Havalar ısındı ama yurttaş şimdiden kışın yakacağı kömürü dert ediyor. Ülkede ısınma amaçlı doğalgaz kullanımının yaygın olmasına rağmen halen 20 milyondan fazla yurttaş ısınmada kömür kullanıyor. Kömürde ihtiyacın bir kısmı ithal kömürle karşılanırken bir kısmı yerli linyit ve taş kömürü ile sağlanıyor. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü Soma kömürüne üst üste zam yaparken, özel sektör ve ithal kömür fiyatları her geçen gün artmaya devam ediyor.
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) Soma’daki işletmesi Ege Linyit İşletmeleri; geçen yıl eylül ayında kömürün tonunu 841 TL’ye satarken, ekim ayında bu fiyat bin TL’ye çıkardı. Bu yıl nisan ayında da 2 bin 4 TL’ye satmaya başladı. Özel firmalarda ise Soma kömürünün fiyatı 3 bin TL’yi bulmuş durumda.
CHP Manisa Milletvekilli ve TBMM Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise Soma TKİ Ege Linyitleri İşletmesi’nde ısınma amaçlı bayilerine satabileceği miktarda kömür olmadığını söyledi. Bakırlıoğlu, kömür işletmelerinin elindeki kömürü öncelikle termik santrallere, kamu kurumlarına ve sosyal yardımlaşmaya sağladığını ifade etti.
Bakırlıoğlu, “Manisa’nın Soma ilçesinde çıkan kömür, bir diğer ilçemiz Demirci’deki vatandaşa ulaşana kadar fiyat 4 bin 500 TL oluyor. Bayburt’ta çalışmalarımız sırasında vatandaşlarla sohbet ederken kömürün tonunun 7.500 TL olduğunu söylediler. En pahalı kömür markaları arasında yer alan Tayyip marka kömür 7 bin TL’ye satılıyor” dedi.
Bakırlıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yurdumuzda iklim şartlarına göre hane başına kömür tüketiminin 4 tona kadar çıkabildiği düşünüldüğünde kömür fiyatlarındaki artışın özellikle dar gelirli aileler üzerinde ne kadar büyük bir yük getireceğini şimdiden söyleyebiliriz. Bırakalım emekliyi, asgari ücretli bile bir aylık maaşı ile bir ton kömür alamaz hale geldi.”
TKİ’nin piyasada söz hakkı kalmadığını dile getiren Bakırlıoğlu, şunları söyledi: “Devlet kömür üretiminden bilinçli bir tercih ile çıkmıştı. Piyasayı regüle edebilecek kurum olan TKİ’nin de pazarlamadan çekilmesi fiyatların daha da artmasına neden oluyor. Geçmişte kömür piyasasını belirleyen TKİ elinde kömür olmadığı için özel sektörün fiyat artışlarını önlemeye gücü yetmemektedir.”
Bakırlıoğlu sözlerine şu şekilde tamamladı: “Bu ülkenin yeraltı zenginlikleri kamunun yani bu ülkenin insanlarının. Soma’daki ruhsatlar devletin ancak devlet fiyatlara müdahale edemiyor. Kömürde çok ciddi bir oyun oynanmaktadır ve bunun zararını maalesef vatandaşlar çekmektedir. Kış gelmeden şimdiden tedbir alınması gerekmektedir. Yoksa kömür parası ile sadece vatandaşın cebi yanacak, kendisi ayazda kalacaktır.”
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com