Chicago Fed Başkanı Charles Evans, Fed’in, aşırıya kaçma riskini azaltmak için politika yapıcıların rahatça duraklama hissedebilecekleri faiz seviyelerine hızla ulaşması gerektiğini söyledi.
Chicago’da yaptığı konuşmada, “Faiz oranlarının nötr oranların ne kadar altında olduğu göz önüne alındığında, önden yüklemeli faiz iyi bir hamleydi. Ancak aşırıya kaçmak da aşırı maliyetli olabilir ve para politikasının aslında ne kadar kısıtlayıcı olması gerektiği konusunda büyük bir belirsizlik var” diyen Evans, “Bu politikanın dinlenebileceği, verileri ve gelişmeleri değerlendirmeyi planlayabileceği bir yere ulaşma stratejis için prim eklenmesine neden oluyor” dedi.
Evans, Fed’in son yayımladığı tahminlerde gelecek yıl faiz oranlarının mevcut hedef aralığı olan yüzde 3-3,25’ten yüzde 4,5 üzerine çıkarmasını beklediklerini gösterdiğine işaret etti. ABD Merkez Bankası son kırk yılın en yüksek enflasyonunu dizginlemek amacıyla nerdeyse sıfır olan faiz oranlarını Mart ayından beri hızla artırıyor.
“2023’te faizlerin bir süre yüzde 4,5 üzerinde kalacağını öngörüyorum”
Evans, “Önümüzdeki yılın başlarında nominal faiz oranların yüzde 4,5’ün biraz üzerine çıkacağını ve ardından politikadaki değişikliklerin ekonomiyi nasıl etkilediğini değerlendirirken bir süre bu seviyede kalacağını öngörüyorum” ifadelerini kullandı.
Fed’in 20-21 Eylül tarihlerinde yaptığı toplantı sonrası yayımlanan öngörülerde politika yapıcıların medyan tahmini enflasyonun aşağı çekilmesi için işsizlik oranını gelecek yılın sonuna kadar yüzde 4,4’e yükselmesi gerektiği yönünde gerçekleşti.
Çalışma Bakanlığı’nın 7 Ekim’de yayımlanan aylık raporu Eylül ayında işsizlik oranının güçlü istihdam yaratılmasıyla birlikte yüzde 3,5’e düştüğünü gösterdi. Evans, Fed’in işsizliği artırabileceğini ve “resesyondan kaçınırken enflasyonu nispeten hızlı bir şekilde düşürebileceğini” düşündüğünü söyledi.
“İşsizlik ve enflasyon arasındaki negatif korelasyon güçlenmiş olabilir”
Evans, düşüncesini ortaya koyarken işsizlik ve enflasyon arasındaki tarihsel ilişkiye işaret eden Phillips eğrisini örnek gösterdi. Chicago Fed Başkanı, pandemiden önceki yıllarda ilişkinin zayıf olduğunu ancak o zamandan beri tedarik zinciri sorunlarının onu güçlendirmiş olabileceğini vurguladı.
İşsizlik oranı 2019 yılında aynı düşük seviyelerdeyken ekstra tedarik zinciri etkileşimleri bir sorun teşkil etmiyordu ve o dönemde sıkı işgücü piyasalarından daha az enflasyonist bir etki görmüştük” diyen Evans, “Normalden daha dik olan bu Phillips eğrisi şu anda gördüğümüz yüksek enflasyonun çoğunu oluşturuyorsa o zaman bu dik eğrinin işsizlikte yalnızca ılımlı artışlarla enflasyonu nispeten hızlı bir şekilde düşürmesine yardımcı olabileceğine varsayabiliriz. Yukarı çıkarken dik olan inişte de diktir” değerlendirmesinde bulundu.