorta’nın piyasa değeri 450 milyon dolar

Benli: Türkiye Sigorta’nın piyasa değeri 450 milyon dolar

Türkiye Sigorta Genel Müdürü Atilla Benli, “Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında, başarılarımızı uluslararası bir düzeye çıkarma ve uluslararası alanda faaliyet gösteren bir sigorta şirketi olma yönünde somut adımlarımızı atacağız” dedi.

Benli, 2. yaşını kutlayan Türkiye Sigorta’nın faaliyetlerine ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kuruluşlarından bugüne sektörün lideri olma gururunu yaşadıklarını ifade etti.

Atilla Benli, hayat dışı branşlarda 14,8 milyar TL ve hayat tarafında 4,2 milyar TL prim üretimiyle, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde ise 67,3 milyar TL fon büyüklüğüyle sektörün lideri konumunda olduklarını bildirdi.

Türkiye Sigorta’nın piyasa değerinin 450 milyon dolara ulaştığını bildiren Benli, şunları kaydetti:

“Türkiye Sigorta olarak en değerli halka açık sigorta şirketiyiz. Yılbaşından bu yana hisse senedimiz yüzde 50’nin üzerinde değer kazandı. Biz, kurulduğu ilk yıldan itibaren temettü ödeyen ve bunu yaparken de pay geri alımı yapan tek şirketiz. Son 2 yılda toplam 1 milyar liranın üzerinde temettü dağıttık. Pay geri alımı duyurumuzdan sonra 6,1 milyon adet geri alım yaptık. Yatırım kuruluşları da bu başarılarımızı takdir ediyor. 5 yatırım şirketi hisse senetlerimiz için ‘al’ tavsiyesinde bulundu. Başarılarımız katlandıkça daha fazla yatırımcının ilgisine mazhar olacağımızı biliyoruz.”

Uluslararası olma hedefi söz konusu

Türkiye Sigorta’nın 5 yıllık ve 10 yıllık strateji belgeleri bulunduğunu belirten Benli, “Uluslararası sigorta şirketi olma hedefi konusunda 5 yıl içinde somut adım atmayı, 10 yıl içerisinde de Doğu Avrupa ve yakın coğrafyamızda faaliyet gösteren uluslararası bir şirket olmayı söylemiştik. Bu konularla ilgili artık somut adımları göreceğiniz bir döneme giriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türkiye Sigorta olarak daha net gelişmelerle karşınıza geleceğiz. 3. yılımızda bu konudaki vizyonumuzu hedeflerimize uygun olarak, hatta biraz daha öne çektik. 5 yıl demiştik ama biz 3. yılda somut adım atmak için tüm hazırlıklarımızı yaptık” şeklinde konuştu.

Benli, sigortadaki fiyat artışlarına ilişkin bir soruya, “Sigortacılar olarak en mağdurlarız. Enflasyon, sigortaladığımız kıymetlerin değerini de artırıyor. Araçların ikinci el fiyatları dahil çok hızlı yükseldi. Enflasyon ve kıymetlerin değer artışlarını çıktığınızda tüm sektörler arasındaki fiyat artışlarında bizimkisinin esamesi okunmaz.” karşılığını verdi.

Sektörü aktüeryal olarak zorda bırakmayacak şekilde yönetmeleri gerektiğine işaret eden Benli, “Fiyat artışlarında aktüeryal hesaplamaların minimumu, en altı, vatandaşa mümkün olduğunca en az olumsuz etki yapacak şekilde, bunun yönetildiğini bilmenin rahatlığıyla bu yorumu yapıyorum.” dedi.

“Dünyadaki en iyi finans yöneticileri Türkiye’de”

Türkiye Sigorta Genel Müdürü Benli, bilanço yönetiminin hiç olmadığı kadar önemli bir olay haline geldiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Enflasyon ve mali gelir arasındaki negatif fark şirketlerimizin mali gelirlerini ve aktiflerini ister istemez olumsuz etkiliyor ancak büyüme tarafında da ciddi şekilde primlerimiz daha fazla büyüyor. Reel anlamda sektörümüz büyümeye devam ediyor. Bu çerçevede sektörümüzün finanstan sorumlu departmanları, liderleri, yeni ekonomik şartlara uygun kendi şirket stratejilerini oluşturuyorlar. Mali gelirlerini en üstte tutmaya çalışıyorlar. Bu geçiş döneminde hazır olmadığımız faiz ve enflasyon arasındaki farkın yönetimi konusunda zorluk çekiyoruz.

“En az 20-30 bin acenteye daha ihtiyaç var”

“Türkiye’de acente sayısı yeterli mi?” şeklindeki soru üzerine Benli, “Acente sayısını Türkiye’nin gücüyle, potansiyeliyle, sigorta sektörünün bulunduğu yerle kıyasladığınızda yeterli değil. Ancak oto sigortalarını çıkartıp baktığımızda en az 20-30 bin acenteye daha ihtiyacımız var. Oto sigortalarına odaklanmış bir acente sistemimiz var. Buradan trafiği de çıkartırsak iyice daralan bir acente yapısı oluyor. Sigorta sektörü oto sigortalarından ibaret değil. Kişisel olarak yalnız kaldığım bir konu, sektörümüz, mutlaka münhasır acentelik sistemine geçmek durumunda. Bu hem şirketlerimiz hem de acentelerimiz için çok daha pozitif, çok daha gelişime açık, faydalı bir sistem. Biz 2023 yılında, öncü kuruluş olarak, başta daha az sayıda acente ile başlayacak şekilde, sonunda en az 1.000 acenteye gidecek şekilde gerçek münhasır acentecilik sistemine geçeceğiz.” diye konuştu.

Seyahat sigortalarına ilişkin soru üzerine de Benli, Türkiye’nin turizmde rekorlar kırmaya devam ettiğini, burada sigorta sektörüne büyük bir ödev düştüğünü, turizmdeki büyümenin sigorta sektörüne de yansıtılması gerektiğini söyledi.

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir