Anasayfa / Ekonomi / Kaspersky’den hacklenme girişimlerine karşı öneriler

Kaspersky’den hacklenme girişimlerine karşı öneriler

İSTANBUL (AA) – Kaspersky, kullanıcılara hacklenme girişimlerine karşı önerilerde bulundu.

Kaspersky'den yapılan açıklamaya göre, Kaspersky uzmanları, hacklenmeye karşı yapılması gerekenlere dair ipuçlarını paylaştı.

Kaspersky uzmanları, günümüz dünyasında siber suçluların yöntemlerini daha sofistike hale getirmesiyle dolandırıcılık etkileşimine geçmenin son derece olduğunu belirtti.

Kaspersky'nin hacklenme girişimine karşı önerileri şu şekilde sıralandı:

“Fazla bilgi paylaşmayı hemen durdurun. Bu hack girişimlerine karşı en önemli kuraldır. Bir bağlantıya tıkladıktan sonra yönlendirildiğiniz web sitesinde adınızı, e-postanızı, telefon numaranızı veya banka kartı bilgilerinizi isteyen formlar garip geliyorsa sayfayı hemen kapatın. Telefonda biriyle konuşuyorsanız ve konuşma size biraz tuhaf geliyorsa, hemen telefonu kapatın ve geri aramalarına cevap vermeyin. Video konferans araçları üzerinden iletişim kuruyorsanız toplantıyı sonlandırın ve uygulamayı kapatın. Birinin isteği üzerine herhangi bir uygulama yüklediyseniz veya birisi uzaktan kontrol araçlarını kullanarak bilgisayarınızda bir şeyler yaptıysa cihazınızın internet bağlantısını kesin.

Kendinizi bilgisayar korsanlarının yerine koyun. Şüpheli bir web sitesini ziyaret ettiyseniz veya telefonda şüpheli bir görüşme yaptıysanız, siteye girdiğiniz veya sizi arayan kişiyle paylaştığınız bilgileri hatırlamaya çalışın.

Şifreler, kişisel belgelerin fotoğrafları veya banka bilgileri gibi daha hassas bilgiler paylaştıysanız şifrenizi değiştirin ve bankanızla ve hizmet sağlayıcınızla iletişime geçin. Bir bilgisayar korsanıyla etkileşime geçerseniz, söz konusu hizmete hızlı bir şekilde giriş yaparak şifrenizi hemen değiştirmeniz hayati önem taşır. Hesabınıza erişmek için başka bir cihaz kullanın. Başka bir cihazınız yoksa arkadaşlarınızdan ve iş arkadaşlarınızdan yardım istemekten çekinmeyin.”

“Banka kartı numaralarını veya diğer finansal bilgileri bilgisayar korsanlarıyla paylaştıysanız, banka hesap bilgileri gibi diğer veri türleri için alınacak koruyucu önlemler konusunda bankanın veya çevrimiçi hizmetin uzmanlarına danışın.” tavsiyesine yer verilen öneriler arasında şunlar da yer aldı:

“Herhangi bir hizmete erişirken, e-postalardaki bağlantılara tıklamak yerine site adresini manuel olarak girin veya tarayıcınızın yer imleri aracılığıyla açın.

Cihazınızı güvenli olmayan yazılım olup olmadığını kontrol edin. 'Kaspersky Premium' gibi kapsamlı bir koruma sistemi cihazınızda yüklüyse, koruma veri tabanlarının yakın zamanda güncellendiğinden ve tüm koruma ve tarama teknolojilerinin etkinleştirildiğinden emin olun. Cihazınızda koruma yoksa veya koruma veritabanları güncel değilse, üreticinin resmi web sitesinden koruma çözümü indirmek için başka bir cihaz kullanın. Daha sonra kurulum dosyalarını bir flash bellek veya SD kart kullanarak aktarabilirsiniz.

Potansiyel olarak ele geçirilmiş hesaplarla zararlı bir şey yapılmadığından emin olun. Çalışan bilgiler çevrimiçi mağaza bilgileriniz veya banka hesaplarınızsa, son satın alımlarınızı kontrol edin. Yapmadığınız herhangi bir satın alma işlemi görürseniz, çevrimiçi mağaza veya bankanızla iletişime geçerek bunları iptal etmeye çalışın. Sosyal ağlarda son gönderilerinizi, yeni arkadaşları, fotoğraf albümü içeriğinizi kontrol edin. Mesajlaşma uygulamalarında, hesabınızdan sahte mesaj gönderilmediğinden emin olmak için son sohbetlerinizi kontrol gözden geçirin.”

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir