Savaş sonrası süreçte Irak’ın yeniden yapılanmasında aktif rol almak isteyen Türk iş insanları ve müteahhitlik firmaları, Bağdat’ın ardından Basra’ya geçerek bölgedeki iş fırsatlarını inceledi.
Beraberindeki 150 kişilik Türk heyeti ile Irak’taki temaslarının 2. gününde Basra’da konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak’ın, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 3. ülke olduğunu belirtti. Türkiye’nin ise Irak’ın en fazla ithalat yaptığı ikinci ülke olduğunu belirten Bakan Bolat, 2023 yılı itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 20 milyar dolar olduğunu kaydederek, gerçek potansiyelin 30 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Türkiye ve Irak arasında karşılıklı ticaret için büyük fırsatlar olduğunu dile getiren Bolat, “Basra, Türkiye’nin Körfez ile ilişkilerinin başlangıç noktası. Aynı şekilde Türkiye de Irak’ın Avrupa’ya açılma kapısı” dedi.
Basra’nın Irak’ın ekonomi ve finans merkezi olduğuna işaret eden Bakan, “Irak’ın finansal ve ekonomik başkenti olarak bilinen Basra’da üretilen GSYİH, ulusal toplamın yaklaşık %60’ını oluşturuyor. Irak’ın yegâne derin su limanları olan Basra Limanı ve Umm Qasr Limanı, bölgeyi bir ticaret ve lojistik merkezi haline getiriyor. Basra, Kalkınma Yolu’nun başlangıç noktası olan Büyük Faw Limanı’nın da ev sahibi” diye konuştu. Bolat, görüşmelerin çok verimli geçtiğini kaydederek, Irak ile ticari ilişkilerin yalnızca ihracat ve ithalat ile sınırlı olmadığını söyledi.