Anasayfa / Ekonomi / Beyaz altın diyarı Adana, pamuk üretiminde 6. sıraya geriledi

Beyaz altın diyarı Adana, pamuk üretiminde 6. sıraya geriledi

Çukurova Kulübü’nce düzenlenen Çukurova Toplantılarının konuğu olan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, bir zamanlar ‘Türkiye’nin beyaz altını’ denilen, pamuk diyarı olan Adana’nın bu üründe 6.sıraya gerilediğini söyledi.

Adana tarımının kaderinin 1950’li yıllarda sulu tarıma geçişle birlikte değiştiğini, bir dönüm alandan 100-150 kilo pamuk yerine 350 kilo pamuk alınmaya başlanınca kentin pamuk ağaları ile ünlendiğini anımsatan Doğru, “Kitaplara, filmlere konu olan Adana’nın zenginliği pamuk sayesinde olmuştur” dedi.

Adana’nın pamukla birlikte tarımdan sanayiye dönüşün de başkenti olduğunu anımsatan Doğru, “1970’li yılların sonuna doğru gelindiğinde beyaz sinek ve bunun verdiği zarardan dolayı Adanalı çiftçi bir zamanlar kendini zengin eden pamuğa sırt dönmüştür. Tabii tek neden beyaz sinek değildi. Uygulanan yanlış politikalar, dışarıdan  gümrüksüz pamuk getirilmesi gibi etkenlerle Adana’nın pamuk çiftçisi başka ürünlere yönelmeye başladı” dedi.

“Mesela; Adana Çiftçiler Birliği eski Başkanımız rahmetli İzzettin Özgiray, yurt dışına çıkıp dönüşünde Adana çiftçisine mısır denemeleri yaptırmaya başlamıştır ve mısır pamuğa en büyük alternatif haline gelmiştir” diyen Doğru, şöyle dedi:

“Ardından bazı çiftçilerimiz narenciye bahçeleri tesis etmeye başlamışlar, küçük çiftçiler karpuz, domates ve hububat tarımı ile devam etmişlerdir. Bugün narenciyedeki büyük üreticilere baktığımızda geçmişteki en büyük pamuk yetiştiricileri olduğunu görüyoruz.”

Adana’nın zenginliğinin kaynağı olan pamuk ekiminden yıldan yıla uzaklaştığını ve bir zamanlar Türkiye pamuk üretiminde birinci sırada iken bugün 6’ncı sıraya gerilediğini belirten Doğru, şöyle devam etti:

“Adana’da çiftçilik yapmak aslında çok ayrıcalıklı. Bu yörenin çiftçileri ekim sezonu öncesinde birbirlerine ‘bu yıl ne ekeceksin’ diye sorar. Ama susuz bozkırlarda olan bir şehirde bu soruyu sorma lüksümüz olmazdı. Oralarda buğday ve arpa ekersiniz başka şansınız yok. Ama Adana’nın suyu, iklimi ve toprak yapısı ürün desenini zenginleştiriyor. Bu açıdan baktığımızda kendimizi şanslı görüyoruz. Bu potansiyeli iyi değerlendirmemiz lazım.”

PARS AHIR VE KÜMES DEZENFEKTAN TOZU

Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa Pars dezenfektan tozu ıslak zemine atılarak uygulanır Pars dezenfektan tozu suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. kuru zemine atılacak olursa suyla reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

 Pars  suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Ahır içinde hayvan yokken ve uzun etkili
dezenfeksiyon yapılacaksa sönmemiş Pars ıslak zemine atılarak uygulanır. Çünkü, ahır yüzeyine toz olarak uygulandığında Pars hayvan varsa çıkan havadan, solunum
hastalıklarına neden olabilir. Bu nedenle suda seyreltilerek veya ıslak zemine uygulanması ve içeride hayvan yoksa yüksek düzey ve miktarda uygulanması tavsiye edilir. Çünkü Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı üretir ve serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürerek dezenfeksiyon sağlamış olur. Eğer kuru zemine Pars atılacak olursa suyla
reaksiyon olmayacağı için ısı çıkmaz ve dezenfeksiyon işlemi gerçekleşmez.

1. Ahır içindeki dışkı ve kaba pisliklerin temizlenmesi
2. Ahır zeminin ıslatılması
3. Pars ın ahır zeminine serpilmesi
4. 10 dk sonra ahır içindeki kirecin ıslanıp ıslanmadığı kontrol edilir.
5. kuru yer varsa hortum yardımı ile kirecin üzerine incecik su püskürtülerek ıslatılır
Pars suyla temasa geçtiğinde yüksek ısı ürettiği için serpildiği ortamdaki mikrop ve asalakları öldürür ve dezenfeksiyon sağlanmış olur. Eğer zemine sönmüş toz kireç atılacak olursa bu etkisini gösteremez.
Pars ın antimikrobiyal activitesi ıslak çevrede hidroksil iyonları salması ile ilgilidir. Hidroksil iyonları birçok biyomolekülle reaksiyona girme özeliğinde olan oldukça yüksek okside edici serbest radikaldir
Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜRENKİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

www.kauçukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir