Anasayfa / Ekonomi / İklim krizi albinizmli bireylerin yaşamında yeni zorluklara neden oluyor

İklim krizi albinizmli bireylerin yaşamında yeni zorluklara neden oluyor

İSTANBUL (AA) – YETER ADA ŞEKO – BM Bağımsız Albinizm Uzmanı Muluka-Anne Miti-Drummond, iklim değişikliğiyle bağlantılı sıcaklık artışları, afetler ve deniz seviyesindeki yükselme gibi olayların albinizmli bireylerin hayatını zorlaştırdığını belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2014 yılında alınan kararla 13 Haziran, “Dünya Albinizm Farkındalık Günü” olarak kabul ediliyor. Bu yılki teması “10 yıllık müşterek ilerleme” olan Dünya Albinizm Farkındalık Günü'nde albinizmli bireylerin uğradıkları ayrımcılığa ve yaşadıkları sorunlara dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

Bulaşıcı olmayan, genetik bir kalıtsal farklılık olan albinizm saçta, ciltte ve gözlerde pigmentasyon (melanin) eksikliğine, güneşe ve parlak ışığa karşı hassasiyete neden oluyor. Bu eksiklik saç ve cilt renginde solukluğa, ayrıca görme kaybına yol açabiliyor.

BM verilerine göre Avrupa'da her 17 bin ila 20 bin kişiden biri albinizmliyken Sahra Altı Afrika ülkelerinde albinizm daha yaygın. Tanzanya'da her 1400 kişiden birinin, Zimbabve ve Güney Afrika'daki bazı etnik gruplarda ise her 1000 kişiden birinin albinizmli olduğu tahmin ediliyor.

İklim krizinin beraberinde getirdiği aşırı hava olayları ve yüksek sıcaklıkların albinizmli bireyler için oluşturduğu tehditleri AA muhabirine değerlendiren BM Bağımsız Albinizm Uzmanı Muluka-Anne Miti-Drummond, albinizmli bireylerin özel durumları sebebiyle hava koşullarına karşı daha savunmasız olduklarını söyledi.

Drummond, düşük görme yetisine sahip olmaları nedeniyle sel, fırtına gibi afet ve aşırı hava olaylarına karşı albinizmli bireylerin daha savunmasız olabildiklerini, böyle durumlarda kullanılan acil ikaz ışıklarını göremediklerini, boyut ve renk olarak kendileri için uygun olmayan uyarı levhalarını okuyamadıklarını kaydetti.

İklim değişikliği nedeniyle morötesi (UV) ışınların artması sonucu albinizmli bireylerde cilt kanserine yakalanma riskinin arttığını vurgulayan Drummond, deniz seviyelerindeki yükselmenin de özellikle adalarda yaşayan albinizmli bireyler için zorluklara yol açabileceğini dile getirdi.

Drummond, “Örneğin Panama’daki San Blas Adaları dünyadaki en yüksek albinizm oranlarından birine sahip ve bu bölgedeki kişiler deniz seviyelerinin yükselmesi sonucu ana karaya tahliye edildi. Bu insanların tahliye edildiği yerlerdeki konut ihtiyacı sebebiyle bölgedeki ağaçların büyük bir kısmı kesildi ve albinizmli bireylerin yoğun olduğu bu grup bölgeye aktarıldı. Öte yandan bölgedeki ağaçların kesilmesi sonucu yeterli gölge alanın olmaması buraya tahliye edilen albinizmli bireylerin cilt kanserine yakalanma risklerini artırdı.” ifadelerini kullandı.

– “Albinizmli bireyleri hedef gösteriyorlar”

Maruz kaldıkları ayrımcılıklar nedeniyle genellikle yeterli gelire sahip olamayan ve bu yüzden yetersiz beslenen albinizmli bireylerin zayıf bir metabolizmaya sahip olabildiklerini aktaran Drummond iklim krizi sonucu artan salgın hastalıkların da ciddi riskler taşıyabildiğini işaret etti.

Afrika kıtasının birçok bölgesinde, albinizmli bireylerin vücudundan bir parçaya sahip olmanın şans getireceğine dair batıl inançlar yüzünden albinizmli bireylerin sosyal hayatlarının halihazırda risk altında olduğunu bildiren Drummond özellikle bir aşırı hava olayı sonucu evini bırakıp çadırda yaşamak zorunda kalan bu bireylerin saldırılara daha açık hale geldiğini ifade etti.

Bunun yanı sıra Afrika’nın bazı bölgelerinde meydana gelen aşırı hava olaylarının sorumlusunun albinizmli bireyler olduğu yönünde de batıl inançlar bulunduğundan bahseden Drummond konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Afrika’daki bazı insanlar ne iklim değişikliğini ne de albinizmi biliyor. Hal böyle olunca bölgede iklim değişikliği kaynaklı sel, kasırga gibi bir felaket meydana geldiğinde doğaüstü yetenekleri olduğunu iddia ettikleri albinizmli bireyleri hedef gösteriyorlar. Bunun ötesinde albinizmli bireylerin vücudunun bir parçasını satmanın gelir getirebileceği düşüncesi, yine bu bireylerin hayatını riske sokuyor. Madagaskar'da iklim değişikliğiyle bağlantılı felaketler nedeniyle genel olarak yoksulluğun arttığını biliyoruz. Bölgedeki insanlar gelir elde etmek için albinizmlilere saldırıyorlar.”

– “Güneş kremi hayati önem taşıyor”

Albinizmli bireyler için hayati önem taşıyan güneş kremlerinin çoğu yerde pahalı olduğuna hatta zaman zaman aylık gelirlerinin üçte birine denk gelebildiğine değinen Drummond, kremlerin albinizmli bireyler için temel ilaçlar listesine girmesi konusunda çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Drummond, sözlerini, “İklim değişikliği, uyum ve hafifletme çabaları konularında pek çok tartışma yapılıyor ve albinizmli kişiler çoğu zaman bu tartışmalara dahil edilmiyor. Bu tartışmalara dahil edilmedikleri için onların özel ihtiyaçları göz ardı ediliyor. Albinizm ve iklim değişikliği hakkında konuşmaya ancak son zamanlarda başladık.” diye tamamladı.

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir