Anasayfa / Ekonomi / Tarım alanlarında tırtıl istilası

Tarım alanlarında tırtıl istilası

İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Bursa, Çanakkale, Eskişehir ve Bilecik gibi pek çok ildeki tarım arazisi, yoğun bir şekilde tırtıl istilasına uğramış durumda.

Ekili arazilerde tespit edilen çayır tırtılı zararlısı, özellikle çiftçilerin ‘sarı gelin’ olarak nitelediği ayçiçeği tarlalarında ve bazı köylerdeki kapya biberi, yonca ve mısır tarlaları için tehlike oluşturuyor.

KAPYA BİBERİ, YONCA VE MISIR TARLALARI…

Marmara Bölgesi’nde ayçiçeği ekili alanlarda popülasyonu artan çayır tırtılı zararlısının, ekili alanlara zarar vermesi nedeniyle Bursa genelinde kimyasal mücadele başlatıldı.

Çanakkale’nin köylerinde ekili bulunan kapya biberi, yonca ve mısır tarlarını istila eden çayır tırtılları ise, bitkilerin yapraklarını yiyerek zarar veriyor.

Aynı şekilde Bilecik’te ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı popülasyonun arttığı ve ayçiçeği ekili alanlarda zararlar oluşturduğu tespit edildi.

Eskişehir’deki ayçiçek tarlaları da ‘çayır tırtılı’ istilası ile karşı karşıya. Ayçiçek ekimi bakımından Türkiye’de 12’nci sırada yer alan Eskişehir’de, ayçiçek ekili alanların yüzde 3’ünde çayır tırtılı tespit edildiği belirtildi.

EKİLİ ALANLARIN YÜZDE 3’ÜNÜ İSTİLA ETTİ

Eskişehir genelinde yaklaşık 225 bin dekar alanda ayçiçeği yetiştirilmekte olup, Eskişehir bu üretim alanı ile Türkiye’de 12. sırada yer alıyor.

Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan incelemeler ve üreticilerden gelen bilgiler neticesinde, bugün itibariyle yüzde 3 oranında ayçiçek ekili alanda çayır tırtılı ile karşı karşıya olunduğu belirtildi.

Alpu ilçesinde 5 bin dekar, Mahmudiye ilçesinde 500 dekar, Odunpazarı ilçesinde 250 dekar, Seyitgazi ilçesinde 100 dekar ve Tepebaşı ilçesinde de 900 dekar olmak üzere toplam 6 bin 750 dekarlık alanda bulaşıklık tespit edildiği kaydedildi.

‘BÜYÜK VERİM KAYBINA SEBEP OLAN BİR ZARARLI’

Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, zararlı haşere ile mücadele işlemlerine hemen başlanıldığını ve bugün itibarıyla bulaşık olarak tespit edilen 6 bin 750 dekar alanın 6 bin 285 dekarının zararlının yaşam döngüsü dikkate alınarak mücadele edildiğini söyledi.

Gümüş’ün verdiği bilgilere göre, zararlı popülasyonu azaltıldı.

“Çayır tırtılı, bitkinin yaprak ve çekirdek kısmını yiyerek, üründe büyük verim kaybına sebep olan bir zararlıdır” diyen Gümüş, “Bu nedenle etkin mücadelenin zaman kaybetmeden yapılması gerekmektedir” diye konuştu.

“Uygulanan kimyasal mücadele yanında kültürel mücadele olarak, özellikle sonbaharda toprak derin sürülmek suretiyle kışı geçirmek üzere toprağa giren larvalar öldürülmüş olur” diyen Gümüş, şöyle devam etti:

“Üretimin itici gücü, bal arılarının göz önüne alarak ilaçlama yapılması çok önemlidir. Çayır tırtılı zararını en aza indirmek için, üretim yerlerinde bu zararlı ile karşılaşıldığında vakit kaybedilmeden en yakın ilçe müdürlüğüne bilgi verilmesi ve acilen ilaçlamaya başlanması gerekiyor.”

ŞEKER PANCARI DA TEHLİKEDE

Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ise, çayır tırtılının her türlü bitkiyle beslenen bir zararlı olduğu bilgisini verdi.

Aktaş, “Üreticilerimizin ayçiçeği tarlalarına sınır konumlarda bulunan mısır, yonca, şeker pancarı gibi ürünlerini de kontrol etmeleri gerekmektedir” dedi.

