Elektrik 4.0’ın bu haftaki konuğu Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş oldu.
Çağlar “Enerji kaynaklarını doğru yönetmek için endüstri 4.0 teknolojileri gerekli. Şirketlerin yenilenebilir enerjiye kayması gerekiyor. Bazı sanayilerde enerji maliyeti toplam maliyetin yüzde 3-4’ünde bugün yüzde 10’larına geldi. Dolayısıyla bu maliyeti optimize edemeyen şirketler zaman içinde rekabet edemediği için oyundan düşebilir, bu anlamda kendi enerjini üretme konusu önemli. Endüstri 4.0’ın en önemli bileşeni aslında yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş. Hem biz grup olarak bu adımları atıyoruz hem de Türkiye’de bu konuda önemli bir mevzuat yayınlandı” şeklinde konuştu.
3 tane ana başlıkta hedefler belirlediklerini söyleyen Göğüş “Bunlardan bir tanesi 2030 yılına kadar karbon nötr olmak. İkincisi su kullanımı azaltmak ve kullandığımız su kadar geri kazandırmak. Üçüncüsü de kadın istihdamı gibi sosyal kapsayıcılık anlamındaki hedefler” dedi.
Göğüş “Kadın istihdamı konusu grup olarak, çok uzun süredir önceliklerimiz arasında. Burada hedeflerimizi ikiye ayırdık. Bunlardan bir tanesi, kadın yönetici oranının yüzde 40’ların üzerine çıkarılması ve doğru adımlarla ilerliyoruz. Şu anda yüzde 35’lerdeyiz. Bir diğer hedefimiz ise yönetim kurulundaki kadın istihdamı. Hedef belirlemek kadar, insan kaynakları politikalarını da o doğrultuda esnetmek kıymetli. Esnek çalışma saatleri, ofis içinde bazı ek imkânlar tanınması gibi uygulamaların, bu hedefi destekleyici olduğunu ve çalışanları pozitif etkilediğini gözlemliyoruz.
Sanayi tesislerinde bir üretim disiplini ve rutini gerektiği için oraya bir parça farklı bakmak durumundayız, fakat onun dışında, haftada bir gün evden çalışmayı kalıcı hale getirdik. Esnek çalışma saati uygulamasına geçtik ve bundan da çok olumlu geri dönüş aldık“ diye konuştu.
COP27 ile ilgilide değerlendirmelerde bulunan Göğüş “COP27 enerji problemlerinin yoğun olduğu bir dönemde gerçekleşti. Bu COP’da ilk defa resmi olarak kayıp ve zarar başlığı gündeme alındı. Danimarka, Belçika, Almanya, İskoçya’yla beraber Avusturya’da kayıp ve zararların tazminatları için oluşturulacak bir fona katkı sağlayacaklarını beyan ettiler. Bunu kıymetli buluyoruz. Bunun yanında da Yeni Zellanda, özellikle gelişmekte olan ülkelerde çevre problemlerinden dolayı kaybedilen topraklar ve kaynaklar içinde ek bir iklim fonu oluşturulacağını paylaştı. Bu tip somut adımlar önemli” dedi.