Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Tajani, Pekin’i ziyaretinde Çinli mevkidaşı Vang Yi ile Çin-İtalya Hükümetlerarası Komitesinin 11. toplantısını gerçekleştirdi.
Pekin’e ziyareti öncesinde “İtalya’nın, Kuşak ve Yol’dan beklediğini bulamadığını” ifade eden Tajiani, buna rağmen Çin ile işbirliğini geliştirmeyi istediği mesajını vererek Başbakan Giorgia Meloni’nin tutumunu yineledi.
Çinli Bakan Vang da toplantıda, son 5 yılda Çin ile İtalya arasındaki ticaret hacminin 50 milyar dolardan 80 milyar dolara çıktığına, söz konusu dönemde İtalya’nın Çin’e ihracatının yüzde 30 arttığına dikkati çekerek, iki ülkenin bu sonuçları üreten “kapsamlı stratejik ortaklığa” bağlı kalması gerektiğini vurguladı.
İtalya’nın bağımsız bir dış politika izlemedeki ısrarını takdir ettiklerini, Çin-AB ilişkilerinin gelişimi için yapıcı rol oynamayı sürdürmesini dilediklerini belirten Vang, “Çin ile Avrupa arasında işbirliği ve ortak çıkarlar farklılıklara ağır basıyor” değerlendirmesinde bulundu.
İtalyan Bakan da görüşmede, Çin ile ticaret ve yatırımlardan bilim ve teknolojiye, çevre korumadan insanlar arası ilişkilere ve turizme kadar çok sayıda alanda işbirliğini geliştirmek istediklerini kaydetti.
Roma’nın, Çin ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerin gelişimi için yapıcı rol oymayı sürdüreceğini dile getiren Tajani, “ikili ilişkilerin uluslararası durumun kırılganlığından etkilenmeyeceğini”, “İtalya’nın tek Çin politikasına bağlı kalacağını” ve “Çin ile üst düzey ilişkileri yoğunlaştırmayı istediğini” vurguladı.
İtalya, “Kuşak ve Yol”dan kopuyor mu?
İtalyan Bakan, Pekin’e hareketi öncesinde ülkesinde basına yaptığı açıklamada, “Kuşak ve Yol işbirliğinin beklenilen sonuç çıkarmadığını”, “ülkede çok sayıda siyasi partinin İtalya’nın katılımına karşı olduğunu” ifade etmiş, ancak buna rağmen “Çin ile birlikte çalışmayı istediklerini”, “Çin yatırımlarına açık olduklarını” vurgulamıştı.
İtalya, Çin ile 2019’da imzaladığı mutabakat zaptıyla, G7 ülkeleri arasında Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılan tek ülke olmuştu.
Mutabakat yatırımları artırmadı
İtalya’da 2019’da 2,5 milyar doları bulan Kuşak ve Yol bağlantılı yatırımlar, Çin ile mutabakatın imzalanmasının ardından 2020’de 810 milyon dolara gerilemişti.
Öte yandan, aynı dönemde Çin’in İtalya’daki doğrudan yatırımları 2019’da 650 milyon dolar iken 2020’de 20 milyon dolara, 2021’de ise 33 milyon dolara düşmüştü.
Düşüşte Kovid-19 salgınının etkileri olsa da Çin aynı dönemde Almanya’ya 1,9 milyar dolar, Fransa’ya ise 1,8 milyar dolar yatırım yaptığı göz önüne alındığında, İtalya’nın bu alanda bir avantaj sağlamadığı açıkça görülebiliyor.
Almanya ve Fransa dışında Avrupa’da Kuşak ve Yol Girişimi’ne katılmayan İngiltere, Hollanda ve Finlandiya da Çin’den İtalya’ya kıyasla daha fazla yatırım çekiyor.
İtalya, bu yıl sonuna kadar resmi bir çekilme talebinde bulunmazsa mutabakat Mart 2024’te kendiliğinden yenilenecek.