EBRU USTA/BLOOMBERG HT PARA VE SERMAYE PİYASALARI MÜDÜRÜ
Koç Holding’in yılın ikinci çeyreğinde net dönem kârı yıllık bazda yüzde 33 artışla 20,60 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde holdingin net dönem kârı 15,45 milyar TL olarak kaydedilmişti. Bu yılın ilk yarısında toplam net kar ise 37,4 milyar TL oldu.
Holdingin aynı dönemde kombine gelirleri yıllık yüzde 26 artışla 438,83 milyar TL olarak gerçekleşti. Koç Holding’in gelirlerinin 159,9 milyar TL’lik kısmı enerji sektöründen, 133,8 milyar TL’Lik kısmı otomotiv, 68,4 milyar TL’Lik bölümü finans ve 56,2 milyar TL’si dayanıklı tüketim sektöründen geldi.
Konsolide bazda 24,9 milyar dolar gelir elde eden Holding, aynı dönemde 1,6 milyar dolar kombine yatırım gerçekleştirdi. Böylece şirketin son 5 yıldaki yatırımları 10 milyar dolara ulaştı.
Bu yılın ilk altı aylık döneminde holdingin toplam kombine gelirleri içinde yurt dışı gelirlerinin payı geçtiğimiz yılın ilk yarısındaki gibi yüzde 30 seviyesinde gerçekleşirken Tüpraş’ın yabancı paraya endeksli gelirleri dâhil edildiğinde yurtdışı gelirlerin payı yüzde 50 olarak hesaplandı.
Temettü gelirleri yıllık yüzde 138 arttı
2023 ilk 6 ayda holdingin temettü gelirleri yıllık yüzde 138 artışla 14,36 milyar TL oldu. Holdingin temettü geliri 2022 yılının tamamında 6,04 milyar TL olmuştu. Temettü gelirlerinin büyük çoğunluğu Döviz veya dövize endeksli geliri olan şirketlerden elde edildi. Holdinge bağlı şirketlerden Tüpraş 3 yıl sonra temettü ödemeye başlarken Yapı Kredi’de temettü ödemesi BDDK’nın yüzde 15 temettü dağıtım oranına göre yapıldı Bankada önceki 2 yılda yüzde 10’luk temettü ödemesi gerçekleştirilmişti.
Holdingin 395 milyon dolarlık solo net nakit pozisyonu bulunurken hedge sonrası konsolide net yabancı para pozisyonunun Haziran sonu itibarıyla 628 milyon dolar seviyesinde bulunduğu açıklandı.
Holdingin Net Aktif Değer iskontosunun tarihsel düşük seviyelere geldiği açıklanırken bunun başlıca sebeplerinin; Türkiye hisse senetlerindeki satış, gösterge konum, Türkiye’nin risk primi ve Koç Holding hisse senedi ile hissedeki yabancı payı arasındaki yüksek korelasyon olduğu belirtildi.
“Uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz”
Diğer yandan Koç Holding tarafından yapılan açılamada konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Global belirsizlikler ve zorlu piyasa koşullarına rağmen uzun vadeli değer yaratma hedefimiz doğrultusunda yılın ilk yarısını da başarılı bir performans ile kapadık. Ülkemizin geleceğine duyduğumuz inancımızla yatırımlarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
Koç Holding’in portföy yönetimi çerçevesinde son dönemde gerçekleştirdiği işlemlere dikkat çeken Levent Çakıroğlu, “Koç Topluluğu olarak Yapı Kredi’ye, bankacılık sektörüne ve ülkemizin potansiyeline olan inancımız ile yüzde 61,17 oranındaki ortaklık payımızla Yapı Kredi’deki ana hissedarlığımız devam edecek” dedi.
Tat Gıda paylarının satışı dâhil stratejik alternatiflerin değerlendirilmesi amacıyla bir çalışma başlattıklarını aktaran Çakıroğlu, “Konuyla ilgili finansal danışmanlık alınması için görevlendirme yaptık. Daha da güçlenen likiditemiz ile önümüzdeki dönemde tüm paydaşlarımız için uzun vadeli değer yaratma hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
“İhracatımız ülke ihracatının yüzde 7’si”
İhracat performanslarını özellikle Türkiye ekonomisine kattıkları değer açısından önemsediklerini de belirten Levent Çakıroğlu, “Koç Topluluğu olarak ihracatımız ülkemizin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturuyor. Bunun bir yansıması olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından geçekleştirilen araştırmada, Türkiye’nin ilk bin ihracatçısı arasında mal ihracatı yapan ilk 10 şirketin 4’ünün Topluluk şirketi olmasından gurur duyuyoruz. Araştırmaya göre Ford Otosan ihracat şampiyonu olurken; Tüpraş ikinci, Arçelik yedinci, Tofaş dokuzuncu sırada yer aldı” ifadelerini kullandı.