Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) aylık raporunda, küresel petrol arzı açığının dördüncü çeyrekte yüzde 30 azalarak günde 900 bin varile gerileceğini belirtildi.
Raporda “Gösterge petrol fiyatlarını Eylül ayında üç haneli rakamlara çıkaran piyasa yükselişi, devam eden sıkı ham petrol arzına ve Orta Doğu’da yoğunlaşan çatışmaya rağmen Ekim ayında keskin bir şekilde tersine döndü. Kasım ayı başlarında Brent vadeli işlemleri varil başına 80 dolar civarında dört ayın en düşük seviyesine geriledi” diye yazdı.
Öte yandan dünyada petrol talebinin beklentileri aşmaya devam ettiği belirtilen raporda “ABD teslimatlarının ilk verilerin gösterdiğinden daha dirençli olduğunu kanıtlaması ve Eylül ayında Çin petrol talebinin, gelişen petrokimya sektörünün etkisiyle günde 17 milyon üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşması nedeniyle 2023 büyüme tahminimizi hafifçe yukarı yönlü revize ederek günde 2,4 milyon yükselttik” ifadeleri kullanıldı.
Önceki beklentiler günlük 2,3 milyon varilin üzerinde bir artışa işaret ediyordu.
Raporda, 2024 yılında küresel petrol talebi artış tahmini ise günlük 930 bin varil olarak kaydedildi. Artıştaki yavaşlamanın sebebi olarak pandemi sonrası ekonomik toparlanmanın son aşamasının ortadan kalkacak olması, artan enerji verimliliği kazanımları, genişleyen elektrikli araç filoları gibi kalemler gösterildi.
Brent petrol varil başına 83 doların biraz altında işlem gördü. Fiyatlar, Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine gerilediği 8 Kasım’daki kapanış fiyatının hâlâ yüzde 3’ün üzerinde seyrediyor.
Ajansın petrol piyasası bölümü başkanı Toril Bosoni, Bloomberg TV’ye verdiği röportajda “Petrol talebi aslında güçlü bir şekilde ayakta duruyor ve beklentileri aşıyor. OPEC dışı üreticilerden gelen petrol arzı da ABD ve Brezilya gibi ülkelerden gelen güçlü büyüme ile beklenenden daha yüksek seviyede gerçekleşiyor. Dolayısıyla bu ikisinin birleşimi şimdilik piyasadaki gerilimi hafifletti” şeklinde konuştu.