Anasayfa / Ekonomi / Solar panel sektörü daralmaya devam ediyor.

Solar panel sektörü daralmaya devam ediyor.

Güneş enerjisi yatırı­mında arz talebin 10 misline ulaşınca solar panel piyasasında yaşanan durgunluk ivmelendi. Sektö­rün daraldığına dikkat çeken ORGE Yenilenebilir Ener­ji Başkanı Mehmet Tahir Öz­soy, “Bu yıl kurulum 2 gigawa­ta ulaştı ve rekor kırıldı.

İleti­şimde olduğumuz çok sayıda tedarikçi firma var. Hemen her üreticiyle konuşuyoruz ve aslında daralmanın sadece solar sektöründe olmadığını da söyleyebiliriz. Çünkü ge­nel olarak başka sektörlerde de benzer problemlerin oldu­ğunu deneyimlemesek de gö­rüyoruz. Bu durumun altında aslında tamamen içinde bu­lunduğumuz makroekono­mik koşullar yatıyor.

Yüksek enflasyon, yüksek faiz oran­ları ve bu faiz oranlarıyla ya­tırım yapmak, TL kredi kul­lanmak dışında döviz geliri olmaması yatırımla­rın ertelenmesine neden oluyor. Ya­tırımcılar önleri­ni görmek istiyor veya alterna­tif yatırım yap­mak, risk al­maktansa mev­cuttaki nakdini para piyasala­rında değerlendirmek daha kolay ve rasyonel geliyor. Bu daralmanın etkisini hepimiz sektördeki oyuncular olarak hissediyoruz” dedi.

Yeni ihaleye çıkan ve devam eden projeler olduğunu belir­ten Özsoy, “Çok enerji tüke­ten, çok sayıda bayisi ve ma­ğazası olan şirketler bütün tü­ketimlerini sağlayacak santral yapmak istiyorlar. Çok büyük projeler olduğu için de aşırı bir rekabet yaşanıyor. Biz OR­GE Solar olarak marjlarımı­zı koruyamadığımız işlere de çok girmek istemiyoruz açık­çası. Çünkü iş alalım diye çok düşük marjlara oluşan fiyatla­rı görüyoruz. Romanya paza­rının yanı sıra başka projele­rimiz de vardı fakat şu an için yatırımlarımızı bekletiyoruz. Bu da bir tercih” diye konuştu.

Türkiye’deki panel fabri­kalarının durumuna yönelik de değerlendirmede bulunan ORGE Solar Yenilenebilir Enerji Başkanı Mehmet Ta­hir Özsoy, “Türkiye’deki pa­zar ihtiyacının çok üzerinde bir kapasite yatırımı yapıldı.

Rekor kırdık dediğimiz za­manda yaklaşık 2 gigawatt ya­tırım yapıyorsak yaklaşık ve 20 gigawatt üretim kapasite­miz varsa geri kalan 18’i kime satacağız? Diyelim ki Avru­pa’ya, ABD’ye satmak istiyo­ruz. Zaten Çin’le rekabet ede­miyoruz. Bizim fiyatlarımız Çin’le rekabet edecek fiyat­lar değil. Zaten Türkiye’de­ki fiyatlar da Çin rekabeti ol­madığı için Çin’e göre üretim maliyetleri yüksek. Avrupa’da 10-11 cente bant başına panel satılabilirken, bizde 18-20 se­viyesinde.

Bu da neredeyse 2 katı demek. Tabii bu fiyatlar nakliye hariç fabrika satış fi­yatları. O yüzden bizim böyle bir rekabet şansımız yok. Bu, özellikle Ukrayna-Rusya sa­vaşının meydana getirdiği ge­çici gelişmelerin ortaya çıkar­dığı bir furya idi ve iştahlanıp yatırım yapmak isteyenler so­nucunda yanlış yatırım kararı verdiler. Şu an asıl sorun ben­ce şu; pazar araştırması yapıl­madan yatırım yapmaya gidi­liyor” ifadelerinde bulundu.

Avrupa’da yapılan yatırım­lara ilişkin de değerlendirme­de bulunan Özsoy, “Avrupalı da yatırım yapıyor ama 20 yıl­lık borçlanmada onların hedefi sadece 3 kuruş tasarruf etmek değil. Orada dünyaya, insan­lığa ve gelecek nesillere katkı bilinci daha yüksek ve aslında bu daha büyük bir motivasyon. Şu anda suçlu aramakla ya da sen yaptın, ben de yaparım de­mekle bir çözüme ulaşamayız. Bilakis belki şunu yapmamız lazım; sürdürülebilirlik hedef­lerinde onlardan daha çok se­simizi çıkarıp, onlardan daha çok bu konuyu sahiplenip, on­ları daha çok bu sorunları çöz­meye itmeliyiz. Burada onlar­dan kastettiğim sanayi devri­mini başlatanlar, yani Batılı ülkeler. Sorumlu sensin diye­bilmek için onları bizim zorla­mamız gerekiyor” dedi.

Diğer Haber

Spot doğal gaz piyasasında son durum

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında işlem hacmi 4 milyon …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir