Konu motosiklet lastiklerine gelince ortada birçok seçenek var. Her sürüş ve her bütçe için Dunlop, Michelin, Pirelli, Bridgestone, Metzeler ve Shinko gibi güvenilir üreticilerin lastikleri.
Son derece yüksek hızda gelişen lastik teknolojisi ile, her motosiklete uyacak boyutlarda ve her bütçeye uygun fiyatlarla yarış, spor, kruvazör, gezi, adventure ve offroad lastiklerinde en iyisi mevcut. Motorunuz yeni bir çift ayakkabıya ihtiyaç duyduğunda sizi harekete geçirecek seçeneklere, rekabetçi fiyatlara ve uzmanlığa sahip bir firmayla çalışmanız en doğrusu.
Motosiklet Lastik Türleri
- Kruvazör Lastikleri
- Dirt Bike Lastikleri
- Çift Spor Lastikler
- Yarış Lastikleri
- Scooter Lastikleri
- Sportbike Lastikleri
- Supermoto Lastikler
- Touring Lastikleri
Motosiklet lastikleri, tekerleklerinizin patikaya veya yol yüzeyine sürtünmesini engelleyen basit siyah lastik çemberlerden daha fazlasıdır. Bunlar, temel konseptte her zaman olduğu gibi aynı kalsa da her yıl daha iyi olmaya devam eden teknolojiyi sağlayan çekiş gücüdür. Lastikler, makineniz ile zemin arasında bir hava yastığı görevi sağlayarak çok iyi çalışır, lastiğe şeklini verir, yüzeylere uyum sağlamasına ve tümsekleri absorbe etmesine olanak tanır.
1887’de John Dunlop, üç tekerlekli bisiklet için ilk pratik pnömatik lastik olarak kabul edilen lastiği geliştirdi ve 7 Aralık 1888’de bunun için bir patent aldı. Ticari lastik üretimi bundan kısa bir süre sonra 1890’da Belfast, İrlanda’da başladı. Dunlop, William DuCros ile ortaklık kurarak daha sonra Dunlop Rubber Company adını aldı. Bu temel tasarım, bir asırdan fazla bir süredir tüm dünyada kullanılmaktadır. Başlangıçta lastikler doğal kauçuktan yapılmıştır ve bugünlerde neredeyse tüm lastikler kükürt, karbon siyahı ve silikon gibi kimyasalların yanı sıra bir petrol karışımı olan sentetik kauçuktan yapılmıştır. Lastikler, kordon ve kayış yapısının montajından başlayarak aşamalar halinde oluşturulur ve bundan sonra kauçuk uygulanır ve kalıplanır, ardından hepsini bir araya getirmek ve favori motosikletimizde kullanıma hazırlamak için aşırı ısı ile vulkanize edilir.
Lastikler sadece hızlanma, frenleme ve dönme için çekiş sağlamakla kalmaz, aynı zamanda süspansiyonun bir parçası olarak da görev yapar. Daha önce de bahsettiğim gibi, lastikler çarpmanın ilk kısmını, çatal ve şok çalışmaya başlamadan önce emer. Ayrıca aşırı sıcak, soğuk ve ıslaklık dahil çok çeşitli koşullarda iyi performans göstermeleri istenir.
Aslında hayatınız için lastiklerinize bahse giriyorsunuz, bu yüzden bakımları ve durumları için biraz zaman ayırmaya ve dikkat etmeye değmezler mi? Sürüş sırasında lastiklerinizin size ne söylediğine çok dikkat edin. Direksiyon garip veya halsiz görünüyorsa veya viraj alma ve fren tepkisi ağır geliyorsa, lastiklerinizin yetersiz şişkinlik ihtimali yüksektir. Titreşim veya yalpalama, bir sızıntı veya lastik hasarının meydana geldiğini ve arızanın yakın olduğunu da gösterebilir.