Anasayfa / Ekonomi / İlk yarının kazananı petrol ve dolar

İlk yarının kazananı petrol ve dolar

Küresel piyasalarda zor bir ilk yarı geride kaldı. Yükselen enflasyonla mücadelede ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına giderek para politikasında sıkılaşma adımlarını hızlandırmasıyla Türkiye’de olduğu gibi dünyada hemen hemen bütün gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir şekilde döviz hareketlendi, dolar yükselmeye başladı. 2022’nin ilk 6 ayında para birimleri, kıymetli maden ve emtialar ile hisse senetlerinin göstermiş olduğu performanslar incelendiğinde ilk yarıda kazananın dolar ve petrol olduğu görülüyor. Türkiye’de TL’yi savunmasız bırakan politikalar neticesinde dolar 6 ayda yüzde 25.5 yükseliş kaydetti. Buna karşın diğer gelişen ülke para birimleri dolara karşı daha dirençli bir performans gösterebildi. Dolar Hindistan Rupisi karşısında yüzde 6.2, Afrika Randı karşısında ise yüzde 2.1 yükseliş kaydetti. Rusya’nın Ukrayna’ya girmesinin ardından yönünü yukarı çeviren petrol fiyatları ise 6 ayda yüzde 47.6 yükseldi.

Doların dünyada en çok işlem gören 6 para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi yüzde 9.4 yükseliş kaydetti. Dolara talep artarken, altında beklenen yükseliş performansı gerçekleşemedi. Altın yarıyılı yüzde 1.2 kayıpla tamamladı. Gümüş ise yıl boyu dalgalı bir performans izledi ve sene başına göre yüzde 13 kaybetti.  ABD hisse senedi endekslerinin son elli yılın en kötü ilk yarı performansını sergilemesi istatistiklere girerken, Borsa İstanbul’da BIST-100 endeksi yıl başına göre yüzde 29.5 getiri elde etti.  Fakat endeksin dolar bazında fiyatı ise yüzde 2.5 kayıpla 144.19 dolara geriledi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), “Bilançosunda 15 milyon lirayı aşan döviz bulunduran şirketler ticari kredi kullanamayacak” kararı sonrası Borsa İstanbul’da sert düşüş yaşandı. BIST 100 endeksi haftayı yüzde 4.32 kayıpla 2.443 puandan tamamladı.  24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 4.71 azalışla 972 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 4.67 kayıpla 6 bin 515 liraya geriledi. Dolar yüzde 3.41 kayıpla 16.7610 lira, Euro ise yüzde 4.77 kayıpla 17.3900 lira oldu.

POTASYUM  KLORAT  NEDİR?

 Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.

Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.

Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.

Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.

Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.

Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli  olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.

Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.

Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.

Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda  kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak,  alkaloidler ve fenoller için de  bir reaktif olarak kullanılır.

Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,

Pars alüminyum tozu,parsbakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Parsdemir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksitmürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,parssülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,parssepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars limesülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,parssilisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,parsmagnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyumoksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,parsnikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibdentozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyumsilikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsilnem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,parsmagnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyumsülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars madentozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinkooksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsilsilikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyumtozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,keko75kalay sökücü,kaojel tarımsal kaplama jeli,serajel sera üsüt kaplama jeli,bakırtozu,nital dağlama solüsyonu,pcb test kiti,fire assay fluks,sgs,alfredkniht,bronz tozu,ironfer ağırlık tozu,demir tozu,kurşun tozu,sarı kurşunoksit,mürdesenk,pirinç tozu,ferro alaşım tozları,nanomikron.com,nanomikronmetal tozları,muskovit,kuvars tozu,silika tozu,mika tozu,kalsine kaolin,rafinesaf kaolin,meta kaolin,dmrsüren şirketler grubu,mikronize madenler,kalsiyumoksit,kalsiyum hidroksit,claypacks oksijen emici,grafit tozu,yağlı grafit,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ                  

0216 4421200-05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com

kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir