Anasayfa / Ekonomi / İş dünyasından kredi isyanı

İş dünyasından kredi isyanı

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) temmuz ayı meclis toplantısında sanayiciler ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında yaşanan tartışmanın yankıları sürüyor.

Sanayiciler, TCMB’nin politika faizi yüzde 14 iken bankalarda yüzde 50’lere varan oranlarda kredi faizleriyle karşı karşıya kaldıklarını ve Eximbank’tan da yeterli kredi desteğini alamadıklarını söylemiş; Kavcıoğlu ise ‘ucuz kredi kullanıp döviz alıyorsunuz, hepinizin listesi elimizde var’ gibi ithamlarda bulunmuştu.

Sozcu.com.tr’ye konuşan sanayiciler ve ihracatçılar, kredi faizlerinin halihazırda yüzde 30 ila yüzde 50 arasında değiştiğini; kredi kullanmak isteyen iş insanlarının da 3-4 ay boyunca sırada beklediklerini anlattı.

‘SORUN YOKSA NEDEN 3-4 AY SIRA BEKLİYORUZ?’

Sozcu.com.tr’ye konuşan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Şu an yüzde 50’ye kadar çıkan kredi faizleri var. Bu sorunu tüm iş insanları yaşıyor. Var olan bir soruna yok demek çözüm getirmiyor” dedi.

“Eximbank da kredi musluklarını çok kıstı. Eximbank’tan kredi kullanmak isteyen arkadaşlarımızdan 3-4 ay sıra bekleyenler var” diyen Gürdoğan, “Bu sorunlar yoksa biz neden sıkıntı yaşayıp da 4 ay bekliyoruz? Bir ay içinde vereceğin krediyi 3-4 ayda verirsen sene bitiyor” diye konuştu.

‘PARAYI BEKLETECEK DURUMUMUZ YOK’

Bankaların, kredi çekmek isteyen firmalara çıkardığı zorluklara da değinen Gürdoğan, şöyle devam etti:

“Firmanın teminatı, mal varlığı dört dörtlük olduğu halde ‘çöp olsa gözlerine batıyor.’ Borcu olmayan, sadece bir taksitini bir hafta geciktirmiş birinin bile bu geciktirmesi önüne sorun olarak konuluyor. Kimin bu dönemde günü gününe taksit ödeyebilecek gücü var?

Bunlar bizim karşılaştığımız çok temel sorunlar. Bu süreçlerin hızlanmasını istiyoruz. Sadece adım atmak, yürümek istiyoruz.

Parayı bekletecek durumumuz yok. Para beklerse ihracat durur. İhracatta büyümek, finansman desteğine ulaşmakla olur. Biz borçlu olanları affedin demiyoruz ki. En azından günü kurtarmak için finansman desteğine akışı hızlandırın.”

KAMU FİNANSE ETMİYOR, ÖZELDE KREDİ FAİZİ YÜZDE 50

Sozcu.com.tr’ye konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar da “Şu an kredi faizleri yüzde 30 ila yüzde 50 arasında” dedi.

Kamu bankalarındaki faiz oranının daha düşük oranlarda olduğunu belirten Yorgancılar, ancak bu kredileri herkesin alamadığını, dolayısıyla bu kredilerine bütün piyasayı finanse etmekten uzak olduğunu vurguladı.

Yorgancılar, Kavcıoğlu’nun sanayiciye yönelik ithamlarına yönelik ise “Sanayiciyi desteklemek yerine motivasyonunu düşüren söylem ve uygulamalar son derece yanlış” değerlendirmesinde bulundu.

“Merkez bankasının ana görevi para politikalarını düzenlemek ve fiyat istikrarını sağlamaktır. Başkanının yapmış olduğu konuşmalar öncelikle piyasaya güven vermelidir” diyen Yorgancılar, şöyle devam etti:

’51 ÜLKE FAİZ ARTIRDI, BİZ NE YAPTIK?’

“Çünkü herkes merkez bankası başkanının ağzından çıkan söze bakıyor ama başkan ‘sanayici kredilerle döviz alıyor’ ithamında bulundu mesela.

Sanayici dövizle makine alıyor, ham madde alıyor. Kendisini enflasyona karşı koruyabilmek döviz alıyor. Zaten enflasyon yüksek olmasa bunları konuşmazdık.

AKP iktidara geldiğinden beri faiz, döviz ya da merkez bankası başkanının ‘elimde liste var’ gibi konuşları hiç gündeme gelmemişti. Şimdi gelmesinin tek nedeni enflasyonun bu seviyede olması. Enflasyonu düşürmek için de yapılması gereken işlemler belli. Sadece temmuz ayında 51 ülke faiz artışı yaptı. Biz ne yaptık?”

‘BORÇ ÇOK, TEKNİK İFLAS KONUMUNDALAR’

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de, sozcu.com.tr’ye ilettiği değerlendirmede krediye ulaşmakta sıkıntı çeken çok sayıda sanayicinin olduğunu vurguladı.

“İşletmelerimiz çok borçlu. Bu borcun döndürülebilmesi için üretime devam edebilmeleri lazım” diyen Özdebir, şöyle dedi:

“Firmalarımızın finansal kaldıraç oranları çok yüksek, yüzde 80’leri aşmış durumda. Bu aslında firmaların öz varlıklarından daha fazla borçlu olduklarını gösterir ki bu da teknik iflas demektir.”

‘ALINAN KARARLAR KAOS YARATIYOR’

Sozcu.com.tr’ye konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ise, İSO meclisinde sanayicilerin yükselen taleplerini ‘haklı bir serzeniş’ olarak değerlendirdi.

“İthalata dayalı bir ihracatımız var. Bazı sektörlerde bu oran yüzde 80’e çıkıyor” diyen Eskinazi, “İthalatı yüksek olan sektörlerin döviz bulundurma zorunlulukları var. Onların krediye erişimleri çok zor oluyor” dedi.

“Sektörler ihracat yapmadığı zaman Türkiye’nin döviz darboğazı başlar. Ellerinde döviz bulundurmadıkları müddetçe imalat yapamazlar” diyen Eskinazi, “Şu an Merkez Bankası’nın verdiği kararlar, uygulamaları ihracatı desteklemiyor, köstekliyor. Bu kararlardan vazgeçilmemesi de kaos ortamı yaratıyor” diye konuştu.

‘PARAYA ULAŞAMADIĞIN YERDE STOĞA MAL KONMAZ’

Sozcu.com.tr’ye konuşan Kocaeli Sanayi Odası’ndan bir sanayici ise, Kavcıoğlu’nun sanayicileri stokçulukla suçlamasına yönelik sert tepki gösterdi.

“Stok maliyeti sanayicinin en ciddi maliyetidir. Maliyetini en fazla şişiren işlerden bir tanesidir” diyen sanayici, “Dolayısıyla haklı bir nedeni olmasa stoğa mal koymayız. Paraya ulaşımın zor olduğu bir yerde bu en son yapılacak iştir” dedi.

“Bize anlatılan şu: Özel sektörde firmaların elinde 90 milyar dolar para var. Bunu bozsunlar isteniyor” diye sanayici, şöyle devam etti:

“İhtiyacı olmayan tabii ki bozsun, tartışmıyoruz. Ama sanayici stokçu olamaz. Bunu kabul etmiyorum.”

DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?

 DIMETHYL SULFATE

CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat

(Methylsulfate; DMS)

 

Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.

Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:

• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.

• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.

• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.

DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.

 

Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.

 

Dimetil Sülfat Uygulamaları

DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.

 

DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.

 

Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.

 

Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.

Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.

Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,

Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir