Kalsiyum hidroksit, kimyasal formülü Ca(OH)2 olan inorganik bir bileşiktir.
Kalsiyum hidroksit, renksiz kristal veya beyaz bir tozdur ve sönmemiş kireç (kalsiyum oksit) suyla karıştırıldığında veya söndürüldüğünde üretilir.
Kalsiyum hidroksitin hidratlı kireç, kostik kireç, inşaatçı kireci, sönmüş kireç, cal ve dekapaj kireci gibi birçok adı vardır.
Kalsiyum hidroksit, E numarası E526 olarak tanımlandığı gıda hazırlama dahil birçok uygulamada kullanılmaktadır.
Kalsiyum hidroksit, doymuş bir kalsiyum hidroksit çözeltisinin ortak adıdır.
Kalsiyum hidroksit kokusuz beyaz bir tozdur.
Kalsiyum hidroksit kanalizasyon arıtma, kağıt üretimi, inşaat ve gıda işleme gibi endüstriyel ortamlarda kullanılır.
Kalsiyum hidroksitin ayrıca tıbbi ve diş kullanımları vardır.
Örneğin, kök kanal dolguları genellikle kalsiyum hidroksit içerir.
Sönmüş kireç olarak da adlandırılan kalsiyum hidroksit, Ca(OH)2, suyun kalsiyum oksit üzerindeki etkisiyle elde edilir.
Su ile karıştırıldığında, küçük bir kısmı çözülerek Kalsiyum hidroksit olarak bilinen bir çözelti oluşturur, geri kalanı ise kireç sütü adı verilen bir süspansiyon olarak kalır.
Kalsiyum hidroksit, endüstriyel bir alkali olarak ve harç, sıva ve çimentonun bir bileşeni olarak kullanılır.
Kalsiyum hidroksit, kraft kağıt prosesinde ve kanalizasyon arıtımında topaklaştırıcı olarak kullanılır.
Kalsiyum dihidroksit bir kalsiyum hidroksittir.
Kalsiyum hidroksit büzücü olarak bir role sahiptir.
Beyaz, kokusuz toz.
Kalsiyum hidroksit, Ca(OH)2, diş hekimliğinde pulpa kaplama için uzun bir kullanım geçmişine sahiptir ve çeşitli formlarda mevcuttur.
Bunlar, aşırı doymuş bir çözelti olarak, sertleşen bir çimento ve ayrıca ışıkla sertleşen bir malzemeyi içerir.
Kalsiyum hidroksitlerin temel özelliği yüksek alkalinitesidir (pH 11–12.5) ve bu, hafif bir macun kıvamına gelene kadar saf su ile karıştırılmış kalsiyum hidroksit tozu kullanılarak elde edilebilir.
Bununla birlikte, bu şekilde kullanıldığında, kalsiyum hidroksit sertleşmez, mekanik mukavemeti yoktur ve sonuç olarak, üzerine bir restoratif materyalin yerleştirilmesiyle ilgili kuvvetler tarafından yer değiştirme tehlikesi vardır.
Ayrıca bu formda, hidrofilik olduğundan ve bağlanma sistemlerine müdahale edeceğinden, herhangi bir reçine bazlı restorasyonun (kompozit reçineler, kompomerler ve reçine ile modifiye edilmiş cam iyonomerler) altında doğrudan kullanılamaz.
Bu problemin üstesinden gelmek için, genellikle bir çeşit sertleşme reaksiyonuna girebilen ve böylece bir dereceye kadar mekanik mukavemet oluşturabilen kalsiyum hidroksit formülasyonları kullanılır.
Bununla birlikte, biraz farklı özelliklere sahiptirler ve tüm klinik durumlarda aşırı doymuş kalsiyum hidroksit çözeltilerinin yerini alamazlar.
Kalsiyum hidroksit, metal hidroksitlerin en uygun ve en düşük maliyetidir ve bir sıcaklıkta çok önemli bir endotermik bozunmaya sahiptir ve bu sıcaklıkta biraz yüksek olmasına rağmen, bazı polimerler için uygun olmalıdır.
Bu nedenle Kalsiyum hidroksit olası bir alev geciktirici katkı maddesi olarak biraz ilgi çekmiştir.
Kalsiyum Hidroksit, daha yüksek (temel) pH ortamlarıyla uyumlu kullanımlar için suda yüksek oranda çözünmeyen kristal Kalsiyum kaynağıdır.
Kalsiyum Hidroksit genellikle çoğu ciltte hemen mevcuttur.
Ultra yüksek saflıkta ve yüksek saflıkta bileşimler, bilimsel standartlar olarak hem optik kaliteyi hem de kullanışlılığı artırır.
Alternatif yüksek yüzey alanlı formlar olarak nano ölçekli elemental tozlar ve süspansiyonlar düşünülebilir.
Kalsiyum hidroksit ilk olarak 1930’da Herman1 tarafından bir pulpa kaplama maddesi olarak endodonti alanına tanıtıldı, ancak günümüzde endodontik tedavide kullanımı yaygındır.
Kalsiyum hidroksit, vital pulpa tedavisi için en sık kullanılan pansumandır.
Kalsiyum hidroksit ayrıca kök kanal sisteminin dezenfeksiyonunda intervisit pansuman olarak önemli bir rol oynar.
Kalsiyum hidroksit kristalleri, çekirdek öncesi iyon ortakları, yoğun sıvı nano damlacıklar, amorf nano yapılı öncüler ve yarı kararlı ve kararlı kristal fazlar içeren klasik olmayan bir kristalizasyon işlemi yoluyla oluşur.
Bu karmaşık çok aşamalı kristalleşme davranışı, çimento dahil bir dizi sistemde etkileri olan klasik olmayan çekirdeklenme ve büyüme süreçlerini ortaya çıkaran çekirdeklenme öncesi ve sonrası varlıkların stabilitesini değiştiren organik katkı maddelerinden etkilenir.
Kalsiyum hidroksit (CH veya portlandit) çok sayıda önemli teknik, biyomedikal ve endüstriyel uygulamaya sahiptir ve piroteknolojinin ortaya çıkmasından bu yana inşaat amaçlı kullanılan geleneksel kireç harçlarının ve sıvalarının ana bileşenidir. 12000 yıl önce.
Kalsiyum hidroksit ayrıca dünyada en çok üretilen ve tüketilen insan yapımı malzeme olan set Portland çimentosunun önemli bir bileşenidir (ağırlıkça %20-25).
Çimento hidratasyonu sırasında, alitin (trikalsiyum silikat veya C3S; Portland çimentosunun ana susuz fazı) ve belitin (dikalsiyum silikat veya β-C2S) çözünmesini takiben Ca2+ + 2OH– = Ca(OH)2 reaksiyonu yoluyla Kalsiyum hidroksit oluşur.
Kalsiyum hidroksitin, donmuş çimentodaki ana faz olan kalsiyum silikat hidratın (CSH) oluşumu üzerinde derin bir etkiye sahip olduğuna inanılmaktadır.
Ayrıca, Kalsiyum hidroksit kristal morfolojisi, mikro yapısı ve dağılımı, donmuş çimentonun fiziksel-mekanik özellikleri ve dayanıklılığı üzerinde önemli bir rol oynar.
Sonuç olarak, Kalsiyum hidroksit oluşumunun iyi anlaşılması, malzeme performansını değerlendirmek, tahmin etmek ve iyileştirmek ve erken bozulmayı önlemek için çok önemlidir.
KULLANIMI:
Kalsiyum hidroksit, kireç harcı hazırlamak için yaygın olarak kullanılır.
Kalsiyum hidroksitin önemli bir uygulaması, su ve kanalizasyon arıtımında topaklaştırıcı olarak kullanılmasıdır.
Kalsiyum hidroksit, daha temiz bir ürünle sonuçlanan daha küçük parçacıkların sudan çıkarılmasına yardımcı olan kabarık yüklü bir katı oluşturur.
Bu uygulama, kalsiyum hidroksitin düşük maliyeti ve düşük toksisitesi ile sağlanır.
Kalsiyum hidroksit ayrıca tatlı su arıtımında suyun pH’ını yükseltmek için kullanılır, böylece baz suyun asidik olduğu yerlerde borular korozyona uğramaz, çünkü kendi kendini düzenler ve pH’ı çok fazla yükseltmez.
Bir başka büyük uygulama, sodyum hidroksit üretiminde reaksiyonda bir ara madde olduğu kağıt endüstrisindedir.
Bu dönüştürme, kağıt hamuru yapmak için Kraft işlemindeki kostikleştirme adımının bir parçasıdır.
Kostikleştirme işleminde, esas olarak sodyum karbonat ve bu kimyasalların geri kazanım fırınından erimiş hali olan eritilerek üretilen sodyum sülfatın bir çözeltisi olan yeşil liköre yanmış kireç eklenir.
Kalsiyum hidroksit, havanın karbondioksiti ile reaksiyonu, kalsiyum karbonat oluşturarak kum ve çakıl parçacıklarını bağladığından, inşaat sektöründe harcın bir parçası olarak kullanılır.
Diğer bir önemli uygulama, su ve kanalizasyon arıtımında bir flokülant olarak kalsiyum hidroksitin kullanımı ve kağıt endüstrisinde sodyum hidroksitin geri kazanılmasıdır.
-Bitkilerde ve hayvanlarda USDA sertifikalı gıda üretiminde[19]
-Şeker endüstrisinde şeker kamışı veya şeker pancarından elde edilen ham suyu berraklaştırmak için, (bkz. karbonatlama)
-Alkollü içecekler ve alkolsüz içecekler için suyu işlemek için
-Salatalık turşusu ve diğer yiyecekler,