Anavatanı Uzak Doğu olan ve bitki dünyasının kanseri olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli böceği, Trabzon’un kâbusu olmaya devam ediyor. 2016 yılında Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından İtalya’dan ithal edilen süs bitkileri ile yayıldığı tahmin edilen böcekle, 2020 yılından bu yana verilen mücadele sonuç vermedi, böcek giderek yayılıyor ve fındık tarlalarını yok etmeye devam ediyor. Böceğin bölgedeki meyve ağaçlarına da yayıldığı tespit edildi.
BAKANLIK İMHA TALİMATI VERDİ
2020 yılında Tarım Orman Bakanlığınca, Bitki Karantinası Tazminatı Desteği Uygulama Tebliği’nde ‘İl/ilçe müdürlüğü gözetiminde Ziraat Odası veya üreticilerin kendisi tarafından sökülerek, imha edilmiş ve imha işlemi hakkında tutanak düzenlenmiş olması’ talimatı verildi. Bu süreçte yaklaşık 4 bin dönüm fındık arazisi karantinaya alınırken, bazı vatandaşlar fındık ağaçlarını kendisi kesmeye çalıştı, bazıları ise işi, ziraat odası tarafından görevlendirilen iş makinelerine teslim etti.
“ELLERİNE YÜZLERİNE BULAŞTIRDILAR”
Uygulanan yöntemlerin işe yaramadığını ifade eden CHP Maçka İlçe Başkanı Nihan Göktürk, şunları söyledi:
* “Kontrolsüz ve gelişigüzel uygulanan kesme, yakma işlemlerini ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Kökleri yok edilmeyen ağaçlar yeniden fidan haline geldi. Kesim yapılan arazilerde ağaç kökü bıraktılar. Böcek buralardan yeniden çoğaldı.
* Kesilen fındık ağaçlarının taşınması yasak olduğu halde denetim olmadığı için, vatandaş, ısınma ihtiyacını karşılamak için fındık dallarını farklı bölgelere taşıdı. Karantina bölgesinden taşınan ağaçlardan böcek farklı bölgelere de yayılmış oldu. İş makinelerinin sokulduğu tarım arazileri verimsiz hale getirildi, yanlış uygulamalar sonucunda yeniden dikilen ağaçlarda da böcek ortaya çıktı.
* Karantinaya alınan arazilerin komple yakılması gerekiyordu. İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından Armağan ve Günay mahallelerinde, Esiroğlu’na bağlı Işıklar, Öğütlü, Kumrulu, Bahçekaya, Bahçecik mevkilerinde böcek tespitleri yapılarak sisteme yüklendiğini biliyoruz. Bakanlık tarafından halen herhangi bir ödenek oluşturulmadı. Fındık üreticilerinin mağduriyeti artıyor ve böcek Maçka’nın geneline doğru yayılıyor.”
“SONUÇTA BU BİR BÖCEK VE 300 METRE UÇABİLİYOR”
Fındık tarlalarındaki imha işlemini yürüten Maçka Ziraat Odası Başkanı Ogün Oğuz ise eksiklerinin olduğunu kabul ederek şöyle konuştu:
* “Birileri çıkmış, ‘Fındık makineyle mi sökülür?’ diyor. 4 bin dönüm arazinin kazma kürekle sökülecek hali yok. Tarım Bakanlığı bize bir teklifte bulundu. ‘Çiftçiye ödeyeceğimiz desteğin yüzde 18’ini size aktarmamız halinde bu fındıkları imha edebilir misiniz?’ dendi. Biz de iş makinesi sahiplerini bulduk, anlaştık.
* 12 ayrı iş makinesiyle 2,5 ay süre içinde söküm işlemi yaptık. Yanlışımız da olmuştur. Tam sökemediğimiz yerler de olmuştur. Takdir edersiniz ki geniş bir alan ama elimizden geldiği kadar söküm yaptık ve yaktık. Daha sonra bize Tarım Bakanlığı her üreticiye destekleme primlerini ödedi.
* Bu destek primlerinden kesilen yüzde 18’lik payı biz de makinecilere ödedik. Sonuçta bu bir böcek, 300 metre uçabiliyor. Larvalarını bıraktığı yerden yüzlerce yeni böcek çıkarıyor. Kışın fındık ağacının dibine giriyor, Mayıs-Haziran ayında çıkıyor. Biz elimizden geleni yaptık.”
ÜRETİCİNİN ZARARI BÜYÜK
Tarım Bakanlığı tarafından fındık tarlaları imha edilen vatandaşlara rekolte tespiti yapılarak kg başına 4 yıl boyunca yılda bir kereye mahsus olmak üzere 2020 yılında 15 TL, 2022 yılında ise 26,5 TL ücret ödenmesine karar verildi. Ancak bu ücretlerin yüzde 18’inin kesilerek fındık bahçelerindeki imha işini gerçekleştiren iş makineleri için ziraat odasına aktarılmasına karar verildi. Böylelikle fındık tarlası yok olan vatandaşın alacağı ücret, kg başına 2020 yılında 11 TL, 2021 yılında ise 22 TL oldu. Bu rakam 2022 yılı için ise henüz belirlenmedi.
FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI
–Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.
–Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.
-Ferro SilisyumTozu: Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.
–Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.
–Ferro TitanyumTozu: Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.
–Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com