Anasayfa / Çalışma Hayatı / Engelli, Yaşlı Evde Bakım Aylığı Yardımı Ne Kadar?

Engelli, Yaşlı Evde Bakım Aylığı Yardımı Ne Kadar?

Evde Bakım yardımı 784 TL’den 888 TL’ye çıkartıldı. Evde Bakım Aylığı kimler alabilir? Evde Bakım maaşı şartları nelerdir ?

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü evde bakım ile ilgili bilgilendirme yaptı.

Yapılan açıklamada “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının çıkarmış olduğu Bakıma Muhtaç Engellilerin Tespiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik kapsamında, engelli evde bakım maaşı hizmeti veriliyor.

Evde bakım maaşı almak için ise 3 şart

Engellinin ağır engelli olduğunu belirten sağlık kurulu raporu, ayrıca raporda ağır engelli bölümünde evet yazması gerekiyor. Rapor vermeye yetkili tam teşekküllü bir hastanedee alınacak sağlık raporu alınlamadır. 

Engellinin bakıma muhtaçlık kriterlerine uygun olması gerekmektedir. Bakıma muhtaç engelli, yeme, içme, tuvalet, banyo gibi her türlü ihtiyaçlarını tek başına yerine getirmekte zorlanan ya da hiç yerine getiremeyen ve hayatını devam ettirmek için sürekli başkasının yardımına ve bakımına ihtiyaç duyan kişidir. Bu doğrultuda komisyon üyeleri tarafından engellinin durumu değerlendirilir.

Gelir kriterlerine uygun olması gerekmektedir. Engellinin bulunduğu hanede yaşayan tüm vatandaşların kişi başı geliri asgari ücretin 2/3 ünü geçmemelidir. Asgari ücrete gelen zam ile muhtaçlık sınırı değişmiştir. Bu kapsamda 31 Aralık 2015 Tarihli ve 29579 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Kararı ile belirlenen asgari ücret tutarları doğrultusunda 2016 yılının ilk altı aylık dönemi için evde bakım yardımı muhtaçlık sınırı 784,98.-TL olmuştur.

Ayrıca, 2828 sayılı Kanunun Ek 7 inci maddesi ile Maliye Bakanlığının 4 Ocak 2016 tarihli genelgesi doğrultusunda 1 Ocak 2016-30 Haziran 2016 tarihleri için hesaplanan evde bakım yardımının aylık tutarı 888,17.-TL olarak belirlenmiştir. Evde bakım maaşı hizmetinden yaralanmak için Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne başvurması gerekmektedir” denildi.

Evde Bakım Aylığı hakkında sıkça sorulan sorular

Soru: Evde Bakım Aylığı Nedir?

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; haneye giren gelir kişi sayısına bölündüğünde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma muhtaç engellilerin bakımını üstlenen akrabası, vasisi gibi üçüncü kişilere ödenen bir meblağdır.   

Soru: Evde Bakım Aylığında Engel Oranı Kaç Olması Gerekir?

Yetkili hastanelerden alınacak olan %50 ve üzeri engelli sağlık kurulu raporu olması gerekiyor. Ayrıca raporda “Ağır engellidir.” İbaresinin evet olarak işaretlenmiş olması gerekiyor.    

Soru: Evde Bakım Aylığında Kimler Akraba Sayılır?

Akraba: Üveyler dahil olmak üzere bakıma muhtaç engellinin; eşi, çocukları ile çocuklarının eşleri, ana ve babası ile bunların ana ve babası, torunları ile torunlarının eşleri, kardeşleri ile kardeşlerinin eşleri, kardeşlerinin çocukları ile kardeş çocuklarının eşleri, eşinin ana ve babası, eşinin kardeşleri, eşinin kardeşlerinin eşleri ile çocukları, amcaları ve amcalarının eşleri, amca çocukları ile bunların eşleri, halaları ile halalarının eşleri, hala çocukları ile bunların eşleri, dayıları ve dayılarının eşleri, dayı çocukları ile bunların eşleri, teyzeleri ve teyzelerinin eşleri, teyze çocukları ile bunların eşlerinden her birini ifade eder.

Soru: Evde Bakım Aylığı Kapsamında Engelli Kişiye Kaç Saat Bakım Hizmeti Verilmelidir?

Akrabanın veya vasinin engelli kişiye 24 saat bakım hizmetini, en az 8 saat fiili bakımını gerçekleştirmesi gerekiyor.    

Soru: 2022 Aylığı Gelire Dâhil Edilir mi?

2022 aylığı başvurusunda evde bakım aylığı gelir olarak göz önünde bulundurulur.

Soru: Başvuru Kaç Gün İçerisinde Sonuçlanır?

İl müdürlüğünce, Engellinin veya yasal temsilcisinin talebinin olumsuz değerlendirildiği, Engelliye veya yasal temsilcisine 30 gün içinde yazılı olarak bildirilir

Soru: İtirazlar Kaç Gün İçerisinde Bildirilmelidir?

Engelli veya yasal temsilcisi tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bakım raporuna itiraz edebilir.         

Soru: Gelir Değişikliği Kaç Gün İçerisinde Bildirilmelidir?

Engelli veya yasal temsilci tarafından gelir değişikliği 30 gün içinde bildirilmesi gerekir.       

Soru: Adres Değişikliği Kaç Gün İçerisinde Bildirilmelidir?

Bakım hizmetini üstlenen bakım merkezi veya akrabası en geç 15 gün içinde bildirilmelidir.   

Soru: Vefat Halinde Kaç Gün İçerisinde Bildirilmelidir?

Bakım hizmetini üstlenen bakım merkezi veya akrabası en geç 15 gün içinde bildirilmelidir.      

Soru: Hangi Kuruma Müracaat Edilmelidir?

Bağlı bulunduğunuz il/İlçedeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor

Soru: Evde Bakım Aylığı Hangi Aylarda Yatırılır

Evde Bakım Aylığı her ay yatırılmakta olup her ayın 15 ile 31 arası hesaplara aktarılmaktadır

Diğer Haber

OTOKOÇ OTOMOTİVDEN BİR İLK

Türkiye’nin, Mobilite şirketi Otokoç ! Otokoç Otomotiv, Koç Holding’in, 2050 karbon nötr olma hedefi yürütmektedir. Oto …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir