Anasayfa / Ekonomi / Çin’den Avrupa’ya ekonomik işbirliği çağrısı

Çin’den Avrupa’ya ekonomik işbirliği çağrısı

Çin Başbakanı Li Çiang, Avrupa’da ekonomik güvenlik kaygılarının arttığı bir dönemde Almanya ve Fransa’ya yaptığı ziyaretlerde risk algısına karşı açıklık ve işbirliğini geliştirme çağrısında bulundu.

Mart ayında göreve başlayan Başbakan Li, ilk yurt dışı ziyaretlerini Almanya ve Fransa’ya yaparak, ABD ile rekabetin ve gerilimlerin arttığı bir dönemde Çin’in Avrupa’nın “stratejik özerkliğini” desteklediği mesajını verdi.

Hafta başından itibaren Almanya ve Fransa’da temaslarda bulunan Li, Almanya’da Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve mevkidaşı Olaf Scholz, Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve mevkidaşı Elisabeth Borne ile görüşmeler gerçekleştirdi.

Berlin’de Alman mevkidaşı ile Çin-Almanya hükümetler arası danışma konferansı toplantısını gerçekleştiren, Paris’te Fransız hükümetinin ev sahipliğindeki Yeni Küresel Finansman Paktı Zirvesi’ne katılan Li, her iki ülkede de iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi.

Li, başbakan olarak ilk yurt dışı ziyaretlerini Avrupa Birliği’nin (AB) lokomotifi olan iki ülkeye yapmayı tercih ederek, ABD ile küresel güç rekabetinin arttığı bir dönemde siyasi cepheleşmeye karşı kıta ile ekonomik ve siyasi ilişkileri geliştirme mesajı verdi.

Çin Başbakanı’nın Avrupa ziyaretlerinin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Pekin’i ziyaret ettiği zamana denk gelmesi dikkati çekti. Blinken’ın Çin ziyareti, gerilimli ilişkilerde istikrarı sağlamak üzere iletişim kanallarını kurmayı amaçlarken Li’nin Avrupa’daki temasları ekonomik işbirliğini geliştirmeye ve ekonomik güvenliğe dair risk algılamalarını gidermeye odaklandı.

Berlin’de temaslarda bulundu

Berlin’e 18 Haziran’da temaslara başlayan Başbakan Li, burada iş dünyası temsilcileriyle yaptığı görüşmede, ekonomik bağları koparma yaklaşımı yerine daha fazla açıklık ve işbirliği çağrısı yaptı.

Li, “Riskleri önleme ve işbirliği birbirine zıt değildir. Tarafların güvenlik endişeleri olması anlaşılır ancak burada önemli olan riskleri nasıl akılcı şekilde tanımlayıp ona göre tedbir alacağımız.” dedi.

Hükümetlerin istikrarlı iş ortamı oluşturup piyasa dinamiklerine göre risk değerlendirmesi ve yönetimi işini şirketlere bırakması gerektiğini savunan Li, “Umarız Almanya, açık pazar anlayışını sürdürerek ülkede yatırım yapan Çinli şirketlere adil, şeffaf ve ayrımcı olamayan bir iş ortamı sağlar.” ifadesini kullandı.

Çin-Almanya Ekonomik ve Teknik İşbirliği Forumu’nda konuşan Li, Avrupa’da son zamanlarda dile getirilen “riskleri azaltma” yaklaşımına ilişkin görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

“Uzun süre yerel yönetimlerde çalıştım, kullandığımız araçların çoğu Alman markasıydı. Şanghay’da 5 yıl Parti Sekreterliği yaptığım dönemde devletin verdiği makam aracı Çin’de üretilen Volkswagen marka bir otomobildi. Ben bunu risk olarak görmedim. Hastaneye gidip tomografi çektirdiğimizde bunlar hep Siemens cihazlarla yapılıyor ama içine girdiğinizde ‘Bu güvensiz.’ demiyorsunuz. Biz Çin’de bunların hiçbirini risk olarak görmedik ve ‘Riski azaltalım.’ diye bir düşüncemiz olmadı.”

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir