Türkiye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faiz indirimlerini “Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim” sözleriyle savunup faiz artışını fiilen yasaklarken, resmi olarak şeriatla yönetilen Körfez ülkelerinde tam tersi bir tablo var.
Dünya genelinde yükselen enflasyonu frenlemek üzere ABD başta olmak üzere birçok ülkede merkez bankaları faiz artışlarına giderken, Körfez ülkelerinde de faiz artışlarına gidiliyor.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) son 28 yılın en sert faiz artışına giderek faizi 75 baz puan artırmasının ardından, para birimleri ABD dolarına çıpalı Körfez ülkelerinden de faiz artışları geldi.
Suudi Arabistan Merkez Bankası, önceki gün aldığı kararla politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 2,25’e yükseltti. Banka, Fed’in faiz artışı kararlarına paralel olarak 16 Mart’ta 25 baz puan, 4 Mayısta’ta 50 baz puanlık faiz artışına gitmişti.
Bir doların 3,75 Suudi riyaline sabitlendiği ülkede yıllık tüketici enflasyonu yüzde 2,2 ile faizin altında bulunuyor. Bu yıl ekonomisi artan petrol gelirleriyle hızla büyüyen Suudi Arabistan, dünyada enflasyonun üzerinde faiz veren az sayıdaki ülkeden de biri.
Şeriatla yönetilen ve para birimi dolara çıpalı bir diğer Körfez ülkesi Katar’da da merkez bankası önceki gün 75 baz puanlık faiz artışına giderek mevduat faizi oranını yüzde 2,25’e yükseltti. Banka, repo faizini 50 baz puan artışla yüzde 3,25’e, ters repo faizini 75 baz puan artışla yüzde 2,50’ye yükseltti.
Yıllık tüketici enflasyonunun mayısta yüzde 5,18 olduğu Katar’da 1 dolar 3,65 Katar riyaline eşit.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Merkez Bankası da Fed’in faiz artışı kararına paralel olarak önceki gün 75 baz puanlık faiz artışına gitti ve politika faizini yüzde 3’e yükseltti.
1 doların 2,67 dirheme sabitlendiği BAE’de ilk çeyrekte enflasyon yüzde 3,3 olarak açıklanmıştı.
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com