Küresel hisse senedi piyasaları ABD’de açıklanan zayıf enflasyon verisinin etkisinde yükselmeye devam ediyor.
Salı günü Wall Street endeksleri yüzde 2 civarı yükselişler kaydettikten sonra, yeni işlem gününde vadeli işlemlerde pozitif görünümü koruyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi yükselişini aralıksız üçüncü güne taşırken; Hong Kong, Japonya ve Güney Kore hisse endeksleri yüzde 2’nin üzerinde artıda.
Salı günü 20 baz puan düşüşle yüzde 4,8360’tan kapanan ABD 2 yıllık tahvil getirisi bu sabah zayıf görünümü koruyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi de dün 19 baz puan gerileyerek yüzde 4,4473’ten kapandıktan sonra bu sabah bir miktar daha düştü.
Salı günü yüzde 1,23 düşüşle 1.249 seviyesine inen Bloomberg Dolar Endeksi de yatay seyrediyor.
Ünlü yatırımcılara göre ABD’de enflasyon sorunu bitmedi
ABD’de Ekim ayı çekirdek tüketici enflasyonunun hem beklentilerin altında kalması hem de önceki aya göre hız kesmesinin ardından swap piyasalarında ilave bir faiz artışı ihtimali neredeyse sıfıra inerken, temmuz ayına kadar 50 baz puanlık faiz indirimine gidilebileceği fiyatlandı.
Ancak JPMorgan Chase & Co. CEO’su Jamie Dimon, “insanların kısa vadeli rakamlara aşırı tepki verdiğini ve bunu yapmayı bırakmaları gerektiğini” söyledi. Bloomberg TV’ye konuşan Dimon, “Korkarım ki enflasyon o kadar da kolay ortadan kalkmayabilir” dedi ve Fed’in şu anda faiz artışlarına ara vermesini doğru bulsa da ileride “biraz daha fazlasını yapması gerekebileceğini” öngördü.
Benzer şekilde Citadel kurucusu Ken Griffin de Fed’in faiz oranlarını çok hızlı düşürmesi durumunda itibarının zedelenmesi riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Fed yetkililerinden de temkinli mesajlar geldi.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, “Mal enflasyonunun zaten düşmeye başladığı ve konut dışı hizmet enflasyonunun yavaş yavaş uyum sağladığı bir ortamda, önümüzdeki birkaç çeyrekte daha fazla ilerleme kaydedilmesinin anahtarı konut enflasyonuna bağlı olacak.
Enflasyon düştükçe yolumuzda her zaman bazı tümsekler olur” derken; Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin son aylarda fiyat baskılarını frenleyen “gerçek bir iyileşme” olmasına rağmen “enflasyonun yüzde 2’ye doğru yumuşak bir iniş yolunda olduğuna ikna olmadığını” ifade etti.
“Enflasyon düştü, ancak düşüşün büyük kısmı, artan talep ve arz sıkıntısından kaynaklanan Kovid dönemindeki fiyat artışlarının kısmen tersine çevrilmesi oldu” diyen Barkin, “Barınma ve barınma enflasyonu tarihi seviyelerin üzerinde kalmaya devam ediyor. Hizmet enflasyonu da öyle” diye ekledi.
ARK Investment Management CEO’su Cathie Wood ise Fed’in “aşırı” sıkılaştığını, önümüzdeki dönemde “daha fazla deflasyon göreceğimizi” ve “haklıysa kayda değer faiz indirimleri geleceğini” öngördü.