HANDE BERKTAN
BloombergHT.com için sorularımızı yanıtlayan Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin, Türkiye’de e-ticaret pazarının 2023 sonunda yüzde 60 büyüme ile 1.2 trilyon TL.’ye ulaşacağını, Hepsiburada’nın ise 3.çeyrek satışlarında yüzde 110 artış yakalayacağını açıkladı.
“Yıl sonuna kadar yüzde 60 büyüme”
Türkiye’de e-ticaret pazarı ve Hepsiburada’nın finansal performansına dair Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin “Türkiye’nin e-ticaret ve pazar büyüklüğünün 2023 sonuna kadar yüzde 60 büyüme ile 1,2 trilyon TL.’ye kadar büyümesi bekleniyor. Türkiye genç ve mobil penetrasyonu yüksek nüfusu ile e-ticaretin büyümesi için elverişli bir ülke. Henüz e-ticaretin penetrasyonu yüzde 20’ler seviyesinde ve bu oran gelişmiş ülkelerin oldukça altında. Bu nedenle e-ticaretin büyüme için hala geniş bir alan var. Son yıllarda izlediğimiz büyüme trendinin güçlü şekilde devam edeceğini öngörüyorum. Yılın ilk altı ayında bizim rakamlarımız da sektörün büyümeye devam ettiğini gösteriyor.Stratejik önceliklerimizden biri de sürdürülebilir kârlı büyüme sağlamak. Bu konuda önemli kazanımlar elde ettiğimiz bir yarıyı geride bıraktık. Yılın ilk iki çeyreğinde FAVÖK pozitif gerçekleşti. Yılın tamamını pozitif FAVÖK ile bitireceğimizi tahmin ediyoruz. Yılın son dört ayında okula dönüşle başlayan, ardından Efsane Kasım, Yılbaşı alışverişi ile devam eden dönem de e-ticaret sektörü için hareketli geçmesini beklediğimiz dönemler. Yılın üçüncü çeyreğinde ise toplam satış hacmimizde yıllık yüzde 110 civarında bir büyüme oranı tahmin ediyoruz” dedi.
“Yılın ilk yarısında işlem hacmimiz, yüzde 90 arttı”
Hepsiburada’nın ilk çeyrekte yüzde 78, ikinci çeyrekte 101 büyüme sağladığını söyleyen Gökçetekin “Nasdaq’a işlem gören bir şirket olarak çeyreklik finansal tablolarımızı tüm paydaşlarımızla şeffaflıkla paylaşıyoruz. Yılın ilk iki çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla sırasıyla ilk çeyrekte yüzde 78 ve ikinci çeyrekte yüzde 101 büyüdük. Böylece yılın ilk yarısında toplam işlem hacmimiz geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 90 oranında artış göstermiş oldu. Toplam sipariş adedi, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 95 artışla 27,5 milyon adede yükseldi” dedi.
“Elektrikli bisiklet siparişleri yüzde 113 arttı”
Tüketici satın eğilimlerine dair Hepsiburada CEO’su “Yaz aylarında tahmin edileceği üzere satışı artan ürünler genelde güneş gözlüğü, moda aksesuar ürünleri, vantilatör ve klima oldu. Bunların dışındaki en çok satın alınan ürünler yıl içerisinde pek değişiklik göstermiyor. İlk 6 ay genelinde baktığımızda en çok satılan ürünler cep telefonu, laptop, LCD televizyon, fritöz ya da robot süpürgeler oldu. Bunun dışında hızlı tüketim malzemeleri alışverişinde de talep güçlüydü. Ancak bu sene Haziran ve Temmuz aylarında en çok ön plana çıkan ürünler, klima ve vantilatörler oldu. Bir diğer dikkat çeken konu da platformda sattığımız elektrikli bisiklet ve scooterların sayısındaki artış. Hem çevreci hem de ekonomik bir ulaşım yöntemi olması nedeniyle Haziran ve Temmuz aylarında, Nisan ve Mayıs aylarına kıyasla elektrikli bisiklet siparişlerinde yüzde 113’lük büyük bir artış kaydedildi” bilgi paylaştı.
“E-ticarette en çok sipariş verilen gün pazartesi”
E-ticarette en çok satışın gerçekleştiği gün, saatlere ve ödeme şekillerine ilişkin sorularımızı yanıtlayan Hepsiburada CEO’su Gökçetekin “Müşterilerimizin en çok sipariş verdiği saat aralığı genelde 12.00 ile 15.00 ve 21.00 ile 23.00 arasında, verilen siparişlerin yüzde 25’i 12.00 ile 15.00 aralığında, yüzde 21’i de 21.00 ile 23.00 aralığında veriliyor. En çok sipariş verilen gün ise Pazartesi. E-ticaretin doğası gereği en fazla kullanılan ödeme şekli kredi kartı. Son çeyrekte Hepsiburada üzerinden yapılan toplam işlem hacminin yüzde 86’sı Hepsipay üzerinden geçti. Yine alışveriş tutarını birden fazla kredi kartına bölerek ödeme müşterilerimizin tercih ettiği bir yöntem. Hemen Al Sonra Öde çözümleri en çok tercih edilen ödeme çözümleri” açıklamasını yaptı.
“Rota optimizasyonuyla seyahat mesafesini yüzde 8 azalttı”
Teknoloji altyapısına yaptıkları yapay zeka yatırımıyla rota optimizasyonu sağlayan şirket, kuryelerin mesafesinde yüzde 8’lik azalış kaydetti. Şirket, böylelikle karbondioksit salınımında ise yıllık yaklaşık 30 bin ağaca denk azalış sağlıyor. Diğer yanda platformda 45 bini aşkın girişimci kadın bulunuyor ve 2017 yılında yüzde 8 olan kadın girişimci oranı, bu yıl yüzde 25’e ulaşmış durumda.
ABD’de halka arz olan şirketin finansallarına dair Gökçetekin, “Halka arzın gerçekleştiği 1 Temmuz 2021 ile kıyasladığımızda bugün küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisi açısından çok farklı bir resimle karşı karşıyayız. Öncelikle finansal piyasalardaki dalgalanmalar, küresel ve yurt içi makroekonomik gelişmeler tüm dünyada hisse performanslarını etkiliyor. Benzer Nasdaq şirketlerinin hisselerinde de IPO sonrası ortalama yüzde 65 düşüş kaydedildi. Nasdaq’da işlem gören emsal şirketlerin hisse performanslarına bakıldığında benzer bir durum söz konusu. Özellikle halka arz olduğumuz dönemdeki büyüme odaklılığından kârlılık odağına geçiş süreci yaşıyoruz. Bu da bir geçiş süreci ve tüm şirket açısından zaman alacak. Biz de karlılık yolculuğunda başarılı sonuçlar almaya devam ettikçe bir toparlanma olacağını düşünüyoruz” dedi.
“Hepsiburada, Azerbaycan ve İsrail’de testler yapıyor”
Yurtdışı yatırım planlarını sorduğumuz Hepsiburada CEO’su Nilhan Onal Gökçetekin “Azerbaycan ve İsrail gibi bölge ülkeleriyle testler yapmaya başladık. Farklı dillerde farklı para birimlerinde hizmet vermeye başladık. Türkiye’nin ihracatına önümüzdeki günlerde ve yıllarda önemli katkılar sunacağımızı biliyoruz. Kültürel ve tarihsel bağımızın olduğu coğrafyalarda iş birlikleri ve ortaklıklar üzerine çalışıyoruz. Hepsiburada olarak ticaretin dijitalleşmesine yön veren inovatif teknolojilere yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu tür fırsatlar çıktığında değerlendireceğiz. D4 Ventures ile ortaklaşa işletmelerin sanal POS’larını, anlaşmalı ödeme, e-para kuruluşlarını ve alternatif ödeme yöntemlerini tek merkezden kolayca yönetmelerini sağlayan Craftgate’e 1 milyon dolar yatırım yaptık. Farklı fırsatlar çıkarsa yine değerlendirebiliriz” açıklaması yaptı.