Anasayfa / Dünya / Yabancılara satılan Türk markaları

Yabancılara satılan Türk markaları

Türkiye’de, Türk girişimcilerin içeride ve dışarıda uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri pazar payları, son dönemde yabancı sermayeler tarafından birer birer satın alındı.

Türkiye’de her yıl bir Türk markası, yabancı sermayelerin kıskacına girip satın alınıyor. Bu satışlar Türk ekonomisinin geleceğine olumsuz şekilde etki ediyor. Son iki yılda birçok marka Türkiye’de kurulup daha sonra yabancılara satıldı.

Ziraat Finans Grubu’na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı (Ziraat GSYO) Simit Sarayı’nın yüzde 51’ini devralmak için Rekabet Kurulu’na başvurdu. Bu hamle, tartışmaları da beraberinde getirdi.İşte Türkiye’de kurulup yabancılara satılan Türk markaları:2019’un ilk 9 ayında satılanlar  BEYMEN: Boyner Holding, Beymen’in yüzde 97’lik hissesi Katarlı yatırım fonu Mayhoola’ya devretti. Boyner Holding ve Mayhoola bünyesinde Boyner Büyük Mağazacılık, Beymen Mağazacılık, AY Marka Mağazacılık ve Altınyıldız Tekstil’i barındıran Boyner Perakende ve Tekstil Yatırımları A.Ş.’yi yeniden yapılandırmak üzere mutabakata vardı.TEKNİK ALÜMİNYUM: Türkiye’nin vilk alüminyum levha üreticisi olarak 1960 yılında kurulan Teknik Alüminyum’u, ABD’li AA Metals isimli şirket satın aldı.TEMSA: Otobüs, midibüs ve hafif kamyon üretimi yapan Temsa Ulaşım Araçları 182 milyon 693 bin TL’ye İsviçre merkezli True Value Capital Partners’a satıldı.FİLLİ BOYA: Japon Nippon, Kayseri, Gebze ve Mısırda Filli Boya markası ile üretim yapan Betek Boya ve iştirak hisselerini Nisan 2019 tarihinde satın aldı.ULUSOY ELEKTRİK: Amerikan şirketi Eaton Enerji, Şubat 2019 tarihinde Ankara’da üretim yapan Ulusoy Elektrik şirketinin yüzde 82.275 hissesini 214 milyon dolar karşılığında satın aldı.2018 ve öncesinde satılan kuruluşlar

POLİMER KAUÇUK: 1957’de kurulan Türk hidrolik ve endüstriyel hortum imalatçısı Polimer Kauçuk ABD’li enerji yönetimi devi Eaton Corporation’a satıldı.

HAKAN PLASTİK: Türkiye’nin önde gelen plastik boru üreticisi Hakan Plastik’in çoğunluk hissesi, İsviçreli boru üreticisi George Fisher şirketine satıldı.

TRENDYOL: Online alışveriş sitesinde dünyanın en büyüğü olan Alibaba, bu satın alma için 728 milyon dolar ödedi.OYAK ÇİMENTO: Taiwan Cement Corporation 640 milyon dolara ele geçirdi.

MADO: Ocak 2018’de yüzde 42.7’si Katarlı firmanın oldu.

HİSARLAR: Türkiye’nin ilk yerli arazi aracını yapan ve tarım makineleri üreten Hisarlar Makine Hintlilere satıldı.

ERKUNT TRAKTÖR: Dünyanın en büyük traktör üreticilerinden Hindistan merkezli Mahindra & Mahindra, yılbaşında Hisarlar’ı alarak girdiği Türkiye pazarında ikinci büyük satın almayı da gerçekleştirdi. Mahindra & Mahindra, en büyük traktör firmalarından Erkunt Traktör’ü satın aldı.OLTAN GIDA: Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısısı ve piyasanın en büyük firması Oltan Gıda, Nutella’nın üreticisi olan İtalyan Ferrero’ya satıldı.

YÖRSAN: Türkiye’nin en büyük süt ürünleri firmalarından 49 yıllık Yörsan, Dubaili Abraaj Capital’e satıldı. Yörsan’da yaklaşık 850 kişi çalışıyor.

NAMET: Dört nesil önce Sakarya’da kurulan Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 120’inci sırada yer alan Namet Gıda’ya Amerikalı firma satın aldı.

MNG KARGO: Önde gelen kargo firmalarından MNG Kargo, Dubai merkezli Mirage Cargo B.V’ye satıldı.

MUTLU AKÜ: Yüzde 40’ın üzerinde payla Türkiye akü pazarının en büyük oyuncusu olan Mutlu Akü, Güney Afrikalı Metair’e satıldı.

İNCİ AKÜ: İnci Akü, EAS, Hugel, Blizzaro ve İnci Battery markalarını bünyesinde bulunduran İnci GS Yuasa adını aldı.İnci Holding iştiraklerinden ihracat lideri İnci Akü, dünyada akü sektörünün öncü kuruluşlarından Japon GS Yuasa ile ortaklık ve hisse devir sözleşmesi yaptı.

ABC KİMYA: Kimya sektöründe yer alan ABC Kimyanın % 100 hissesi satın alındı.

BATIGRUP DENTAL: Batıgrup Dental Diş Ürünleri A.Ş.’nin yüzde 70’i İsviçreli Straumann Holdıng AG’ye satıldı.

TOZ METAL: GKN Mühendislik, Türkiye`de toz metal sektörünün en büyüğü Tozmetal Ticaret ve Sanayi A.Ş`yi satın aldı.

BANVİT: Banvit’in toplam ödenmiş sermayesinin yaklaşık yüzde 79.48’ini oluşturan hisseleri, Brezilya merkezli tavuk üreticisi BRF S.A.’nın bağlı ortaklığı BRF GmbH’ya 915.06 milyon liraya satıldı.

TEKİN ACAR: Türkiye’nin önde gelen kozmetik firmalarından Tekin Acar Kozmetik Mağazacılık Ticaret A.Ş. satıldı.

POLİSAN: Polisan Holding’in yüzde 100 oranında iştiraki olan Polisan Boya’nın yüzde 50’si, 113,5 milyon dolar karşılığında dünyanın ilk 10 boya üreticisinden biri olan ve Japonya’nın lider boya üreticisi konumunda bulunan Kansai Paint Co. Ltd’ye satıldı.

PEYMAN: Özel sermaye fonu Bridgepoint, hissedarları arasında Esas Holding’in de bulunduğu kuruyemiş üreticisi Peyman’ı satın aldı.

SIRMA SU: Fransız Danone, Türkiye’nin önde gelen su ve gazlı içecek markalarından Sırma Su’yun yüzde 50.1 hissesini satın aldı.

BAYMAK: Türkiye ısıtma sektörünün önde gelen kuruluşlarından 46 yıllık Baymak’ın yüzde 100’ü Hollandalı BDR Thermea’nin oldu.

YAPI KREDİ SİGORTA: Yapı Kredi Sigorta ve Yapı Kredi Emeklilik’in hisseleri 1.6 milyar liraya Alman devi Allianz’a satıldı.

YEMEKSEPETİ: Dünyanın en büyük 10 yatırım fonundan biri olan Amerikan General Atlantic 44 milyon dolar karşılığında hisse sattı.

FLORMAR: Türkiye’nin en büyük yerli kozmetik üreticisi Flormar’ın yüzde 51 hissesi Fransız devi Yves Rocher Grubu’na satıldı.

DAMAT: Türkiye’de Damat ve Tween markaları ile tanınan Orka Group’un azınlık hisseleri New York merkezli yatırım şirketi Investcorp’a satıldı.

MUSTAFA NEVZAT: Mustafa Nevzat İlaç Sanayii’nin yüzde 95.6’lık hissesi, 700 milyon dolar karşılığında ABD’li Amgen’e satıldı.

KOTON: Koton’un yüzde 50’si Turkven’in sahibi olduğu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satıldı. Satış bedelinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

BAHÇEŞEHİR: ABD merkezli Carlyle Grubu Bahçeşehir Kolejleri’nin yüzde 48’ini aldı.

FİNANS EMEKLİLİK: Finansbank, Amerikalı sağlık ve hayat sigortası şirketlerinden Cigna ile Finans Emeklilik şirketinin yüzde 51’inin satışı için ortaklık anlaşması imzaladı.

GRANİSER: Kazancı Ailesi’nin sahip olduğu granit sektörünün en büyüklerinden Graniser’in yüzde 75 hissesi 75 milyon dolar karşılığında İngiliz yatırım fonu Bancroft Private Equity LLP’ye satıldı.

BENTO: Japon imalat şirketi Nitto Denko, Türk sanayi tipi yapışkan film üreticisi Bento’yu 100 milyon dolara satın aldı.

MACKOLİK: Türkiye’nin önde gelen spor sitelerinden biri olan mackolik.com, Perform isimli bir İngiliz şirketi tarafından satın alındı.

PRONET: Türkiye elektronik güvenlik sistemleri sektörünün önde gelen markalarından Pronet, Londra merkezli girişim sermayesi şirketi Cinven’e satıldı.

ARAS KARGO: Aras Kargo yabancı ortak aldı. İş Girişim ile Austria Post ve Post International arasında 20 Haziran’da pay satış sözleşmesi imzaladı.

Diğer Haber

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş hakkında 240 yıla kadar hapsi isteniyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davayla birleştirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir