Anasayfa / Ekonomi / Kahire’de Türkiye-Mısır “Medya Buluşmaları” düzenlendi

Kahire’de Türkiye-Mısır “Medya Buluşmaları” düzenlendi

İSTANBUL (AA) – Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından Kahire'de, Türkiye ile Mısır arasında medya alanında işbirliğinin geliştirilmesi ve ilişkilerin güçlendirilmesine katkıda bulunmak amacıyla “Medya Buluşmaları” programı gerçekleştirildi.

Enstitüden yapılan açıklamaya göre, Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen programa, YEE Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut, Kahire YEE Koordinatörü Emin Boyraz, Türkiye'den İhlas Haber Ajansı, NTV ve Sabah'ın temsilcileri, Mısır'dan ise Al Ahram, Gomhoreya, Al Shoroq gazetelerinden katılımcılar ve Mısır Gazeteciler Sendikası mensupları katıldı.

“Medya Buluşmaları”nda Türkiye ve Mısır'ın medya alanındaki ilişkileri, gelecek dönemde yapılması planlanan işbirlikleri ve iki ülke arasındaki medya ilişkilerini ileri seviyelere taşıyacak atılımlar ele alındı.

Programda, Türk ve Mısırlı medya mensupları, iki ülkenin birbirini daha yakından tanıması ve medya ilişkilerinin güçlendirilmesi amacıyla fikirleri sunuldu, kültürel alışverişin artırılması, ortak projelerin geliştirilmesi, sürdürülebilir bir iletişim platformunun kurulması kararı alındı.

– “Yunus Emre Enstitüsü, 14 yıldır Mısırlı kardeşlerimize açılan bir kapı niteliğinde”

Açıklamada programdaki konuşmasına yer verilen Kahire YEE Koordinatörü Emin Boyraz, enstitünün iki ülke arasındaki medya ilişkilerinin güçlendirilmesine katkıda bulunduğunu belirtti.

Boyraz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır ziyaretindeki basın toplantısında Kahire'deki merkezin dünya çapında en yoğun ilginin gösterildiği merkez olduğunu aktararak, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'ye, Türk kültürüne ve Türkçeye gösterilen yoğun ilgi Türkiye ile Mısır arasında derin bağların olmasından kaynaklanıyor. Bu nedenle iki ülke arasındaki ilişkilerden bahsederken kültür de önemli bir başlık olarak ortaya çıkıyor. Türk ve Mısırlı medya mensuplarıyla yaptığımız bu buluşmanın faydalı olacağını ve ikili ilişkilere katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yunus Emre Enstitüsü, 14 yıldır Mısırlı kardeşlerimize açılan bir kapı niteliğinde. Bu kapı Mısırlı medya mensuplarımıza da sonuna kadar açık.”

– “Tarihsel ve kültürel çerçevede yapılacak çok işimiz var”

YEE Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut da “Medya Buluşmaları” adlı program serisinin 7. kez düzenlendiğini aktararak, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar Mısır hakkında yazılanları üst üste koyduğumuzda şu kanaate varıyoruz. Mısır bizim için özel bir ülke. Tarihsel ve kültürel çerçevede yapılacak çok işimiz var. Küçük bir araştırma yapıldığında Türkiye'ye siyasi ve kültürel anlamda yön veren isimlerin Mısır'dan geçtiğini görüyoruz. Bu isimler arasında İstiklal Marşımızın Yazarı Mehmet Akif Ersoy, hiciv ustası Neyzen Tevfik ve neredeyse ilk dönem Türkiye-Mısır ilişkilerine yön veren Evliya Çelebi gibi özel isimler yer alıyor.”

Gazeteci Yavuz Donat da Türkiye-Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde medyanın rolüne ve iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihsel gelişimine değindi.

Donat, “Kuzey Afrika'nın ve İslam dünyasının büyük gücündeyiz. Dünya ölçeğinde bir güç olan Mısır'dayız. 1926'da Türkiye'nin Mısır ile diplomatik ilişkilerinin tesis edildi ve 90 Mısırlı öğrenci Türkiye'ye geldi. Türkiye ve Mısır arasındaki bozulmaz dostluk devam etmektedir.” değerlendirmelerinde bulundu.

Al-Shorouk Gazatesi Genel Yayın Yönetmeni ve Gazeteciler Sendikası Başkan Vekili Mohamed Saad Abdelhafezz ise Mısır ile Türkiye arasında ortak yönler olduğunu anlatarak, “Tarih açısından, medeniyet açısından ve kültür açısından her iki ülkenin istifade edebileceği hususları ortaya çıkarabileceğimize inanıyorum.” açıklamasını yaptı.

“Medya Buluşmaları” programının ardından Türk medya mensupları, enstitünün Afrika'daki ilk temsilciliği olan Kahire YEE'yi ziyaret etti. Türk medya mensupları Türkçe kurslarına en fazla başvuru alan temsilcilikler arasında yer alan Kahire YEE'de Türkçe öğrenen kursiyerlerle bir araya geldi.

Kursiyerler, Türkiye'ye, Türk kültürüne ve Türkçeye duyduğu ilgiyi ifade ederek, Türk dizilerini severek takip ettiklerini belirtti.

Kursiyerler ayrıca Türkiye'yi ziyaret etme ve Türk kültürünü yerinde yaşama hayallerini Türk medya mensuplarıyla paylaştı.

Öte yandan, enstitü yetkililerince medya mensuplarına 2010'dan itibaren Türk kültürünü tüm zenginlikleriyle tanıtmak adına gerçekleştirilen faaliyetler, Türkiye'nin turizm potansiyelinin vurgulandığı özel kurslar, Türkiye'de eğitim almak ve kariyer yapmak isteyen kursiyerlere yönelik düzenlenen kariyer günleri başta olmak üzere çeşitli etkinlikler hakkında bilgi verildi.

Programın son bölümünde Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği tarafından “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında Türk ve Mısırlı medya mensuplarının katılımıyla Türk kahvaltısının ikram edildiği özel bir etkinlik düzenlendi.

“Medya Buluşmaları” adlı program serisi, Bosna Hersek, Sırbistan, Arnavutluk, Romanya, Venezuela ve Meksika'da gerçekleştirildi.

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir