Döviz ihtiyacının bir kısmını karşılayacağı umuduyla geçen yıl sonunda çıkarılan 7’nci Varlık Barışının süresi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararıyla 6 ay uzatıldı.
Resmi Gazetede yayımlanan Karar uyarınca, yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları vergi incelemesine tabi olmadan bu yılın sonuna kadar ülkeye getirilebilecek.
17 Kasım 2020 tarihinde çıkarılan 7’nci Varlık Barışı kanununun süresi 30 Haziran 2021 günü itibariyle sona ermişti. Mevcut yasa Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yasanın uygulama süresini 30 Haziran 2022 tarihine kadar uzatma yetkisi veriyor.
Buna göre bir yıllık uzatma yetkisinin ilk 6 ayını kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılın sonunda gerekli görürse 6 aylık ikinci bir uzatmaya daha gidebilecek.
Varlık barışı diye ifade edilen yasa, çeşitli nedenlerle yurt dışına götürülen ya da yurt içinde kayıt dışına çıkarılan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının vergi dahi ödenmeden kayda girmesini sağlayan bir çeşit af düzenlemesi olarak biliniyor.
Devletten ve denetimden gizlenerek ülke dışına çıkarılan, yurt içinde yastık altında, kilitli kasalarda saklanan kıymetler yasa kapsamında beyan edildiğinde legal ve kayıtlı varlık haline dönüşüyor ve bu varlıkların kaynağı sorulmadığı gibi vergisel denetim de yapılamıyor.
Devlete bildirilen bu varlıklar için sadece kara para ve benzeri mali suçlar nedeniyle denetim yapılabiliyor. Ancak, bugüne kadar varlık barışından yararlanmak isterken mali denetime yakalandığı ilan edilen kişi ya da şirketlere ilişkin bir bilgi kamuoyuna açıklanmadı.
AKP iktidarları dünya ülkelerini de derinden etkileyen 2008 krizinden 2020 yılı sonuna kadar geçen 12 yılda birbiri ardına tam 7 ayrı Varlık Barışı kanunu çıkardı.
Her biri bir diğerinin adeta kopyası olan kanunlar beyan sürelerinin bitimine kısa süre kala genelde 6’şar aylık dönemlerle uzatılarak kesintisiz affa dönüştürüldü.
Varlık barışı yurt dışından gelen ya da yurt içinde bir yerlere saklanıp da bankalara beyan edilerek kayda girmesi sağlanan varlıkları bir anlamda legal hale getirdiği için bu paralar arasında rüşvet yoluyla elde edilmiş varlıkların da olabileceğinden endişe ediliyor.
Türkiye’de sisteme girerek yasal hale getirilen bu kaynakların daha sonra yurt dışına çıkarılmasında hiçbir engel de bulunmuyor.
COŞTURAN POTASYUM SİLİKAT
* Bitki bünyesindeki suyu ayarlar, meyvede çatlamayı % 80 oranında durdurur.
• Bitkinin mantar patojenlere direnci arttırır. Mantar kökenli hastalıkları, maytları kontrol eder. Beyaz sineği ve diğer böcekleri önler. Yapraklara sprey olarak haşere kontrol amacıyla uygulanabilir.
* Bitkilerin besinleri taşıma özelliğini arttırır. Hücre duvarını güçlendirir. Kök hücreleri yeniler. Daha iyi sağlıklı meyve,çiçek ve sebze oluşumunu sağlar.
* Kan pıhtılaştırıcı gibi enfeksiyonlu bölgeyi silikonla sararak bitkiyi patojenlere karşı korur. Hücre duvarını kalınlaştırıp hücreyi büyüterek de koruma sağlar.
• Dikenlerin gelişmesini, yapraklarda mineral konsantrasyonunun artmasını sağlar.
• Hasatın kalitesini, rengini kokusunu arttırır.
• Bitkiler için gerekli besin mineralleri ve çinkonun alınımı nı kolaylaştırır.
• Fosfor metabolizmasını ayırarak bitkinin soğuğa karşı dayanıklılığını arttırır (Don’a karşı koruyucu etki sağlar).
* Bitkinin abiotik strese direncini arttırır.
• Bitkideki hastalık baskısını azaltır
• Bitkide büyüme ve verimi arttırır.
• Bitkinin kuraklılık ve mevsim şartlarına direnci arttırır.
Costuran’ın etkilerinden bazı örnekler
* Kirazda ve üzümde tane iriliğinde artış sağlar.
* Nar ağacında gün yanığını önler,yaprakların üzerini kaplayarak güneşe karşı yaprağın yanmasını önler,ayrıca meyve üzerinde film oluşturarak çatlamaları da önler.
• Çeltikte ve buğdayda dikliği sağlar. Çeltik ekilen topraklar, çeltiğin silisi alması nedeniyle zamanla silis bakımından fakirleşiyor, potasyum silikat sulama suyuna veya bitkiye yapraktan verilerek silis ihtiyacını da dengeliyor.
* Büyümekte olan dolmalık kabağa verildiğinde verimini, boyutunu, ağırlığını, sayısını attırır.
• Kabaktaki uygulamalarda bitkiye matlık yapan(gümüşleme) de etkili sonuçlar verir.
• Yüksek tuzluluk durumunda domatesin canlılığını korumasını sağlar.
KULLANIM ŞEKLİ
• Gerek topraktan seyreltilmiş çözelti halinde veya yapraktan püskürtme suretiyle uygulanır. Yaprak dozu; 150-300 cc/100 lt su..
• Diğer gübrelemelerin öncesinde veya sonrasında verilmelidir.
• Bitki ekiminden önce toprak düzenleyici ve zenginleştirici olarakta kullanılır.
KARIŞABİLİRLİK
• Coşturan’ın pH değeri 11-12 arasındadır ve asitli gübrelerle karışmaması gerekir, yoksa çözünmüş silisten dolayı jellenme problemi olabilir.
Potasyum silikat,pars lime sülfür,grafit,çinko tozu,hadjin yılan kovucu,bakır sülfat,magnezyum sülfat,magnezyum oksit,sodyum metabisülfit,alüminyum hidroksit,tutkal,pva,mangan dioksit,manganez dioksit,mangan sülfat,çinko sülfat,çinko oksit,sodyum ligno sülfonat,potasyum ligno sülfonat,aripad hayvan altlığı,pirinç tozu,bakır tozu,alüminyum tozu,kurşun oksit,sülyen,mürdesenk,zeolit,sepiyolit,parsvet yara tozu,badimon yara tozu
Dmrsüren kimya ltd.şti-0216 4421200-05523307100
www.kimyadeposu.com