EBRU USTA/BLOOMBERG HT PARA VE SERMAYE PİYASALARI MÜDÜRÜ
2023 yılı ilk çeyrek için bilanço dönemi 19 Nisan tarihinde Arçelik ile başlarken 25 Nisan Salı günü Tav Havalimanları bilançosu ile devam edecek. Bankacılık sektörü bilanço dönemi ise 26 Nisan tarihinde Akbank ile başlayacak. Finansal sonuçların son gönderilme tarihi konsolide olmayan şirketler için 2 Mayıs, konsolide şirketler için 10 Mayıs olarak açıklandı.
Ak Yatırım, banka dışı şirketlerde önceki yılın aynı dönemine göre satış gelirlerinde yüzde 63, FAVÖK’te yüzde 29 ve net kârda yüzde 24 artış bekliyor. Yılbaşındaki ücret artışlarının talep üzerindeki olumlu etkisi ve halen yüksek seyreden enflasyon ile satışlarda güçlü büyüme trendi devam etse de güçlü satış büyümesine rağmen, devam eden maliyet baskıları, yaşanan depremin stoklar üzerindeki olumsuz etkileri ve kısmen de görece yüksek baz etkisiyle sanayi şirketlerinde FAVÖK marjında daralma öngörüyor.
Ak Yatırım, yılın geri kalan çeyreklerinde enflasyonun gerilemeye devam etmesi ile büyümenin ivme kaybetmesini ancak diğer taraftan marj baskısının da azalmasını bekliyor. Bu çeyrekte otomotiv, gıda-içecek, perakende, havayolları ve rafineri sektörlerinin görece güçlü büyüme göstermesi beklenirken buna karşılık operasyonel olarak büyümelerinin görece zayıf kalması beklenen sektörler ise petrokimya, demir-çelik ve tüketici elektroniği olarak öne çıkıyor.
Ziraat Yatırım’ın yaptığı tahminlere göre, araştırma kapsamındaki banka dışı şirketlerde, toplam kârın 2023 yılının ilk çeyreğinde 50,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşeceği ve yıllık yüzde 22,2 oranında artacağı öngörülüyor. Bu artışta Koç Holding, Tüpraş, Ford Otosan, Tofaş ve Turkcell gibi şirketlerdeki yüksek kâr artış beklentileri önemli etkenler olurken bir önceki çeyreğe göre ise çoğu şirketin toplam kârında düşüş beklentisine bağlı olarak çeyreksel kârda yüzde 64’lük gerileme beklentisi var. Bu gerilemenin, Torunlar GYO, Koç Holding, Tüpraş, Sabancı Holding ve İş GYO’daki çeyreklik kâr azalış beklentilerinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Garanti BBVA Yatırım ise yayımladığı beklenti raporunda, bu yılın ilk çeyreğinde banka dışı şirketler için çeyreklik yüzde 19 FAVÖK daralması ve yatay satış gelirleri tahmin ediyor. Diğer taraftan ilk çeyrekte çeyreksel olarak dolara karşı sadece yüzde 2,4 seviyesinde değer kaybeden TL yabancı para gelirleri olan şirketlerde baskı yaratıyor. Deprem yardımları ve yarattığı etki bilançolara yansırken, önceki çeyrekte birçok şirkette görülen vergi gelirleri bu çeyrekte olmayacak. Garanti BBVA yatırım, artan maliyetler ve depremin etkisiyle Turkcell’in ve Turk Telekom’un ilk çeyrekte FAVÖK marjlarında daralma bekliyor.
Benzer şekilde havacılık sektöründe de geçen seneye göre daha yüksek yolcu rakamlarına ulaşılmasına karşın, maliyet artışları, depremin etkileri ve daha yüksek operasyonel olmayan giderlerin ilk çeyrek kârlarını baskı altında bırakabileceği beklentisi var.
Garanti BBVA Yatırım, işlenmiş gıda enflasyonun yüksek seyrinin gıda perakendecilerinin tamamında satışları ilk çeyrekte de destekleyeceği, geçtiğimiz yılın ikinci yarısındaki maliyet artışlarının bu yıla yansımaları, asgari ücret zammı, depremin yarattığı hasarlar ve stok kârlarının önceki seneye göre düşük kalmasının ise gıda perakendecisi firmalarının marjları üzerinde beklendiği gibi azaltıcı etkiye sahip olabileceği tahminini de paylaştı.