Anasayfa / Ekonomi / Kriz kâhini ekonomik gidişatı 6 soruda anlattı

Kriz kâhini ekonomik gidişatı 6 soruda anlattı

2008’de ABD’de başlayan finansal krizi iki yıl önceden öngören ve “kriz kâhini” olarak anılan Nouriel Roubini, The Guardian’da kaleme aldığı yazıda dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu riskleri değerlendirdi.

Geleceğe dönük küresel mali ve ekonomik görünümün son aylarda hızla bozulduğunu belirten Roubini gidişatı 6 soru etrafında inceledi.

1-) ENFLASYON ARTIŞI GEÇİCİ Mİ, KALICI MI?

Ünlü ekonomiste göre ilk soru, çoğu gelişmiş ekonomide enflasyondaki artışın geçici mi yoksa kalıcı mı olacağı meselesi. Geçen yıl alevlenen tartışmaya ilişkin Roubini, enflasyonun kalıcı olacağını savunanların tartışmadan galip ayrıldığını söyledi.

ABD’li ekonomist, çoğu mali otoriteyi ve merkez bankasını içeren, enflasyonun geçici olduğunun savunanların yenilgiyi kabul etmesi gerektiğini ifade etti.

2-) ENFLASYONU TALEP Mİ, ARZ MI YARATIYOR?

İkinci soruysa enflasyondaki artışın toplam talepteki aşırı artıştan mı yoksa stagflasyonist negatif toplam arz şokundan mı kaynaklandığı problemi. Roubini’ye göre talep ve arz faktörleri bir aradayken artık arz faktörlerinin giderek daha belirleyici bir rol oynadığı yaygın olarak kabul edilmekte.

Ünlü ekonomist, bu noktanın önemli olduğunu çünkü arza dayalı enflasyonun stagflasyonist bir karaktere sahip olduğu belirtti. Roubini’ye göre para politikası sıkılaştırıldığında sert iniş riskini artar.

3-) İNİŞ SERT Mİ YOKSA YUMUŞAK MI OLACAK?

Söz konusu tartışma bizi doğrudan üçüncü soruya götürüyor: ABD Merkez Bankası (Fed) ve diğer büyük merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırması sert mi yoksa yumuşak bir iniş mi getirecek?

Roubini, yakın zamana kadar çoğu merkez bankası ve Wall Street’in önemli bir kısmının yumuşak iniş yaşanacağını savunduğunu ancak son dönemdeki gelişmelerin durumu tersine çevirdiğini yazdı. Ünlü ekonomiste göre, Fed Başkanı Jerome Powell’ın da resesyonun mümkün olduğunu ve yumuşak bir inişin “çok zorlayıcı” olacağını kabul etmesiyle fikir birliği hızla değişti.

“Kriz kâhini” ayrıca New York Fed’in kullandığı modelin sert iniş olasılığının yüksek olduğunu gösterdiğini ve İngiltere Merkez Bankası’nın da benzer görüşler dile getirdiğini söyledi. Roubini, ABD ve Avrupa’da ileriye dönük ekonomik faaliyet, iş ve tüketici güveni göstergelerinin keskin bir şekilde aşağı doğru ilerlediğini vurguladı.

4-) ŞAHİN POLİTİKALAR ZAYIFLAYACAK MI?

Muhtemel küresel krize yönelik dördüncü soruysa sert bir inişin merkez bankalarının enflasyon konusundaki şahin kararlılığını zayıflatıp zayıflatmayacağı meselesi. 64 yaşındaki Roubini, sert bir iniş olası hale geldiğinde merkez bankalarının politika sıkılaştırmalarını durdurmasıyla enflasyonda kalıcı bir artış ve ekonomide aşırı ısınma beklenebileceğini söyledi. Ünlü ekonomist, talep ya da arz şoklarının baskınlığına bağlı olarak stagflasyon yaşanabileceğini ifade etti.

