Anasayfa / Ekonomi / Üsküdar Üniversitesi’nde “Acil Durum ve Afet: Deprem” temalı program düzenlendi

Üsküdar Üniversitesi’nde “Acil Durum ve Afet: Deprem” temalı program düzenlendi

İSTANBUL (AA) – Üsküdar Üniversitesi tarafından “Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Günleri: Acil Durum ve Afet: Deprem” başlıklı program düzenlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesinde gerçekleştirilen programın açılış konuşmalarını SHMYO Müdürü Prof. Dr. Mesut Karahan, İstanbul İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ercan Akar, Kurucu Rektör ve Yönetim Üst Kurul Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaparken, ilk sunumu İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü ve Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Miktad Kadıoğlu gerçekleştirdi.

Açıklamada etkinlikteki görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, krizlerle başa çıkma sürecinde kültürel tepkilerin önemli bir rol oynadığını belirtti.

Tarhan, “Kültürel tepkilerimiz var, bu bizi bu afet durumlarında olumsuz etkiliyor. Bizim kültürel alışkanlıklarımız, özellikle afette krizi yönetme konusunda başarılıyız ama krize hazırlık konusunda başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz. Çünkü krize hazırlıktan önce risk yönetimi gerekiyor. Yani bir riski önceden öngörüp yönetemezseniz kriz anında çuvallarsınız ve birçok şeye geç cevap verirsiniz.” ifadelerini kullandı.

6 Şubat depremlerinde herkesin rastgele yardım için iyi niyetle hareket ettiğini ancak pek çok sorun yaşandığını kaydeden Tarhan, kriz anında risk yönetimi yapılması durumunda daha hızlı hareket edileceğini ve daha az zayiatla önlem alınmış olacağını aktardı.

Üniversite olarak, afet konusunda yapay zekayla projeler geliştirebileceğine işaret eden, Prof. Dr. Tarhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Büyük veriyi yöneten dünyayı hükmetmeye çalışıyor şu an. Büyük veri üzerinden sosyal hareketlilik, ekonomik hareketlilik, parasal hareketlilik hepsi yapılmaya çalışılıyor. AFAD ile işbirliğinde bir proje yazılabilir. Üniversitemizde bilgisayar mühendisliği var, yazılım mühendisliği var. Böyle bir projede AFAD desteklerse biz de gençlerin enerjisi, hocaların tecrübesi ve AFAD'ın birikimleriyle proje hazırlanabilir.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk. üniversitelerin en önemli görevlerinden birinin de toplumu bilgilendirme görevi olduğunu anımsattı.

Konuk, “Bu ülke deprem ülkesi. Depremler bu ülkede ciddi canlar aldı. Ancak biz afet olduktan sonra daha çok o afetle ilgili hazırlıklara girmeye başlıyoruz. Halbuki bunları daha önceden yapmamız gerekirdi.” görüşünü paylaştı.

Sempozyumda Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Haldun Ömer Seçilmiş “Türkiye ve Depremsellik”, Kızılay Lojistik Afet ve İnsani Yardım Operasyonları Direktörü Mehmet Mülayim “Afetlerde Lojistik”, Afet ve Acil Durum Daire Başkanlığı (AFAD) ve Boğaziçi Üniversitesi Eğitmeni Emine Erdem “Arama Kurtarma ve YOTA Çalışması (Yapısal Olmayan Tehlikelerin Azaltılması)” ve Üsküdar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Haydar Sur “Afet Epidemiyolojisi” ile Uzm. Klin. Psk. Görkem Altıntaş “Afetlerde Psikolojik Destek” başlıklı sunum gerçekleştirdi.

Diğer Haber

Trafikteki araç sayısı 31 milyon

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayındaki kara taşıtları istatisiğini açıkladı. Ekim ayında 209 bin 401 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir