Kauçuk hayvan yatakları ekonomik bir sistem olup; kullanılan sap samana göre maliyeti azaltmaktadır.
Hayvan yatağı hayvanın dışkı ve idrar ile olan temasını keserek,bakterilerin üremesini önlemektedir. Saman gibi hayvan yataklarının kullanımı esnasında, hayvan kendi dışkı ve idrarı ile ıslanan bu zeminin üzerine yattığı için, ilerleyen aşamalarda bakteriyel hastalıklar nedeni ile sağlığı bozulmaktadır.
Modern hayvan yatakları sayesinde hayvanın soğuktan etkilenmemesi sağlanarak, daha sağlıklı bir biçimde yaşaması sağlanır. Hayvan yatağı çabuk kuruma özelliği sayesinde hayvanın ıslak zeminde yaşamasını önleyerek, elde edilen süt miktarını ve kalitesini arttırmaktadır. Ayrıca esnek yapısı sayesinde büyük baş hayvanların daha rahat etmesini de sağlar.
Hayvan yatağının üreticilere sağladığı bir diğer fayda ise; anti bakteriyel yapısı sayesinde hayvana steril bir yaşam alanı sağlamasıdır. Dışkı ve idrarın ortamda bulunması ile bakterilerin üremesi için uygun bir ortam sağlanmış olur. Böylece bakteri kaynaklı hastalıkların önlenmesini sağlayarak, üreticinin ürün kaybını asgariye indirir. Erkek hayvanların sperm kalitesi de yaşam koşullarından direk olarak etkilendiği için, hayvan yatağının hayvanı dış etkenlerden koruması üreme faaliyetleri açısından önemlidir. Modern yöntemler ile üretilen hayvan yatakları, büyük baş hayvan üreticileri için adeta “olmazsa olmazdır.”