Anasayfa / Ekonomi / ODMD/Çağdaş: Türkiye’nin önceliği elektrikli araçlar olmayabilir

ODMD/Çağdaş: Türkiye’nin önceliği elektrikli araçlar olmayabilir

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkan Yardımcısı ve Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, Bloomberg HT’de yayınlanan Otomotiv Zirvesi programına konuk oldu.

2022’ye dair genel değerlendirmesinde Çağdaş “2022 zorluklarla pandeminin gölgesinde başladı. Çip krizi sektörü olumsuz etkiledi. Buna bir de çok ciddi lojistik sorunlar eklendi. En önemli konu bizim için tedarikti. 2022 yılını bu baskılar varken yine de yılın 2. yarısından itibaren artan bir trendle 783 binden fazla satış yaparak kapattık. Bu 2021’e göre yüzde 6’lık bir artışı işaret ediyor. Normal koşullar altında bu trendde bu rakam 1 milyonu bulurdu” şeklinde konuştu.

Çağdaş “Renault ve Dacia markalarının Türkiye’deki satış ve satış sonrası faaliyetlerinden ve bayi yönetiminden sorumluyuz. Her iki markamız için de hem lokal hem uluslararası ölçekte iyi bir yıl oldu” dedi.

Çağdaş “Araçların olabildiğince hızlı sıfır emisyona dönüştürülmesi temel öncelik haline geliyor. Mobilite kavramı bir cep telefonuna sahip olmak gibi tanımlanacak. Gelecek trendinde mobilite istediğiniz yere istediğiniz şekilde gelip istediğiniz gibi kullanabileceğiniz bir yapıya dönüşecek” ifadelerini kullandı.

Global tarafta enerji dönüşümlerine yönelik büyük bir teşvik söz konusu olduğunu belirten Çağdaş ” Norveç’e baktığımızda elektrikli araçlardan hiç KDV alınmadığını görüyoruz. Ülkemizde de aslında elektrikli araçlara aslında çok ciddi bir teşvik var. Normalde içten yanmalı motorlu araçlarda ÖTV oranları yüzde 45 ile yüzde 220 arasında değişirken, ülkemizde elektrikli araçlarda yüzde 10 ile 60 arasında değişiyor. Özellikle şarj istasyonlarının inşaatına yönelik Avrupa ülkelerinde çok önemli projelere imza atıldığını görüyoruz. Türkiye’de de son dönemde bu oldukça hızlandı” dedi.

Bulgaristan’da her 1000 kişiye 350, Yunanistan’da 400 araç düştüğünü hatırlatan Çağdaş “Türkiye’de ise tüm bu gelişmelere rağmen bu sayı 160-170’lerde. Talebin doyurulması noktasında Türkiye’nin önceliği elektrikli araçlar olmayabilir” dedi.

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir