Anasayfa / Ekonomi / İhracat, istihdamı yükseltti!

İhracat, istihdamı yükseltti!

Salgın döneminde hazır giyim ve tekstil sektörü istihdamını 115 bin kişi birden artırdı. Toplam istihdamın 13 ayda 1 milyon 144 bine çıktığı görülürken, söz konusu sektörlerde artan yatırımlara bağlı olarak yılsonuna kadar ek 50 binden fazla istihdam daha yapılması planlanıyor.

Salgın sonrası açılmalara hazırlanan tekstil ve hazır giyim sektöründe yaşanan canlanma istihdam rakamlarına da yansıdı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre, salgının başladığı 2020 yılı Mart ayından, bu yılın nisan ayına kadar geçen sürede söz konusu iki sektör istihdamlarını, 115 bin kişi birden artırarak 1 milyon 144 bine ulaştırdı. Özellikle hazır giyim sektöründe canlanmanın sürdüğünü dile getiren sektör temsilcileri, yılsonuna kadar 40 kişilik ek istihdam daha gerçekleştireceklerini söyledi.

Öte yandan hazır giyim sektörü 65 bin ile istihdamını en fazla artıran 3. sektör olarak öne çıktı. Söz konusu gelişmede artan ihracat rakamlarının önemli payı olduğunu söyleyen İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, salgının ilk dalgası sonrası haziran ayı itibari ile uluslararası piyasada Türkiye hazır giyim ürünlerine talebin arttığını ve bunun da ihracat rakamlarına yansıdığını anlattı.

Hazır giyimden 40 bin istihdam daha

O dönemde 2 ay üst üste Cumhuriyet tarihi rekorlarının kırıldığını belirten Gültepe, “İhracat ve buna bağlı olarak cirosal artış durmadı. Kapasitelerimizde özellikle ihracat anlamında düşüş olmadı. Türkiye’ye talep artıyor ve 2021 sonrasında da bu talebin artmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Buna bağlı olarak istihdam da artmaya devam edecek. Üretim, tasarım ve dijitalleşme anlamında şirketlerin büyük yatırımları var. Yılsonuna kadar 40 bin istihdam artışı daha ön görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Peki geçtiğimiz ay sonu itibari sona eren Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) bu planları etkiler mi? Mustafa Gültepe, sektörde KÇÖ’nün sektörde çok kullanılmadığını belirterek istihdamda buna bağlı olarak bir düşüş beklemedikleri bilgisini paylaştı. 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde Türkiye’nin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı, 2020 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 35,3, 2019’un aynı dönemine göre de yüzde 8,3 artarak 9,4 milyar dolar oldu.

Tekstilde 500 bin aşılacak

İstihdam artışında önemli başarılara imza atan bir başka sektör ise tekstil ve hammaddeleri sektörü oldu. Yine SGK kayıtlarına göre sektörün 2020 Mart ayında 437 bin olan istihdamı, aradan geçen zorlu 13 ayda 50 bin kişi birden arttı. Sektörde KÇÖ’den ise ilk birkaç ay faydalanıldı. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, hazır giyim sektörünün de salgın döneminde ihracat pazarlarına olan yakınlık avantajını kullandığını söyledi. Bu dönemde hem AB hem de ABD’deki pazar paylarını artırdıklarını anlatan Öksüz, “Sektörde güzel yatırımlar da başladı. Hammadde konusunda sıkıntı yaşandığı dönemde birçok şirket iplik yatırımına karar verdi. Bunlar yavaş yavaş faaliyete geçmesi ile istihdam rakamları da artacak” diye konuştu.

İşçi çıkarma yasağının kalkmasının etkisi ile bu dönemde istihdamda hafif ve geçici bir gerileme yaşanabileceğini belirten Öksüz, yılsonunda 500 bin adetlik istihdamı aşacakları tahmininde bulundu. Türkiye’nin tekstil ve hammaddeleri sektörü ilk yarı itibari ile ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55, salgın öncesi olan 2019 yılının aynı dönemine göre de yüzde 21 oranında artırarak 4,9 milyar dolara ulaştırdı. Sektör bu başarısı ile toplam ihracat içindeki payını da son 2 yılda 4,3’ten 4,6’ya çıktı. Öte yandan SGK kayıtlarına göre tekstil sektöründe çalışan başına günlük kazanç ortalaması 168 TL iken söz konusu rakam hazır giyimde 141 TL olarak gerçekleşti. Söz konusu rakam 2020 Mart ayında tekstil sektöründe 136 TL, hazır giyim sektöründe ise 114 TL’ydi.

 

 

Hidrojen Peroksit Kullanım Alanları;
Kötü kokular için sulandırılarak sprey olarak kullanılır.
Kağıt sanayisinde kağıtları beyazlatmak için kullanılır.
Düşme, kesik ve ameliyat sonrası oluşan yaraları temizlemek için kullanılır.
Arıtma sanayisinde dezenfektan olarak kullanılır.
Mutfakta kadınlar tarafından sürekli kullanılan doğrama tahtasının dezenfekte etmek için kullanılır.
Su ile karıştırılan hidrojen peroksitin bitkilere spreyle sıkılması bitkileri besler ve uzamalarını sağlar.
Halı üzerinde oluşan lekelerde ağartıcı özelliği vardır.
Kötü kokular için sulandırılarak sprey olarak kullanılır.
Tuvalet ve banyo temizliğinde kullanılır.
Kulak temizliğinde kullanılabilir. Kulağa birkaç damla damlatılan hidrojen peroksit kulaklardaki kir ve mikrobu temizler.
Sulandırılmış hidrojen peroksit tırnaklara uygulandığında tırnak mantarını geçirmektedir.
Eğer sivilceli ve yağlı bir yüzünüz varsa bu kimyasal ile temizlemek sivilcelerden yüzünüzü arındırır.
Hızlı büyümesi istenilen tohumların sulandırılmış hidrojen peroksit ile yıkanması büyümelerini hızlandırır.
Bulaşık deterjanı içine katılması deterjanın yağ çözme ve yıkama gücünü artırır.
Bulaşık makinasının temizliğinde kullanılır.
Tül ve perdelerin beyazlamasını sağlamak için suya katılarak kullanılır.
Fayanslarda oluşan küf ve sabun lekelerini giderir.
Çaydanlık ve tencere gibi metaller üzerine uygulanması bu metallere parlaklık kazandırır.
Dişleri beyazlatır ve diş fırçasını temizler.
Saç boyalarında renk vermek ve kalıcılığı sağlamak için kullanılır.
Çamaşır suyu yerine ağartıcı olarak kullanılır.
Ağzı, sulandırılmış hidrojen peroksit ile çalkalamak nefes kokusunu önler, ağız içindeki bakterileri öldürür ve diş ağrılarını
giderir.
Çamaşır makinası ve buz dolabı gibi beyaz eşyaların temizlenmesi amacı ile kullanılır.
DMRSÜREN Kimya San Ltd Şti
0216 4421200-0552 3307100
www.kimyadeposu.com
grafit tozu,manganez dioksit,kurşun oksit,sülyen,mürdesenk,kaolin,sepiyolit,zeolit,dolomit,hadjin yılan kovucu,pars lime
sülfür,kedi kumu,talk ,parsvet yara tozu,sunsep sepiyolit,parsped yeni nesil hayvan altlığı,nano tozlar,metal tozları,hidrojen
peroksit,potasyum silikat,coşturan potasyum silikat,sıvı kükürt,hobi tutkalları,tutkal,çizik giderici,

Kaucukdergisi.com

Kaynak; dunya.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir