Anasayfa / Ekonomi / Çin’de vadeli lityum işlemleri çalkantılı başladı

Çin’de vadeli lityum işlemleri çalkantılı başladı

Çin’de ilk kez uygulamaya konulan ve elektrikli araç pilleri için temel bir bileşen olan lityum için vadeli işlemler, işlem hayatının ilk gününde çalkantılı bir başlangıç ​​yaptı.

Borsadan alınan verilere göre, Guangzhou Vadeli İşlemler Borsası’nda lityum karbonat Cuma günü ton başına 246 bin yuan (34 bin 263 dolar) olan taban uzlaşma fiyatının altına düştü. Ocak teslimi için sözleşmelerde kayıplar yüzde 11 düşüş seviyesine toparlanmadan önce 215 bin yuan seviyesine kadar geriledi.

Şubat-Temmuz dönemi için olan kontratlar ise ilk gün için düşüş sınırı olan yüzde 14’lük kayıp yaşadı.

Shanghai Metals Market Endüstri Araştırmaları Genel Müdürü Shirley Wang fiyat hareketleriyle ilgili, yeni vadeli işlemlerin gelecek yıla ait olmasının fiyat düşüşüne katkıda bulunmuş olabileceğini belirtti.

Wang, “2024’te lityum ürünleri için beklenen arz fazlası güveni yumuşatıyor” değerlendirmesinde bulunurken ilk çeyreklerin Çin’deki yeniden stoklama faaliyeti için tipik olarak yavaş bir dönem olduğunu da sözlerine ekledi.

Metalin rafine bir şekli olan lityum karbonatın spot fiyatları son dönemde çılgın bir seyir izledi.

Fiyatlar elektrikli nakliye filosuna yönelik küresel baskının tüketimi artırmasıyla Kasım ayında rekor seviyeye ulaşmış ancak bu yıl arz baskılarının hafiflemesiyle düşüşe geçmişti.

Uzmanlar yeni sözleşmelerin daha şeffaf lityum fiyatlandırması sağlayacağını ve spot fiyatlar oynaklığı azaltacağını belirterek üreticiler ile alıcıların riskten korunması için daha etkili yollar sunacağını değerlendiriyor.

Tesla CEO’su Elon Musk temiz enerjiye geçişte anahtar olarak görülen metal fiyatlarında geçtiğimiz yıl yaşanan artışı “çılgınlık” olarak nitelemişti.

Bununla birlikte dünyanın dört bir yanında pil ve otomobile üreticileri ham madde tedariklerini güvence altına almak için alım anlaşmaları imzalamak ya da mevcut anlaşmalarını genişletmek için rekabet etmeye devam ediyor.

Batılı ülkeler de Çin’in hala işleme sektörünü domine etmesi ve kayda değer bir üretici olması nedeniyle müttefikleriyle kendi tedarik zincirlerini kurba çabalarını hızlandırıyor.

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir