Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye‘nin jeotermalin güçlü potansiyelini doğru stratejilerle birleştirerek bu alanda sadece bölgesel değil, küresel ölçekte de lider bir konuma ulaşabileceğini belirtti. Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada yer alan ülkenin, jeotermal enerji konusunda küresel liderliğe ulaşma potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.
Yılmaz, Nevşehir‘e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Ürgüp’te bir otelde düzenlenen Uluslararası Jeotermal Yatırım Zirvesi’ne katıldı. Konuşmasında, önümüzdeki 10 yıl içinde elektrik talebinin yıllık ortalama yüzde 3,5 oranında artmasının beklendiğine dikkat çekti. Özellikle yapay zeka ve veri merkezleri gibi yeni teknolojilerin elektrik ihtiyacını daha da artıracağını vurgulayan Yılmaz, bu duruma yönelik olarak elektrik üretiminin artırılmasının şart olduğunu ve bunun mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.
‘Enerji Alanında Dışa Bağımlılığı Azaltmaya Katkı Sağlayacak!’
Jeotermal enerjinin önemine de değinen Yılmaz, yer altındaki sıcak su ve buharın kullanımıyla elektrik üretimine olanak tanıyan bu kaynağın, rüzgar ve güneş enerjisinden farklı olarak gece gündüz, dört mevsim boyunca sürekli üretim sağlayabildiğini belirtti. Yeşil dönüşümün etkilerine değinerek, enerji verimliliğinin artırılması ve yerli ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılmasının önemine işaret eden Yılmaz, bunun özel sektörün rekabet gücünü artıracağına ve enerji alanında dışa bağımlılığı azaltarak cari açığın düşürülmesine katkı sağlayacağına dikkat çekti.
Ayrıca, gelecek yıl Avrupa Birliği’nde yürürlüğe girecek sınırda karbon düzenlemesine de vurgu yaptı. Eğer Türkiye’nin kendi emisyon ticaret sistemini hayata geçirmemesi durumunda, bazı sektörlerde ihracat yapan firmaların Avrupa’ya vergi ödemek zorunda kalabileceğine dair uyarıda bulundu.
analizgazetesi.com