“Zararlının 1 gün içerisinde etki gösterdiği alan büyüklüğünün yüksek olması sebebiyle ilaçlamaların ivedi şekilde yapılması önem arz etmektedir” diyen Aktaş, şöyle devam etti:

“İlaçlı mücadele yapacak üreticilerimizin ayçiçeğinin çiçek döneminde bulunması nedeniyle ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmesi ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı saatlerde yapması ve kullanacakları ilaçların ruhsatlı olması gerekmektedir.”

‘DRONE DEĞİL UÇAK KULLANILMASI GEREKİRDİ’

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu da, Trakya Bölgesi’nde ayçiçeği tarlalarında görülen tırtıl istilasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Gaytancıoğlu, “Şimdiye kadar 200 bin dekarlık bir alanı etkisi altına aldığı tespit edilen çayır tırtılı, ayçiçeklerinin yapraklarını yiyerek adeta ayçiçeklerini kurutuyor” dedi.

Gaytancıoğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın drone’lar ile ilaçlama çalışması başlattığına dikkat çekerek, drone yerine uçak kullanılması gerektiğini belirtti. Gaytancıoğlu, şöyle konuştu:

“Tarım il ve ilçe müdürlükleri çiftçilere kısa mesaj atarak kendi olanakları ile ilaçlama yapmalarını istedi. Halbuki bölgesel ve kitlesel bir istila söz konusu. Yine tarım il ve ilçe müdürlükleri daha önceden yasak olmasına rağmen bugünden itibaren drone’ların uçuşuna izin verdi.

Halbuki kitlesel bir istila söz konusu. Bu dönemde arılara zarar vermeyecek ilaçlar kullanılmalıdır. Bu tip durumlarda milli servet olan ve değeri 400-500 milyon dolar olduğu tahmin edilen ayçiçeğini korumak için tarımsal ilaçlamada uçaklardan yararlanmak gerekirdi.Drone’lar 3 metreye kadar inebilirken uçaklar 1 metreye kadar inerek daha yoğun bir ilaçlama yaparak kısa sürede tırtılla mücadele edebilirdi.”

ARICILAR DA TEDİRGİN

Öte yandan, çayır tırtılı denilen zararlı haşere ile başlatılan kimyasal mücadele arıcıları tedirgin ediyor.

İlaçlamaya yapılan bölgelerde çok sayıda arıcılık yapan kişinin olduğu binlerce kovanda arı bakıldığı bildirildi.

Aktaş, bu konuya ilişkin şöyle konuştu:

“İlaçlı mücadele yapacak üreticilerimizin ayçiçeğinin çiçek döneminde bulunması nedeniyle ilaçlama yapılacak bölgedeki arıcılarımızı bilgilendirmesi ve ilaçlamalarını arıların aktif olmadığı saatlerde yapması ve kullanacakları ilaçların ruhsatlı olması gerekmektedir.”

FERRO ALAŞIM TOZLARI VE KULLANIM ALANLARI

Ferro Molibden Tozu: Otomobiller, ağır kamyonlar, köprüler ve üst geçitler, inşaat vinçleri, büyük miktarda gerilime dayanım gereken veya iyi bir mukavemete ihtiyaç duyulan diğer tüm yapılarda kullanılan çelik üretimi için kullanılır.

Ferro Wolfram Tozu: Ferro Tungsten esas olarak herhangi bir alaşımın erime noktasını arttırmak için kullanılır ve bu nedenle Havacılık, Döküm ve Kaynak Elektrot gibi çeşitli uygulamalar için uygundur. Elektrotlar içinde, Ferro Tungsten esas olarak Sert Dolgu Elektörleri ve hatta Sert Dolgu Borulu Elektrotların üretimi için kullanılır.

-Ferro SilisyumTozu:  Ferrosilisyum, çelik ürün kalitesini geliştirmek için sıvı metalde oksijeni gidermek amacıyla alaşım elementi olarak kullanılır. Silisyum temel olarak mukavemet ve aşınma direnci, esneklik (yay çelikleri), korozyon direnci (ısıya dayanıklı çelikler) ve düşük elektriksel iletkenlik ve mıknatıssal büzülme (elektriksel çelikler) özelliklerini arttırır. Düşük Al içerikli Standart FeSi, Yüksek Saflıktaki FeSi ve düşük karbonlu FeSi ürünleri, transformatör/motor, rulman, darbe emici, araç lastiklerinde çelik kord bezi ve paslanmaz çelik imalatında kullanılan özel kalitede çeliklerin üretiminde kullanılmaktadır.

Ferro Krom LCTozu: Düşük Karbonlu Ferro Krom, Karbon yüzdesini Karbon seviyelerini etkilemeksizin ayarlanması gereken çelik içine eklenir. Düşük Karbonlu Ferro Krom Toz, Kaynak Elektrotları ve Çubuk Elektrotları gibi seveal uygulamalarda kullanılır.

Ferro TitanyumTozu:  Ferro Titanyum, Kükürt, Karbon, Oksijen ve Azot ile son derece reaktif olduğu için Çelik Üretiminde Temizlik Maddesi olarak kullanılır. Ayrıca deoksidasyon, kükürt giderme ve denitrifikasyon için kullanılır. Ferro Titanyum, Kaynak Elektrotları ve Yangın İşleri uygulamalarında da kullanılır.

Ferro VanadiumTozu: Ferro Vanadyum, alkalilere ve ayrıca sülfürik ve hidroklorik asitlere karşı stabilite sağlar. Ferro Vanadyum, Çeliğe Karşı Korozyonun Önlenmesine de Yardımcı Olur. Aynı zamanda Çelik, Döküm ve Kaynak malzemelerinin Çekme Dayanımının arttırılmasına da yardımcı olur.

Pars alüminyum tozu,parsbakır tozu,Pars Çinko Tozu,Pars Grafit Tozu,Pars Kurşun Tozu,Pars demir tozu,pars kurşun oksit,pars kurşun oksit sülyen,pars kurşun oksit mürdesenk,pars fire assay flux,pars nitrik asit,pars hidroklorik asit,parssülfürik asit,pars hidrazin hidrat,pars kaolin,parssepiyolit,sunsep,sundiyo,sunmag,pars zeolit,pars 67 mangan dioksit,pars85mangan dioksit,hadjin yılan kovucu,parsvet yara tozu,pars limesülfür,nanotozlar,yemkat.com,sunshield kaolin,sunshield sıvı kaolin,parssilisyum karbür,silisyum karbür,dmr74 mangan dioksit,pars magnezyum sülfat,parsmagnezyum sülfat anhidrat,pars magnezyum sülfat monohidrat,pars magnezyumoksit,pars bakır sülfat,pars demir sülfat monohidrat,pars kalay sökücü,parsnikel sökücü,süren vollastonit tozu,pars volfram  tozu,pars molibdentozu,pars antimon oksit,pars potasyum hidroksit,pars potasyumsilikat,kimyadeposu.com,claypacks.com,demsil silikajel,demsil kil paketi,demsilnem alıcı,nemal nem alıcı,pars sodyum metabisülfit,pars sodyum bisülfat,parsmagnezyum nitrat,pars sodyum persülfat,pars kalsiyum sülfat,pars kalsiyumsülfat dihitrat,pars hayvan altlığı,pars sodyum lignosülfonat,pars madentozları,pars metal tozları,pars yem katkıları,pars nanotozlar,pars çinkooksit,sunshield sıvı kaolen,süren titanyum tozu,pars bakır oksit,demsilsilikajel,süren otocam çizik giderici,pars seryum oksit,süren ferro vanadyumtozu,pars spekülarit,süren bit-pire kovucu,süren bakır tozu,süren teknoloji,bakır tozu,keko75kalay sökücü,kaojel tarımsal kaplama jeli,serajel sera üsüt kaplama jeli,bakırtozu,nital dağlama solüsyonu,pcb test kiti,fire assay fluks,sgs,alfredkniht,bronz tozu,ironfer ağırlık tozu,demir tozu,kurşun tozu,sarı kurşunoksit,mürdesenk,pirinç tozu,ferro alaşım tozları,nanomikron.com,nanomikronmetal tozları,muskovit,kuvars tozu,silika tozu,mika tozu,kalsine kaolin,rafinesaf kaolin,meta kaolin,dmrsüren şirketler grubu,mikronize madenler,kalsiyumoksit,kalsiyum hidroksit,claypacks oksijen emici,grafit tozu,yağlı grafit,

DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ 0216 4421200-05523307100-05325466184www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com 

nanomikron.com

kaucukdergisi.com

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir