Geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde sektör payı yarı yarıya azalan özel hastanelerden 30’unun kapısına kilit vuruldu. Lüks hastaneler, sektörde tutunmak için sağlık turizmine yöneliyor.
Sağlık sektöründe en önemli ayaklarından biri olan özel hastaneler küçülme yaşamaya devam ediyor. Son 10 yıl içerisinde sağlık pazarında yüzde 27 orana sahip olan özel hastanelerin payı yüzde 13’lere kadar düştü. Bu nedenle 20 bin sağlık çalışanın işsiz kaldığı belirtiliyor. Sektörün hızla daralmasındaki en büyük etkenin kamu tarafından özel hastanelere ödenen payın 10 yıldır aynı oranda kalması olduğu vurgulanıyor.
“YAŞANAN SIKINTIYI AŞMAK İÇİN…”
Dünya gazetesinden Leyla İlhan’ın haberine göre, kamudan aldıkları pay azalınca artan maliyetleri fiyatlara yansıtan özel hastaneler, bu nedenle SGK’lı hasta kaybı yaşadı. Sektörde bu sorun devam ederken, buna bir de son dönemlerde özel sağlık sigortasıyla gelen hasta sayısındaki azalma eklendi.
Özellikle A ve B grubundaki lüks hastanelerin sektörde yaşanan sıkıntıyı aşmak için sağlık turizmine ağırlık verdiği dikkat çekiyor. Ancak ağırlıkla SKG hastası çeken B segmentteki hastanelerin ise bu açılımı yapamadığı için en fazla kapanma sorunu yaşayan grup olduğu aktarılıyor.
“GiDERLER, ENFLASYONUN ÜZERİNDE KALDI”
Türkiye’deki özel hastanelerin SGK’ya bağlı olduğunu hatırlatan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, “Sigorta katkısı hiç artmadığı için bizim giderlerimiz enflasyonun üzerinde kaldı. Ayrıca enerji giderlerindeki artış nedeniyle sektörde ciddi bir sıkıntı yaşanıyor” açıklamasını yaptı. “Dolayısıyla hem A ve B grubunda hem de C grubu hastanelerde daralma var” dedi.
Bahat, 2020 yılında SGK’nın fiyat artışı yapmazsa sektördeki kapanma oranının derinleşeceğini konusunda uyarıda bulundu.