Coronavirüs salgınıyla birlikte binlerce iş yerinin faaliyetlerini durdurması sonrasında artan işsizlik tüm ülkelerin kanayan yarısı. Ancak Türkiye’de halkın ana gündemi sadece işsizlik değil, hayat pahalılığı da geçim derdini iyiden iyiye zorlaştırıyor. Amerikalı iktisatçı Arthur Okun tarafından geliştirilen, işsizlik oranıyla enflasyon oranının toplanmasından oluşan bir gösterge olarak ortaya konulan sefalet endeksi de artan sefaleti gözler önüne seriyor. İşsizliğin yükselmesiyle geliri olmayanların sayısı artarken, enflasyonun yükselmesi de yaşamın pahalandığını gösteriyor.
East Capital Gelişmekte Olan ve Öncü Piyasalar Yatırım Danışmanı Emre Akçakmak, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ve Bloomberg verilerine dayandırarak gelişmekte olan (emerging) ve sınır (frontier) piyasalar kategorisine giren 40 ülkenin sefalet endeksindeki yerini hesapladı. En son açıklanan işsizlik ve enflasyon verilerinin toplamıyla oluşturulan endekste Türkiye 29.3 puan ile Arjantin (51.7), Nijerya (50.6) ve Güney Afrika’nın (35.4) ardından dördüncü sıraya yerleşti. Endeks çoğu ülke için işsizliğin artan fiyatlara göre daha büyük bir tehdit oluşturduğunu da ortaya koydu.
40 ülkenin yer aldığı endeksin son sıralarında Bahreyn, Tayland, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman yer alıyor. Bahreyn, eksi %3 enflasyon ve %4.1 işsizlik oranı ile sefalet endeksinde puanı en düşük ülke olurken, Tayland’da enflasyon eksi % 0.1, işsizlik ise yüzde 1.9 oranında seyrediyor.
2018’den bu yana ağır bir kriz yaşayan Arjantin % 41 enflasyon ve % 11 işsizlik oranı ile sefalet endeksinde birinci sırada. Dünyanın sayılı petrol üreticilerinden biri olmasına rağmen az gelişmişliği ile göze çarpan Batı Afrika ülkesi Nijerya ise % 17.3 enflasyon ve % 33.3 olan işsizlik oranı ile ikinci sırada. Afrika’nın en zengin ülkesi Güney Afrika % 2.9 enflasyon oranına karşın % 32.5’e ulaşan yüksek işsizlik oranı ile üçüncü sıraya yerleşti. Türkiye ise mart itibarıyla % 16.2’ye çıkan enflasyon ve 2020 sonu itibarıyla % 13.2 olan işsizlik oranı ile dördüncü sırada yer aldı.
PARSPED Yeni Nesil Tavuk Altlığı
PARSPED, doğal mineraller olan kaolin ve zeolitten üretilmektedir. Aynı zamanda hayvan yem katkısı olarak kullanılabilen bu doğal mineraller sayesinde hayvanlarınız yüksek refaha kavuşurken, kümes ve ahırlarınız çok daha güvenli, çevreye daha az koku ve gaz yayar hale gelmektedir.
PARSPED Doğal Altlığın Faydaları
- Yüksek amonyak tutucu özelliği ile ahır ve kümeslerdeki hoş olmayan ve istenmeyen kokuları giderir.
- Zararlı gaz oluşumunu azaltarak çevreye yayılmasını ve etkilerini azaltır, hayvanların yaşam şartları ile birlikte bakım personelinin çalışma şartlarını da iyileştirir, temizlik ve taşıma için gerekli işgücünü azaltır.
- Kümes hayvanları tarafından altlık içerisinden eşelenerek yenmesi durumunda yem katkı malzemesi etkisi görerek hayvanların büyümelerine, yemden faydalanmalarına ve güçlenmelerine katkı sağlar.
- Doğal içeriği sayesindeki kümeslerdeki bit ve haşerelere son verir. Hayvanların yaşam koşullarını ve refahını arttırmanın en ulaşılabilir yollarındandır. Dünyada bu amaçla takip edilen trendin yerli karşılığıdır.
Çiftlik Hayvanlarının Ortamlarını İyileştirmenin ve Refahını Arttırmanın Kolay Yolu
PARSPED, kümes ve ahırlarda kullanabileceğiniz yüksek emiciliğe sahip doğal minerallerden oluşan bir hayvan altlığıdır. Talaş ve çeltiğe nazaran koku tutucu ve ekstra emici özelliği ile öne çıkar. Doğal minerallerin yapısı sayesinde hayvan dışkısındaki zararlı mikroorganizmaları ve toksinleri tutar. Emici özelliği ile bakteri ve küfün üremesi için gereken ıslak ve nemli ortamı yok eder, hayvanlarınızı çok daha hijyenik bir altlığa kavuşturur.
İçeriğindeki yüksek amonyak tutucu özellikli zeolit klinoptilolit sayesinde amonyak
dönüşümünü
azaltır, kümes içi solunum şartlarını iyileştirir. Amonyak kaynaklı tahriş nedeniyle oluşabilecek göz ve solunum rahatsızlıklarını en aza indirir. Kaolin ve zeolitin yüksek emici özelliği sayesinde altlığın hızlı bir şekilde kurumasını sağlar. Böylece sürekli ıslak ve asit zeviyesi yüksek zeminde bulunmaktan kaynaklanan ishal, göğüs yanığı gibi rahatsızlıkları önleyici etki görür.
PARSPED, %100 doğal minerallerden oluşması sayesinde ekolojik tarım faaliyetlerinde kullanılabilecek kuru, kokusuz ve stabilitesi yüksek gübre elde etmenizi sağlar.
PARSPED Hayvan Altlığının Önerilen Kullanım Şekli
Kümes Hayvanlarında: Talaş veya çeltiğin altına m2’ye 1,5-2 kg serilir.
Süt İneklerinde: Hayvan yatak bölgesinde her bir inek için m2′ ye 0.5-2 kg serilir. Haftalık tekrar edilir.
Atlarda: Tek başına serilmesi durumunda m2’ye 12,5 kg, talaş, çeltik veya saman ile kullanılması durumunda m2’ye 2,5-5 kg serilir.
Etlik piliç üretiminde: Metrekareye 1,5-2 kg olacak şekilde PARSPED serilir ve zemine yayılır. Ardından 2-2,5 cm yüksekliğinde talaş veya çeltik serilir. Altlık olarak sadece PARSPED kullanılması durumunda metrekareye 4-5 kg serilir. Nipel altlarına ve hayvanlar tarafından eşelenerek yenmesi durumunda seyrelen bölgelere altlık takviyesi yapılabilir.
DMRSÜREN Kimya Ltd Şti
0216 4421200-0216 4426626
0552 3307100-0552 3308100
Tarım Kimyasalları,Yem katkıları Mineralleri,zeolit,sepiyolit,diyatomit,kaolin,sunshield gölge tozu,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars sıvı kükürt,parvet hayvan yara tozu,parspet hayvan bakım ve yara tozu,badimon yara tozu,çinko metal tozu,demir tozu,manganez dioksit,mangan dioksit,mangan tozu,mikronize mangan,hayvan altlığı,hadjin yılan kovucu,pars lime sülfür,bit-pire kovucu,nangrafi,nano tozlar,metal tozları,maden tozları,nano partiküller,dmrsüren,dmrsüren kimya,kimyadeposu.com,çinko sülfat,bakır sülfat,mangan sülfat,magnezyum oksit,magnezyum sülfat,demir sülfat,kalsiyum oksit,kalsiyum hidroksit,potasyum silikat,potasyum hidroksit,hekzatetramin,sodyum lignosülfonat,potasyum lignosülfonat,grafit tozu,mikronize grafit,kimyadeposu.com