Roubini yazısında, “Çoğu piyasa analisti merkez bankalarının şahin kalacağını düşünüyor gibi görünüyor ama ben o kadar emin değilim” diye yazdı. “Kriz kâhini”, sert bir iniş yaklaştığında politika yapıcıların sonunda pes edeceğini ve daha yüksek enflasyonu, ardından stagflasyonu, kabul edeceğini söyledi. Roubini’ye göre durgunluk ve borç krizinin vereceği zarar endişe yaratıyor.

5-) DURGUNLUK KISA MI YOKSA UZUN MU OLACAK?

Ünlü ekonomiste göre beşinci önemli soru yaklaşan durgunluğun hafif ve kısa ömürlü mü yoksa şiddetli ve derin mi olacağı problemi. Roubini, sert iniş ihtimalini geç ve isteksizce kabul edenlerin çoğunun hâlâ herhangi bir durgunluğun kısa süreceğini iddia ettiğini belirtti. Ancak Amerikalı ekonomiste göre bu görüş tehlikeli derecede naif.

Roubini’ye göre bir sonraki resesyonun şiddetli bir stagflasyonist borç kriziyle gerçekleşeceğine inanmak için yeterli nedenler mevcut. Ünlü ekonomist özel ve kamu borcu seviyelerinin küresel GSYİH içindeki payının geçmişe kıyasla bugün çok daha yüksek olduğunu söyledi. 1999’da yüzde 200 olan bu oran şu an yüzde 350’ye çıkmış durumda.

Ünlü ekonomist söz konusu koşulların ekonomideki tüm aktörler için ciddi bir iflas ve temerrüt riski yarattığını ifade ediyor.

Roubini, “Bir sonraki kriz öncekiler gibi olmayacak. 1970’lerde stagflasyon yaşadık ama borç seviyeleri düşük olduğu için büyük borç krizleri olmadı. 2008’den sonra bir borç krizi yaşadık ardından kredi sıkışıklığı negatif talep şoku yarattığı için düşük enflasyon geldi. Bugün çok daha yüksek borç seviyeleri bağlamında arz şoklarıyla karşı karşıyayız. Bu, 1970’ler tarzı stagflasyon ile 2008 tarzı borç krizlerinin bir kombinasyonuna, yani stagflasyonist bir borç krizine doğru gittiğimizi ima ediyor” diye yazdı.

Amerikalı ekonomist ayrıca, mali genişleme alanının bu sefer daha sınırlı olduğunu, mali mühimmatın çoğunun kullanıldığını ve kamu borçlarının sürdürülemez hale geldiğini belirtti.

Roubini’ye göre günümüzün yüksek enflasyonu küresel bir fenomen olduğundan çoğu merkez bankası aynı anda sıkılaşıyor ve bu nedenle senkronize bir küresel durgunluk olasılığı artıyor.

6-) PİYASALARDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

Ünlü ekonomiste göre son soruysa şu: Hisse senedi piyasaları fiyatların düşme eğiliminde olduğu koşulları atlatabilecek mi yoksa daha da mı düşecek?

Roubini, büyük olasılıkla düşüşün devam edeceğini belirtti. Amerikalı ekonomist bir sonraki resesyon stagflasyonist olacağından ve beraberinde bir finansal kriz geleceğinden hisse senedi piyasalarındaki çöküşün yüzde 50’ye yakın olabileceğini ifade etti.

“Kriz kâhini”, “İşler iyiye gitmeden önce çok daha kötü olacak” dedi.

DİMETİL SÜLFAT ( DIMETHYL SULFATE) DMS NEDİR?

 DIMETHYL SULFATE

CAS 77-78-1: Dimethylsulfate, dimetilsülfat, di,metil,sülfat,dimetilsülfat,dimetilsulfat,dimetilsulfat

(Methylsulfate; DMS)

 

Dimetil sülfat, karboksilik asitlerin, alkollerin, fenollerin, laktamların, oksimlerin, hidroksilaminlerin ve hidroperoksitlerinmetilasyonu için güçlü bir metilleme reaktifidir. N-metil alkil- ve arilikameliaminlerin, amidlerin ve kuaterner amonyum tuzlarının hazırlanmasında bir reaktif olarak kullanılabilir.Dimetil sülfat ayrıca sülfür içeren bileşiklerin metilasyonunda sülfitleri ve sülfonyum iyonlarını sentezlemek için kullanılır.

