Japonya, para politikasının ABD ile ayrışması nedeniyle yenin yaşadığı değer kaybı sonrası 1998’den beri ilk kez Döviz piyasasına müdahale etti.
Döviz piyasalarının başındaki isim olan Masato Kanda Perşembe günü yaptığı açıklamada hareketlerin ani ve tek taraflı olması nedeniyle döviz piyasasına müdahale edildiğini duyurdu. Hamle sonrasında yen doları karşısında yüzde 1,1 değer kazandı.
Müdahale Fed’in politika faizini 75 baz puan artırma kararının ardından Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) aşırı düşük faiz oranlarını korumasıyla paritenin 1998’den bu yana ilk kez 145’i aşmasının ardından geldi.
Japon yetkililer geçtiğimiz haftalarda sözlü uyarılarını artırmışlardı. Kanda da Perşembe günü yaptığı açıklamada hükümetin harekete geçmeye hazır olduğunu ve her an piyasaya gizli şekilde müdahale edebileceğini söyledi. BOJ, bu ay döviz piyasasında genelde doğrudan müdahaleden önce geldiği düşünülen bir hareket olan “oran kontrolü” gerçekleştirmişti.
Dövize yapılan müdahale uzun süredir ihracatçılarına kur avantajı sağlamak için zayıf para birimine göz yumduğu ve hatta teşvik ettiği için ticaret ortakları tarafında eleştirilen Japonya için sıradışı bir hamle olarak değerlendiriliyordu.
Japonya’nın yene son müdahalesi paritenin 146’ye ulaştığı ve kırılgan hale gelen ekonomiyi tehdit eder hale geldiği 1998 Asya krizi sırasında gerçekleşmişti. Öte yandan ülke 2011 yılında 130 civarında bulunan pariteye para birimini zayıflatmak için müdahalede bulunmuştu.
Bu yıl dolar karşısında yüzde 20 değer kaybeden yen, G-10 ülkeleri arasında en kötü performansı sergileyen para birimi olurken bu süreçte BOJ, yüksek enflasyonu dizginlemek için agresif şekilde faiz yükselten Fed’den ayrışarak faizleri dip seviyede sabit tuttu.