ABD Başkanı Joe Biden, TSMC’nin Arizona’daki yatırımlarını 40 milyar dolara çıkaracağını açıklamasının ardından, Arizona’da inşa edilen çip fabrikasını ziyaret etti.
Biden 12 milyar dolarlık fabrikanın inşaatını gezdikten sonra “Amerika’da üretilen bir gelecek” yazısının önünde, “Bunlar iPhone’lara ve MacBook’lara güç verecek olan, gezegendeki en gelişmiş yarı iletken çipler. Apple gelişmiş çipleri yurt dışından almak zorundaydı. Şimdi tedarik zincirinin daha büyük bir bölümünü ülkemize getiriyorlar. Bu gelişme oyun değiştirici olabilir” dedi.
TSMC’nin planları, şirketlerin yüz milyarlarca dolarlık satışlarını etkileyen, son iki yıl içindeki tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların tekrarlanmasını önleme amacıyla, ABD yönetiminin şirketleri çip üretimini ABD’de yapmaları için ikna etme çabalarını gösteriyor.
Arizona’nın başkenti Phoenix’te gerçekleşen, Apple CEO’su Tim Cook, AMD CEO’su Lisa Su, ASML Holding’in CEO’su Peter Wennink ve Nvidia CEO’su Jensen Huang’ın da katıldığı etkinlikte, inşaat aşamasında gelinen nokta kutlandı.
Apple ve AMD CEO’ları da konuşma yaptı
Tim Cook, yaptığı konuşmada Apple’ın Arizona’da üretilen çipleri kullanacağını doğrularken, “Apple çiplerinde yaptığımız geliştirmeler, cihazlarımızı dönüştürdü. Artık, birçok insanın sıkı çalışmaları sayesinde, bu çiplerin üzerine “Amerika’da üretildi” damgasını vurabileceğiz” dedi.
Lisa Su yaptığı konuşmada, “Bu yatırımlar hem yarı iletken sektörü hem de genişleyen ortak ve müşteri ekosistemimiz için çok önemli. AMD, TSMC’nin Arizona’daki fabrikalarında üretilen çiplerin önemli bir kullanıcısı olacak. En yüksek performansa sahip çiplerimizi ABD’de üretmek için hazırız” dedi.
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo ve TSMC’nin kurucusu Morris Chang, yönetim kurulu başkanı Mark Liu ve CEO C.C. Wei’nin yanında, Applied Materials, Lam Research, KLA ve Tokyo Electron şirketlerinin CEO’ları da etkinliğin katılımcıları arasındaydı.
Çip ve Bilim Yasası
Biden’ın Ağustos ayında imzaladığı Çip ve Bilim Yasası, ABD’de yarı iletken çip üreten şirketlere toplamda 50 milyar dolar teşvik sağlıyor. TSMC’nin de bu yasa sayesinde milyarlarca dolar teşvik alacağı düşünülüyor.
Şirketin yönetim kurulu başkanı Mark Liu tören sırasında, “TSMC ABD’de güçlü bir yarı iletken çip üretimi ekosistemi inşa etmeye kararlı” dedi.
TSMC’nin duyurusu 2020 ABD başkanlık seçimlerinin çekişmeli geçtiği Arizona eyaletinde Biden’ın kazanmasına yardımcı olmuştu. Mevcut vali Cumhuriyetçi Doug Ducey ve Kasım ayında az farkla yeni vali seçilen Demokrat Katie Hobbs da etkinliğe katılanların arasında yer aldı.
TSMC’nin Arizona’da yer alacak ikinci fabrikasının inşaatının önümüzdeki yıl, üretimin ise 2026’da başlaması planlanıyor. İnşaatta çalışan 10 bin işçinin yanında, iki fabrikanın yüksek maaşlı 10 bin işin daha oluşmasını sağlaması bekleniyor.
En gelişmiş çipler sadece Tayvan’da üretilecek
İlk fabrika 2024’de 4 nanometre çipleri, ikinci fabrika da 2026’da daha gelişmiş olan 3 nanometre çipleri üretecek. Fakat 2026 yılında Arizona’da 3 nanometre çiplerin üretimi başladığında, Tayvan’da üretilen çiplerin en az bir nesil daha gelişmiş olacağı belirtiliyor.
TSMC’nin müşterileri, şirketin en yeni teknolojileri hem ABD hem de Tayvan’da aynı anda üretmesini talep etmiş, Biden yönetimi de dünyanın en gelişmiş çiplerinin ABD’de üretilmesini amaçlamıştı. Fakat hem Tayvanlı yöneticiler hem de TSMC yetkilileri en yeni teknolojileri kendi sadece ülkelerinde üretme niyetinde olduklarını belirtiyorlar.