Anasayfa / Genel / Küresel piyasalarda Çin gündemi

Küresel piyasalarda Çin gündemi

Çin verileri ve faiz indiriminin ardından yuan kasım ayının en düşük seviyesine gerilerken Çin tahvilleri ise ralli yaptı. Offshore yuan dolara karşı yüzde 0,5’e kadar düşüş yaşadı ve dolar/yuan kuru 7,30’u aştı.

Çin 10 yıllık tahvil getirisi ise yedi baz puan düşüşle yüzde 2,56’ya indi ve Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyesinde fiyatlandı. Asya Pasifik hisse senedi endeksleri arasında da Çin olumsuz ayrışıyor.

Yıllıklandırılmış çeyreklik büyüme verisi ikinci çeyrekte yüzde 6 ile beklentileri ikiye katlayan Japonya’da ise Nikkei 225 endeksi pozitif seyrediyor.

Amerikan hisse vadelileri pazartesi günkü pozitif endeks kapanışlarını takip ediyor. Pazartesi gününü yüzde 1’in üzerinde artıda kapatan Nasdaq 100 vadelileri sabah saatlerinde yüzde 0,3 yükseliyor.

Bloomberg Dolar Endeksi 1.237 puan ile yatay. Merkez bankası acil toplanacak olan Rusya’da ise ruble yüzde 3’e yakın kazanç kaydediyor. Dolar/ruble 98 seviyesinin hemen altında. ABD 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 4,19’da yatay seyir izliyor.

Çin’de faiz indirimi

Çin Merkez Bankası kötüleşen gayrimenkul sektörü ve tüketim harcamaları gölgesinde 2020’den bu yana en sert faiz indirimini gerçekleştirdi.

Bir yıl vadeli krediler için referans oranı olan orta vadeli borç verme faizi 15 baz puan indirilerek yüzde 2,65’ten yüzde 2,5’e çekildi. Medyan beklenti faizin sabit tutulması yönündeydi. Bloomberg anketine katılan 15 ekonomistten sadece biri faiz indirimini tahmin etti. Kısa vadeli politika faizi de 10 baz puan indirimle yüzde 1,90’dan yüzde 1,80’e çekildi.

Sürpriz hamle Temmuz ayına ilişkin sanayi, perakende satışlar ve işsizlik verilerinin ardından geldi. Veriler neredeyse tüm departmanlarda Çin ekonomik toparlanmasının yavaşladığı sinyalini verdi.

Temmuz’da sanayi üretimi yüzde 3,7 ile yüzde 4,3’lük beklentinin altında kalırken perakende satışlar yüzde 2,5 artışla yüzde 4’lük beklenti karşısında hayal kırıklığı yarattı. Sabit yatırımlar ilk yedi ayda yüzde 3,4 artışla yüzde 3,7’lik beklentiyi karşılamadı. Mercek altındaki gayrimenkul yatırımları ise yıllık yüzde 8,5’lik daralmayla yılın ilk altı ayına göre daha hızlı küçüldü. Şehir işsizlik oranı yüzde 5,2’den yüzde 5,3’e yükseldi.

Credit Agricole Çin Başekonomisti Xiaojia Zhi sürpriz faiz indiriminin büyümeyi istikrara kavuşturmak için yetkililerin içinde bulunduğu aciliyeti gösterdiğini belirtti. Yatırımcı güvenini daha da bozan ise genç işsizlik oranının yayımlanmaması oldu.

Çin İstatistik Bürosu “verilerdeki karmaşıklığı giderme ve metodu iyileştirme amacıyla” hızlı arttığı tahmin edilen genç işsizlik verisinin yayımlanmasının durdurulduğunu açıkladı ve halihazırda şeffaflığı sorgulanan veriler üzerindeki yatırımcı şüphesini artırdı.

Açıklanmayan Temmuz genç işsizlik verisini yüzde 22 oranında bekleyen Union Bancaire Privee Kıdemli Asya Ekonomisti Carlos Casanova’ya göre “veri görünürlüğünü bozan” bu karar yatırımcı güvenini artırmayacak.

Diğer Haber

Kauçuk üretiminin her sektör için önemi

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Çınarbaş, kauçuk sektörünü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir