Et ve süt sektöründe fiyatlar çıkış, üreticiler ise çöküş sinyali veriyor. Üreticiler, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin süt fiyatındaki artışın yem fiyatlarını tetiklediğini söylemesine tepki göstererek, “Dolar 10 TL’ye insin, fiyatlar hemen düşer” dedi. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, yüksek maliyetler ve üretimden vazgeçilmesi ile Türkiye’de hayvancılığın da çöküşe doğru ilerlediğini kaydetti. Karkas fiyatlarının halen 96 TL seviyesinde olduğuna dikkat çeken Solakoğlu, şöyle devam etti: “Turizmin en yoğun olduğu dönemde fiyat 100 TL’ye oturur, 120 TL’leri de test edebileceğini görüyoruz. Çiğ süt fiyatlarının temmuzda 9.30 TL’ye revize edilmesini bekliyoruz. Fiyatların düşmesi için doların 10 TL’ye geri gelmesi gerek. Doların, enflasyonun, faizlerinin arttığı bir ortamda fiyatlarda bir rahatlama olamaz.”
Solakoğlu, Bakan Nebati’nin süt fiyatının yem fiyatlarını tetikledi yorumunu ve gıda komitesinin Maliye Bakanlığı koordinasyonuna verilmesini, “Bunlar çay kahve sohbetinde söylenecek şeyler. Tarımla ilgili Tarım Bakanlığı tek yetkili merci olmalı. Bu, çaresizlik ve acizliğin çok net bir manifestosu olmuştur” diye yorumladı. Solakoğlu, süt fiyatını belirlemek için kullanılan yem paritesinin tüm dünyada uygulanan bir sistem olduğunu söyledi.
Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu, “Hayvancılığın bitişi 7 yılda olur. İlk etkileri 3 yıl sonra görünür. Bu gidiş de bunu gösteriyor, çöküş hızlanarak devam edecek” dedi. Mısır ve yonca fiyatlarında 3 katlık artışlar olduğunu belirten Solakoğlu yaptıkları hesabı şöyle anlattı: “Çiftçinin sonbaharda paraya ihtiyacı olacak. Eylül-ekim döneminde üretici hayvanlarını besleyebilmek için hayvan varlığının yüzde 30’unu kesime göndermek zorunda.”
POTASYUM KLORAT NEDİR?
Potasyumklorat, beyaz renkli kristalimsi bir katıdır.
Potasyumklorat, yaygın olarak potasyum klorür ve sodyum klorattan elde edilir. Sodyum klorata stokiyometrik oranlarda katı KCI eklenir. Bu karışım daha sonra bir kristalleştiriciye transfer edilir ve potasyum klorat bulamacı olur.Ana sıvı hücrelere geri dönüştürülür, burada tuz klorata dönüştürülür ve işlem tekrarlanır. Katı KCl için kalite gereksinimleri yüksektir, çünkü çözeltiye eklendikten sonar sonra hiçbir saflaştırma mümkün olmamaktadır.
Yanıcı maddelerle beraber çok daha yanıcı bir karışım oluşturur. Yanıcı malzeme çok ince bir şekilde bölünürse karışım patlayıcı da olabilir. Bu karışım sürtünme ile tutuşabilir. Kuvvetli sülfürik asit ile teması yangınlara yada patlamaya neden olabilir.
Potasyumklorat, sulu çözelti renksiz bir sıvı olarak ortaya çıkar. Sudan daha yoğundur.
Amonyum tuzları ile karıştırıldığında kendiliğinden ayrışabilir ve tutuşabilir. Uzun süre ısıya veya ateşe maruz kaldığında patlayabilir.
Kibrit, kağıt, patlayıcı ve daha birçok kullanımda kullanılır.Cilde teması, gözleri ve mukoza zarlarını tahriş edebilir. Yutulması halinde zehirli olabilir. Başka kimyasalların sentezi için öncü madde olarak kullanılır. Teması halinde organik maddeleri tutuşturur.
Potasyumklorat, oksitleyici bir ajan, patlayıcılarda, kibritlerde, oksijen kaynağı olarak , tekstil baskısı, piroteknik, dezenfektanlarda ve ağartma malzemelerinde kullanılır.
Veteriner tıbbında, potasyum klorat oksitleyici bir ajan, antiseptik ve büzücü olarak kullanılır.
Potasyumkloratın bir çok farklı alanda daha kullanımı mevcuttur. Bunlara örnek olarak: flaş tozunda kullanılan bir yükseltgeyici maddedir. Diş macunu üretiminde, herbisit olarak, alkaloidler ve fenoller için de bir reaktif olarak kullanılır.
Potasyumklorat ayrıca kesilmiş domuz ve domuz ürünlerinde Yersinia enterocolitica isimli bakterinin oluşumunun belirlenmesinde de kullanılabilir.,
DMRSÜREN KİMYA LTD.ŞTİ
0216 4421200-05523307100-05325466184
www.kimyadeposu.com,www.nanomikron.com, www.claypacks.com, www.nanotozlar.com,www.netyerim.net,www.metaltoz.com
kaucukdergisi.com