Aynı zamanda bir reaktif olarak da kullanılabilir:

• 2-dimetilamino etil metakrilatınkuaternizasyonu ile güçlü bir antibakteriyel ajan olarak dörtlü amonyum akrilik monomerin hazırlanması için.

• Aldehitlerden ve ketonlardan epoksitlerintrimetilsülfonyum katyonu oluşumu yoluyla sentezlenmesi için dimetilsülfoksit ile birlikte.

• Gliserolünmetilasyonu ile dizel için bir oksijenat katkı maddesi hazırlamak.

DMS, ikame edilmiş oksijen, nitrojen ve sülfür bileşikleri oluşturmak için aktif hidrojen ve alkali metal tuzları ile reaksiyona giren güçlü bir metilleme maddesidir.

 

Dimetil Sülfat, ısıtıldığında zehirli dumanlar yayan soğan benzeri bir kokuya sahip kokusuz, aşındırıcı, yağlı bir sıvıdır. Dimetil sülfat, endüstride birçok organik kimyasalın üretiminde metilleme maddesi olarak kullanılmaktadır. Buharlarına soluma maruziyeti, gözleri ve akciğerleri oldukça tahriş edicidir ve karaciğer, böbrek, kalp ve merkezi sinir sistemine zarar verebilirken, deri teması şiddetli kabarmaya neden olur.

 

Dimetil Sülfat Uygulamaları

DMS yüzey aktif maddeler, kumaş yumuşatıcılar, su arıtma kimyasalları, tarım kimyasalları, ilaçlar ve boyalar oluşturmak için kullanılır. Metile edici bir ajan olarak DMS, oksijen, nitrojen, karbon, sülfür, fosfor ve bazı metallere bir metil grubu katabilir.

 

DMS çoğunlukla bir metilleme ajanı olarak kullanılsa da, bazen sülfonasyondahil olmak üzere başka bağlamlarda, bir katalizör olarak, bir çözücü olarak ve bir stabilizatör olarak da kullanılabilir.

 

Dimetil sülfat, renksiz yağlı bir sıvıdır, soluk soğan benzeri bir kokuya kadar kokusuzdur. Solunduğunda çok zehirlidir. Yanıcı bir sıvıdır ve parlama noktası 182 ° F’dir. Suda hafifçe çözünür ve ısı oluşumu ile sülfürik asit vermek üzere su ile ayrışır. Metaller ve dokular için aşındırıcıdır. Güçlü bir metilleme ajanıdır.

 

Dimetil sülfat, sülfürik asidin dimetil esteridir. Bir alkilleyici ajan ve bir immünosupresif ajan olarak rol oynar.

Dimetil sülfat, kuvvetli metilasyon ( aynı zamanda sülfonasyon ) ajanıdır. Yüzey aktif ajnlar ve tekstil yumuşatıcılarının yapımında ,eterlerde boyalarda kullanılır. Ayrıca N-, O- ve S- esaslı ürünlerde alkilasyon reaksiyonları için ara ürünlerde (ilaç, tarım, böcek zehiri, boya ve finisajda ) kullanılır. Dimetil Sülfat Metanol ve sülfürik asidin reaksiyonu sonucu oluşur. Renksiz ve soğana benzer kokusu ile dikkat çeker.

Bakır tozları yüksek fiziko-kimyasal özellikleri sayesinde birçok teknolojik alanda kullanılmaktadır,

Bakır tozu başlıca Sinter bronz fren balata üretiminde, demir tozu ile karıştırılarak sinter parça üretiminde, elmas kesici takım üretiminde, elektrik iletkeni olarak, termal iletken olarak, reçineli fren balatalarında, elektronikte manyetik radyasyon kalkanı olarak, dekoratif uygulamalarda ve birçok farklı alanda kullanılmaktadır.Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir