Anasayfa / Genel / Potasyum Hidroksit Nedir? Kullanım alanları nelerdir?

Potasyum Hidroksit Nedir? Kullanım alanları nelerdir?

Potasyum hidroksit diğer bir adıyla Potas kostik olarak bilinir, Potasyum hidroksit formülü KOH olarak bilinmektedir, katı bir halde, beyaz renkte olan bir kimyasal maddedir. Suda eridiği vakit ısı açığa çıkarır. Ayrıca potasyum hidroksit maddenin nem tutma özelliği bulunur. Ortamdaki nemi emer ve yavaş yavaş eriyebilen bir yapıya sahip olmaktadır.Sanayi ürünlerinde kullanılır, temizlik sektöründe kullanılır, tarımda kullanılır, gübre sektöründe kullanılır, veterinerlikte kullanılır ve daha birçok alanda kullanımı sağlanmaktadır. Potasyum hidroksit veya potasyum hidrat bir kimyasal bileşen maddedir. Akkor derecede uçucu özelliğe sahip olan, 360 °C’ derecede eriyebilen, suda ısı açığa meydana getirerek çözünen, beyaz renkte katı bir madde olan kimyasal alkalik bir baz olan potasyum hidroksit maddenin oldukça geniş bir kullanım alanı bulunur. Nemi absorb maddeler ve zamanla grimsi yada erguvani bir renk meydana getirir. Alkali olan, belirli metallere hareket özelliği oluşturur. Potasyum hidroksit tarım alanında özellikle de asidik toprakların pH seviyesini dengelemek amacıyla, alkalik etkisi oluşturmak için sıklıkla kullanılır. Bunun yanı sıra tarım ilaçlarının yapımında da kullanımı gerçekleşmektedir. Bunun yanında tıp alanında, endüstriyel kimyada da kullanımı sağlanır.

Potasyum hidroksit Geri dönüşümlü kağıtların yapımında, sıvı sabun yapımında ve birçok temizlik ürününün yapımında potasyum hidroksitten faydalanılır. Bunun yanında veteriner hekimliğinde kimi hayvan ilaçlarının üretiminde kullanımı sağlanır. Potasyum hidroksit CO 2 tutucu etkidedir, bundan dolayıdır ki bitkisel deneylerde faydalanılır. Süt ürünlerinde nötralizasyon amaçlı olarak kullanımı gerçekleşir. Arap sabunu yapımında ve gübre üretiminde kullanımı sağlanır. Stearik asit maddelerinin ve kostikten elde edilen tıraş sabunlarının potasyum hidroksit maddesi ilavesiyle hazırlanan sabunun daha iyi köpürmesine olanak sağlar. Pillerde elektrolit maddesi olarak yer alır.

Kullanım Alanları

Genel olarak sodyum seviyesinin sınırlı olması gereken maddelerde sodyum hidroksit yerine kullanımı sağlanır. Gıdalarda, boyar maddelerde, kauçuk üretiminde ve organik sentezlerde kullanımı sağlanır.
Potasyum tuzu hazırlığında, karbonat bileşiminin içerisinde, fosfat maddelerinin içerisinde, nitrat maddelerde, permanganat maddelerinde, ksantat maddelerde ve iyodür maddelerin sentezinde, endüstriyel cins deterjanların üretiminde, çözelti içerisindeki gübrelerin oluşturulmasında, böcek ilaçlarında ve yabani ot öldürücü ilaçlarda, pigment maddesi üretilmesinde, kauçuk maddesi üretiminde, kauçuk endüstrisi için kullanılan kağıtlarda, fotoğraf endüstrisinde, tıbbi sanayide, alkali pillerde yani akü yapımında kullanılır.
Potasyum hidroksit ya da potasyum hidrat bir kimyasal bileşiktir. Akkor derecede uçucu olan, 360 °C’de eriyen, suda ısı açığa çıkararak çözünen, beyaz renkte katı bir maddedir. Alkalik bir baz olan potasyum hidroksidin geniş bir kullanım alanı vardır. Endüstride arap sabunu üretiminde, pillerde elektrolit olarak ve gübre yapımında kullanılır.
Potasyum hidroksit tarımda özellikle asidik toprakların pH derecesini dengelemek, alkalik yapmak amacıyla sıkça kullanılır. Ayrıca tarım ilaçlarının yapımında da kullanılır. Bunun yanında tıpta, endüstriyel kimyada da kullanılır.
Potasyum hidroksit endüstriyel kimyada geniş kullanım alanlarına sahiptir. Geri dönüşümlü kâğıtların yapımı, sıvı sabun yapımı ve birçok temizlik ürününün üretiminde potasyum hidroksitten yararlanılır.
Ayrıca veteriner hekimliğinde bazı hayvan ilaçlarının yapımında kullanılmaktadır. Potasyum hidroksit CO2 tutucudur, bu yüzden bitkisel deneylerde yararlanılmaktadır

Potas Kostik
Kullanım alanı çok yaygın olan potasyum hidroksit katı halde beyaz renkte çok kuvvetli (ph= 14) bazik kimyasal bir maddedir. Potas kostik veya potasyum hidroksit adıyla anılır. İçeriğinde potasyum, hidrojen ve oksijen atomlarını vardır. Formülü KOH dur.

Potas Kostik (potasyum hidroksit) nerelerde kullanılır?

Potas kostik (potasyum hidroksit) kullanım alanları kısaca şöyledir; gübre sanayinde ,tarımsal bir çok ilacın imalatında ,temizlik sanayinde (arap sabunu imalatında) ve pil imalatında kullanılır. Potas kostik‘in teknik (spesifik ) özellikleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Grafit Nerelerde Kullanılır?

  1. Makina Parçalarında Yağlayıcı Olarak
    Makina parçaları üzerinde uzun müddet yapışabilmesi özelliği ile, makina yataklarında yağlama maddesi olarak kullanılabilir. Bu alan için kullanılabilecek grafitin çok saf olması (en az % 95 grafitleşmiş karbon) ve kuvars gibi sert mineralleri içermemesi gerekir. Taşıyıcı sıvının türüne bağlı olarak, grafit burada kuru veya yaş bir tabaka oluşturur. Kuru tip, fırın zincir ve arabalarında, motor silindirlerinde, deniz araçlarında ve kimyasal tesislerde; yaş tabaka türü ise, yüksek basınç altında, bilyalı yataklarda kullanılır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

2. Döküm Sanayinde
% 40 – 60 grafitleşmiş karbon içeren grafit tozlarının, asıl kullanıldığı yerler dökümhanelerdir. Kil ve kumla karıştırmak suretiyle döküm kalıpları yapımında kullanılır. Bentonit veya olivin ile karıştırılıp, öğütülmüş kok kömürü tozu ve petrol koku, bu sanayii dalında grafiti ikame edebilmektedir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

3. Kurşun Kalem Ucu Yapımında
Kurşun kalem ucu, işlenmiş kaolen, bentonit ve grafit karışımından yapılır. Bu kullanıma en uygun grafit türü, ince taneli ve kompakt olanıdır. Yumuşaklığı nedeniyle, daha çok doğal grafit tercih edilir. Saflığının yüksekliği oranında, bu alandaki kıymeti artar. Düşük kaliteli kalem uçları için amorf grafit kullanılır. Her iki durumda da arzu edilen grafit türü, aşındırıcı madde (kuvars gibi) içermeyen ve % 96 oranında grafitleşmiş karbona sahip olandır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

4. Motor ve Jeneratör Fırçaları İmalinde
Bu malzemeler, yüksek sıcaklıktaki amorf veya damar türündeki doğal grafitten yapılır. Bu amaçla uygun grafitin grafitleşmiş karbon miktarı % 85’ten fazla olmalıdır. Grafit fırça yapımında, zift, katran veya reçine ile bağlanmış grafit ve metal tozları (bakır veya gümüş) kullanılır.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

5. Grafitin Diğer Kullanım Alanları
Son senelerde kuru pil sanayiinde, bol miktarda grafit kullanılmaya başlanmıştır. Bunun için pul türü (levhamsı) ve grafit tozu en uygunu olup, en az % 85 grafitik karbon içermesi gereklidir.

EN UYGUN FİYATLARLA DMRSÜREN KİMYA’DA

Pars alüminyum tozu,pars bakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,pars sülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,pars sepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85 mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars lime sülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,pars silisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,pars magnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyum oksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,pars nikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibden tozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyum silikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsil nem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,pars magnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyum sülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars maden tozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinko oksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsil silikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyum tozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ

05523307100-05325466184

www.kimyadeposu.com

www.claypacks.com

www.nanotozlar.com

www.netyerim.net

Diğer Haber

Kauçuk üretiminin her sektör için önemi

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Çınarbaş, kauçuk sektörünü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir