Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan son enflasyon rakamları ülke ekonomisinin gidişatına dair endişeleri artırdı. TÜİK, Tüketici Fiyat Endeksindeki aylık artışı yüzde 4,95, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışı ise yüzde 6,77 olarak gösterdi. Yıllık enflasyon, tüketici fiyatlarında yüzde 78,62, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 138,31 olarak kaydedildi. Bu rakamların ardından, döviz kurunda da artış gözlendi. Dolar, 17 TL’yi, avro ise 17,50 TL’yi aştı.
Enflasyon tırmanmaya devam ederken dünyanın önde gelen finans kuruluşları da enflasyona dair uyarılarını artırdı. Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 80’e yaklaşan enflasyona rağmen yüzde 14’te tutuyor olması dövize talebi artırırken küresel bankaların enflasyon raporlarında da tahminler yükseldi.
Dünyanın önde gelen bankalarından İngiltere merkezli Barclays, Türkiye’de enflasyonun yüzde 88 ile zirve yapacağını belirtti. Barclays ekonomisti Ercan Ergüzel tarafından hazırlanan ve Bloomberg’de yayımlanan raporda, “Yılın geri kalanında dövizde önemli bir değer kaybı olmayacağını varsayarsak” yıllık enflasyonun ekim ayında yıllık bazda yaklaşık yüzde 88 ile zirveye ulaşabileceği ve enflasyonun yılı yüzde 67 ile kapatabileceği belirtildi.
ABD merkezli yatırım bankası J.P. Morgan da Türkiye’deki enflasyon tahmini hakkında bir rapor yayımladı. Risklerin yukarı yönlü olduğuna işaret edilen raporda, 2022 yılsonu enflasyon tahmini yüzde 49,5’ten yüzde 63,1’e, 2023 tahmini de yüzde 19’dan yüzde 22,5’e yükseltildi.
J.P. Morgan raporunda, Türkiye’deki ekonomik duruma ilişkin kaleme alınan analizde, şu ifadeler kullanıldı:
“Türkiye para politikası hareketsiz kalmaya devam ediyor. Seçimlerin zamanlaması ve sonucu kısa vadeli enflasyon görünümü için belirleyici olacak. Talep ve maliyet kaynaklı enflasyonist baskılar güçlü olmaya ve Merkez Bankası kredibilitesi zayıflamaya devam ederken bu bankanın politika duruşunu normalleştirmek için acelesi yok.”
İktidarın ekonomi politikalarının krize neden olduğunu bildiren ekonomist Kerim Rota, Türkiye’nin çok tehlikeli bir eşikte olduğunu bildirdi. Kasım ayına kadar resmi enflasyonun yüzde 90’ın üzerine çıkabileceğini vurgulayan Rota, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz sene bu zamanlar enflasyon yüzde 18’di şimdi yüzde 78. Bir senede dörde katlanan bir enflasyonla karşı karşıyayız. Hiç mücadele etmez ve kendi kaderine terk ederseniz fiyatlar hızla yukarı çıkar ve enflasyon sarmalının ikiye katlanma ömrü kısalır. Atılan ya da atılmayan son adımlar da bu fiyatların katlanarak artacağını gösteriyor” dedi.
İktidarın, enflasyonla kapı arkası yöntemlerle mücadeleyi tercih ettiğini belirten Rota, şunları söyledi: “Kapalı kapılar ardından döviz satmak ve örtülü faiz artışı yöntemleri gibi. Bu nedenle de etkisi son derece sınırlı oluyor. Önümüzdeki haftadan itibaren kredi kullanacak ticari firmalar yüzde 60-70 faizle karşılaşacak. Ama hala faizin arttığı algısı yok. Bu durum da enflasyon artışının hızlanmasına neden oluyor. Bir çeşit servet aktarımı ile karşı karşıyayız. İktidarın yapabileceği iki şey kaldı. Bir an önce seçim kararı alması ve enflasyon konusunda şimdiye kadar her dediği yanlış çıkan tüm bürokratların ve kadroların görevden alınması. İkisinin de yapılma ihtimalinin son derece düşük olduğunu görüyoruz. Bu nedenle önümüzdeki aylarda daha zor şartlar bizleri bekliyor.”
DS Oxygen Absorber Nedir ?
DS Oksijen Emici(Oxygen Absorber); bulunduğu ortamdaki oksijeni emerek %0,1 seviyelerine indiren aktif bir paketleme çözümüdür. Ürünün görevi kullanıldığı ambalajın içindeki oksijeni emerek, gıdaların bozulmasını engellemek ve buna bağlı olarak doğal bir şekilde raf ömrünü uzatıcı bir rol oynamaktır. Oksijen Emici paketlerin amacı ambalaj içerisinde ki oksijeni emmek olduğu için, dışarıdan kesinlikle içeriye oksijen girmemesi gerekmektedir .Bu sebeple minimal gözenekleri olan kısaca bariyerli olan ve geçirgen olmayan ambalaj çeşitleriyle kullanılması zorunludur. Aksi durumda Oksijen Emici kullanmış olmanın hiçbir faydası olmayacaktır. Ambalajın ağız kısmının çok iyi kapatıldığından emin olunması gerekir.
Ürün Raf Ömrünü Uzatır.
Sağlıklı Çözüm Üretir.
Ürün Kalitenizi Arttırır.
Orjinal Tat ve Lezzeti korur.
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com