2024’ün ilk işlem gününde, 20 yılı aşkın süre zarfında ilk kez hisse senetleri ve tahvillerde aynı anda sert düşüşler yaşandı. Salı günü S&P 500’ü takip eden SPDR S&P 500 ETF Trust ile uzun vadeli tahvilleri izleyen iShares 20+ Year Treasury Bond ETF yüzde 0,6’şar düşüş yaşadı.
İki ETF, tahvil ETF’inin hayata geçtiği 2002’den bu yana ilk kez yılın ilk işlem gününde aynı anda geriledi. Nasdaq 100’de yaşanan yüzde 1,7’lik düşüş ise 2001’den bu yana en kötü üçüncü ilk gün düşüşü olarak kayıtlara geçti.
Aralarında Savita Subramanian’ın da bulunduğu Bank of America stratejistlerine göre büyük ölçekli teknoloji hisselerinde sert düşüş beklentisi konsensus haline gelmiş durumda. Küresel hisse endekslerde de durum pek parlak değil.
MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi ve yatırım yapılabilir nota sahip tahvilleri izleyen Bloomberg Küresel Kümülatif Endeks en az 1999’a kadar en kötü yıl başlangıcını kaydetti. Satışlar bu sabah Asya Pasifik’te de devam ediyor. ABD hisse vadelileri bu sabah de hafif gerileyerek toparlanma sinyali vermiyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi beş baz puan yükselişle yüzde 3,93’e ulaştı.
Maersk’ten Kızıldeniz kararı
Kızıldeniz’de İran destekli Husilerin ticari gemilere saldırıları ve ABD’nin bu saldırılara yanıtıyla sular ısınırken küresel arz zinciri tehdit altında.
Konteyner gemiciliği devi Maersk bir kez daha Kızıldeniz üzerinden gemi geçişini durdurduğunu açıkladı. Kopenhag merkezli şirket internet sitesinden yayımladığı açıklamada “Bir sonraki açıklamaya kadar Kızıldeniz-Aden Körfezi hattından tüm gemi geçişlerini durdurma kararı aldık” dedi.
Husiler İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırıları karşısında İsrail bağlantılı gemileri hedef aldıklarını açıklamıştı. Ancak Danimarka’nın ABD görev gücüne katılmasının ardından Maersk gemileri yeniden Husilerin hedefi haline geldi. ABD’nin Husi botlarını vurmasının ardından İran’ın bir fırkateynini bölgeye göndermesi ise daha geniş çaplı bir çatışma endişesini doğurmuştu.
S&P Global Market Intelligence Analisti Kevjn Lim’e göre ortada tansiyonun düşürülmesine yönelik bir istek yok ve bunun sonucu olarak ticari gemilerin daha fazla hedef alınması, karşısında ABD’nin buna yanıt vermesi çok daha olası. Kızıldeniz gelişmeleri petrol fiyatlarını da etkiliyor. Brent petrol salı günü yüzde 1,5 düşüşle 76 doların hemen altına geriledi.