İngiltere’nin AB’den çıktığı döneme denk gelen 2016 yılının ortasından bu yana banka müşterilerinin küresel ödemeler için İngiliz sterlini kullanımı arttı.
Verilere göre sterlinle yapılan küresel ödemelerin payı Ekim ayında yüzde 7,845’e yükseldi. Önceki aya göre yaklaşık 2 puanlık artış oldu.
Ekim ayı itibariyle sterlin dolar ve eurodan sonra en popüler para birimi oldu. Dolarla yapılan işlemlerin payı yüzde 42,1’e euro ile yapılan ödemelerin payı yüzde 34,4’e geriledi. Japon yeni ödemelerde dördüncü sırayı alırken onu sırasıyla Çin yuanı, Kanada doları ve Avustralya doları takip etti.
Yuan ile yapılan işlemlerin payının, Kovid-19 politikası ve emlak krizi gibi etkilerle yüzde 2,13 ile bir yılın en düşük seviyesine düştüğü görüldü.
Sterlinde bu yıl yaşanan düşüşe rağmen kullanımının artması dikkat çekti. Eylül’de dip seviyelerden yükselişe geçen sterlin hala 2022’nin en kötü performans gösteren gelişen ülke para birimleri arasında.
Son yükselişine rağmen bu sene para birimi dolara karşı yaklaşık yüzde 12 değer kaybetti. Bu yıl yuan da dolar karşısında yüzde 17 değer kaybetti.
İngiliz hükümetinin bütçe planları ve Rusya’nın enerji arzını kesmesi gibi etkilerle ekonomik görünüm belirsiz kalmaya devam ediyor.