Anasayfa / Ekonomi / Sadeleşme adımlarını piyasa temsilcileri nasıl yorumladı?

Sadeleşme adımlarını piyasa temsilcileri nasıl yorumladı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankacılık sisteminde Türk lirasının (TL) payını artırmaya yönelik adımlarla birlikte sadeleşme kapsamında ihracat kredileri ve firmaların krediye erişimine yönelik uygulama kolaylıkları getirdi. Bloomberg HT’ye konuşan ekonomistler ve piyasa temsilcileri Merkez Bankası’nın duyurduğu yeni sadeleşme adımlarının ne anlama geldiğini değerlendirdi.

Deriner: Bankalar ve piyasa açısından çok pozitif bir gelişme oldu”

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner:

“Bankalar ve piyasa açısından çok pozitif bir gelişme oldu. İlerisi için ekonominin genel bakışına açısından bakarsak da olumlu bir karar.. Uzun zamandır sadeleştiğimizi uzun zamandır söylüyoruz. Bunun meyvelerini de az da olsa alıyoruz.

KKM tarafındaki rakam çok ciddi. Sonuçta ihracatçılardan alınan ve onların üstüne getirilen bazı yükler vardı. Şimdi bunların hepsi bir şekilde yavaşlıyor. Bir yandan da faiz yukarı gitmeye devam ediyor. Onunla beraber mevduatlar da bu noktadan sonra yukarı çıkmak zorunda kalacakmış gibi duruyor. Bankalar açısından en önemli şey TL mevduat olacakmış gibi duruyor. Ekonominin ciddi problemleri var, bu problemler alınan karalarla birlikte bir anda çözülecek durum değil ama bundan son gelen olumlu adımları normalleşmeye dönüş olarak görüyorum.”

“TL reescont kredilerine ulaşmak için net ihracatçılık tanımında sıkıntı vardı”

TOBB Hazır Giyim Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat:

“Son bir yıl içerisinde iki yüz küsur düzenlemeyle, krediye ulaşımda veya nasıl kullandırılacağıyla ilgili çok önemli sıkıntılar yaşıyorduk. Dolayısıyla yeni ekonomi yönetiminin bu tarz attığı her adım bizim için önemli. Özellikle ana ihracatçı olan konumdaki firmaların ara malı ithalatındaki özellikle net ihracatçılık tanımının kaldırılması çok değerli. Kredi maliyetlerine ulaşım hem zor hem de maliyetler yüksek olduğu için en önemli can suyumuz TL reescont kredileri ve bu krediye ulaşmak için de net ihracatçılık tanımında bir sıkıntı vardı. İthalata dayalı birçok sektörümüz bu kredileri kullanmakta sıkıntı çekiyordu. Özellikle uygulamada bu durumun düzeltilmesini çok olumlu buluyorum.”

Diğer Haber

Petrol fiyatlarında sert düşüş: Benzin ve mazot fiyatlarına yansıyacak mı?

Motorine zam geliyor (22 Kasım 2024 akaryakıt fiyatları)

Brent petrol fiyatları ve dövizdeki değişikliklerle birlikte güncel benzin, motorin ve LPG (otogaz) fiyatları gündemdeki yerini koruyor. Bu gece yarısından itibaren …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir